Σωκράτης Φάμελλος “Τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια”

sokratis-famellos

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλάει στο SPEAKNEWS για την ενεργειακή ανασφάλεια και τον περιορισμένο χρονικό ορίζοντα που έχει η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, και προβάλλει την σημασία της πράσινης μετάβασης, η οποία όμως πρέπει να επιτευχθεί υπό τον έλεγχο και με τις εγγυήσεις της πολιτείας.

 

Κύριε Φάμελλε,

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης στην αγορά της ενέργειας. Μπορούσε αλήθεια να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια χωρίς επιδοτήσεις;

Η κυβερνητική πολιτική και η επιλογές του κ. Μητσοτάκη οδήγησαν στην ακραία ακρίβεια στην ενέργεια. Η κυβέρνηση επέλεξε να λειτουργήσει η νέα δομή της αγοράς ενέργειας, Target Model, χωρίς έλεγχο και ρύθμιση και χωρίς «εργαλεία» αντιστάθμισης κινδύνου, δηλαδή διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια. Επιλογή της ήταν επίσης οι αυξήσεις στα τιμολόγια του μεγαλύτερου παρόχου, της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς και η εφαρμογή της γνωστής ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο του 2021. Σε όλα αυτά τα ενδογενή «επικάθισε» η εξωγενής κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να μειώσει τις τιμές ρεύματος, εφόσον η ΔΕΗ, με διοίκηση του Μαξίμου, είναι πρωταθλήτρια στα υπερκέρδη. Ακόμα και οι επιδοτήσεις είναι λεφτά των καταναλωτών που επιδοτούν την αισχροκέρδεια.

Η απάντηση είναι πρώτα έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς, εφαρμογή ανώτατου συντελεστή κέρδους, μείωση των τιμών και στη συνέχεια επιδοτήσεις και επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές.

Αν είστε εσείς η κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών, ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα παίρνατε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τερματισμού των απαράδεκτων υπερκερδών που παράγονται εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας. Η πολιτεία θα αναλάβει τον έλεγχο της αγοράς, που επί ΝΔ λειτουργεί ανεξέλεγκτα και εις βάρος των καταναλωτών, θα ανακτήσει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, ώστε αυτή να επιτελέσει τον διαχρονικό κοινωφελή και αναπτυξιακό ρόλο της, να κρατήσει τις τιμές χαμηλά και να σπάσει το καρτέλ ενέργειας, αλλά και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Και φυσικά θα επιστρέψει στους καταναλωτές το 90% των υπερκερδών που παρήχθησαν σε ρεύμα, φυσικό αέριο και διυλιστήρια από το 2021.

Χρειάζεται παράλληλα αναμόρφωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με εργαλεία πρόληψης και αποτροπής της αισχροκέρδειας με έλεγχο του πραγματικού κόστους και κέρδους, καθώς και με προώθηση διμερών σταθερών συμβολαίων, αλλά και ενίσχυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Θα επιβάλουμε τέλος ένα ανώτατο, εύλογο κέρδος στην ενεργειακή αγορά ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση τόσο των νοικοκυριών όσο και των παραγωγικών δυνάμεων στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές.

Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η συνέχεια στο ενεργειακό τοπίο τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι συνεχίζεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Εφόσον οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει θέμα ασφάλειας εφοδιασμού αλλά, δύσκολα θα πέσουν οι τιμές φ.α. σε επίπεδο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία για όσο η αγορά ενέργειας της Ευρώπης λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια. Η Ευρώπη οφείλει να πάρει μέτρα προς όφελος της κοινωνίας και της παραγωγής.

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας για όλους σε προσιτές τιμές καθότι το ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας έχει  μετατραπεί πλέον σε πρόβλημα ακραίου κόστους για τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και ξεκίνησε έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο. Θεωρείτε ότι μπορεί η Ελλάδα να εξασφαλίσει με αυτό τον τρόπο ενεργειακή αυτάρκεια;

Αρχικά δεν πρόκειται για εκκίνηση εφόσον οι συμβάσεις για τις έρευνες υπογράφηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια, όπως έδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα όποια κοιτάσματα βρεθούν, θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2028 και άρα δεν θα δώσουν απάντηση στο σημερινό πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας και του κόστους.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι μέχρι το 2030 πρέπει να έχουν δρομολογηθεί μεγάλες παραγωγικές και καταναλωτικές αλλαγές για τον τελικό στόχο, που όλοι έχουμε συνομολογήσει, της κλιματικής ουδετερότητας.

Άρα οι σχετικές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες δύσκολα μπορούν να είναι βιώσιμες. Αυτή  η συζήτηση αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον και γίνεται κυρίως με επικοινωνιακούς όρους για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Η ενεργειακή αυτάρκεια βρίσκεται μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αποθήκευση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την καινοτομία.

Πού στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας; Θεωρείτε ότι το πλάνο που εφαρμόζεται είναι πολύ αυστηρό στους χρόνους του;

Ο προγραμματισμός μετάβασης οφείλει να γίνει πιο απαιτητικός και πιο δίκαιος. Η Πράσινη Μετάβαση είναι ένας ριζικός μετασχηματισμός του τρόπου που παράγουμε και καταναλώνουμε και άρα που ζούμε.

Η ενέργεια όμως, που βρίσκεται στο κέντρο της μετάβασης, αποτελεί παράλληλα βασική παράμετρο της παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και αγαθό για την επιβίωση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και για αυτό κεντρική πολιτική μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε όλους και όλες σε προσιτές τιμές. Για αυτό και θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο και να είναι ο «εγγυητής» της Πράσινης Μετάβασης αλλά και για να μην μείνει κανείς πίσω. Επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η μετάβαση να δημιουργήσει νέες ανισότητες αλλά και να οξύνει τις νέες αν αφεθεί στο αναποτελεσματικό, όπως αποδείχθηκε, χέρι της αγοράς.

Όλα λοιπόν είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα τη δίκαιη μετάβαση αλλά την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Για αυτό ξεπούλησε το ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα και έφτασε να μετατρέψει εσχάτως τη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο σε γαλάζιο ρουσφέτι. Για αυτό χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

Είναι έτοιμα τα δίκτυα παροχής ενέργειας της χώρας, ώστε να εξυπηρετήσουν με ΑΠΕ τις ανάγκες των πολιτών, στα επιθυμητά ποσοστά;

Τα δίκτυα βρίσκονται στο επίκεντρο της Πράσινης Μετάβασης, δεν γίνεται να μιλάμε για διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς ισχυρά και έξυπνα δίκτυα. Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα, ξεπούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα fund χωρίς  τεχνογνωσία και υποχρέωση για επενδύσεις, ενώ η διοίκηση των γαλάζιων παιδιών δημιουργεί πολλές σκιές με την καθυστέρηση συνδέσεων των ΑΠΕ με αδιαφανείς αναθέσεις και με υπέρογκα πριμ και πολλαπλασιασμό διευθυντών. Παράλληλα ιδιωτικοποίησε το 100% του δικτύου φυσικού αερίου σε μια εταιρεία που συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο που αντί για επενδύσεις άρχισε τις απολύσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει τον έλεγχο και την πλειοψηφία του δημοσίου στα δίκτυα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών “Η χώρα διαθέτει τεράστιο ανανεώσιμο δυναμικό”
Επόμενο άρθροΘ. Καράογλου: «Η χυδαία προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της αριστείας πρεσβεύει τον σκοταδισμό και εκπροσωπεί τη βαρβαρότητα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ