Όπως είδα τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία

της Φανούλας Αργυρού


Απέτυχε η νέα συμμαχία ΔΗΣΑΚΕΛ

 

 

Τελικά έκλεισε και αυτός ο κύκλος των προεδρικών εκλογών με νικητή της κάλπης τον Νίκο Χριστοδουλίδη.  Αφού όμως  πέρασε από χίλια δύο κύματα  πρωτάκουστων  και αδίστακτων προσπαθειών να εξουδετερωνόταν η υποψηφιότητά του με μια συμμαχία των  ΔΗΣΑΚΕΛ. Των δύο μεγάλων κομμάτων στην  Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Να σημειώσω μια άλλη συμμαχία τους που απέτυχε στο πρόσφατο παρελθόν,  ήταν η υποστήριξή τους το 2004 στο βρετανικό σχέδιο ονόματι «Σχέδιο Ανάν». Όταν ο μεν μ. Δημήτρης Χριστόφιας ΓΓ του ΑΚΕΛ αναγκάστηκε, λόγω της άρνησης της βάσης του ΑΚΕΛ να ακολουθήσει την ηγεσία του και να υποστηρίξει το διαιρετικό και διαλυτικό βρετανικό «Σχέδιο Ανάν» (βλέπε Σερ Ντέιβιντ Χάνει), να κλειστεί στο σπίτι του τις τελευταίες ημέρες προ του δημοψηφίσματος επικαλούμενος ότι ήταν άρρωστος. Και μετά το ΟΧΙ στις 24.4.2004 να ξεστομίσει και εκείνη την ακαταλαβίστικη δήλωση που πήρε μαζί του, «Είπαμε όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι»!  Ο δε Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε την ΚΔ στην ΕΕ κτλ κτλ. Αμφότερες οι βάσεις των δύο κομμάτων τότε με υπέρβασή τους ψήφισαν ΟΧΙ  και αγνόησαν τις ηγεσίες των.

 

 

Την 1η Δεκεμβρίου 2022 είχα δημοσιεύσει στην «Ελευθερία» Λονδίνου και στις 4 Δεκεμβρίου 2022 στην «Σημερινή» ένα μικρό κείμενο με τίτλο  « Ντόναλντ Τραμπ, Χούντα, Μάριος Ηλιάδης και «πραξικοπηματική… συνένωση»! Το οποίο παραθέτω σε πλαίσιο για υπενθύμιση.  Ο Μάριος Ηλιάδης καλούσε τότε την συμμαχία ΔΗΣΥ/ΑΚΕΛ, Οικολόγους και άλλους να ετοιμαστούν για «πραξικόπημα» αν κέρδιζε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Μάριος Ηλιάδης τελικά εγκατέλειψε εκείνος  τις φιλοδοξίες του για την προεδρία και αποσύρθηκε.

 

Αυτή η προεκλογική στην ΚΔ ξεκίνησε αν θυμάμαι καλά από το Δεκέμβριο του 2021. Με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού από το χωριό Αρκάκα Αβέρωφ Νεοφύτου. Με  απευθείας και επίμονες επιθέσεις στον Νίκο Χριστοδουλίδη να δήλωνε αν θα έθετε υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2023 ή όχι.  Αν παρέμενε στο Δημοκρατικό Συναγερμό ή όχι και η ιστορία πήγε λέγοντας… Δεν του … επέτρεπαν να πούμε να υποβάλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Τον κατηγόρησαν για «αποστάτη» για «προδότη»…

 

Και συνεχίστηκε με απανωτές κατηγορίες βροχή, τη μια μετά την άλλη εναντίον του, επικαλούμενοι και ισχυριζόμενοι εκείνοι που τις πρόβαλαν,  πότε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης και πότε και ειδικά  ο «ισχυρός» άνδρας του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αυτό-διαφημιζόταν ότι μόνο εκείνος ήταν άξιος να κυβερνήσει το τόπο, καθώς και άλλοι διάφοροι από τα ΜΜΕ. ΄Ότι  έκανε τούτο, έκανε εκείνο, μια προσπάθεια σπίλωσης του χαρακτήρα του, του ονόματός του, της ικανότητάς του να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της ΚΔ μέχρι που ακούσαμε και διαβάσαμε ότι είχε και πλαστό πανεπιστημιακό δίπλωμα από την Ελλάδα.

 

Και τι έκανε ο λαός στις 12.2.2023; Ενδεικτικά τους αγνόησε και επέλεξε να ψηφίσει  τον Νίκο Χριστοδουλίδη.  Ειδικά όπως ακούσαμε,  το 26% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ εγκατέλειψαν τον  Αβέρωφ Νεοφύτου  και ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη.  Με άλλα λόγια, όπως τονίστηκε και από καθηγητή πανεπιστημίου την ημέρα της δεύτερης Κυριακής των εκλογών από  το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Σίγμα στην Κύπρο, η ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι εκκωφαντική εφόσον το 26% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ δηλαδή 7 στους 10 όπως είπε, επέλεξαν και ψήφισαν τον «αποστάτη»!!!  Πράγμα που όφειλε ο Αβέρωφ Νεοφύτου να σκύψει το κεφάλι να δεχθεί το μπούμερανγκ των προσπαθειών του και να παραιτηθεί! Αλλά που τέτοια ευθιξία θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία του κόμματος…

 

 

Σε τελική ανάλυση όλη εκείνη η προσπάθεια εξουδετέρωσης και σπίλωσης του Ν.Χ γύρισε μπούμερανγκ και κτύπησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου κατάκκελα, με αποτέλεσμα το κόμμα του να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Επαληθεύοντας την λαϊκή θυμοσοφία ότι όποιος ανοίγει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ΄ίδιος μέσα. Ουσιαστικά όπως βρισκόταν, τουλάχιστον  πριν λίγο καιρό το αδελφό Συντηρητικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο.  Και κατά μια άλλη θυμοσοφία, όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

 

Εν τω μεταξύ διαβάσαμε και  σε ένα άρθρο του κ. Μανώλη Κοττάκη (Εστία Αθηνών) και τα ακόλουθα.

 

“Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την εκλογή (λέγεται) μεγάλοι επιχειρηματίες της Κύπρου απείλησαν με απολύσεις το προσωπικό τους σε περίπτωση μη εκλογής στην Προεδρία του υποψηφίου του Συναγερμού, γιατί θεωρούσαν ότι θα υποστεί βλάβη η οικονομία. Υπό ποιες συνθήκες και με την παρότρυνση ποιων έγινε αυτό ας το αφήσουμε για τον ιστορικό του μέλλοντος.”

https://www.newsbreak.gr/apopseis/439753/i-atheatos-mochleysi-mathimata-pros-ton-k-gkrinmpergk/

Αυτό όμως δεν είναι θέμα του ιστορικού του μέλλοντος. Αλλά της άμεσης επέμβασης των αρμοδίων αρχών της ΚΔ να ερευνήσουν και να αποδώσουν  ευθύνες εκεί που αξίζουν, αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές.  Εφόσον κάτι τέτοιο  συνιστά παραβίαση των αρχών εκλογών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και απαιτεί διαφάνεια με πλήρη αποκάλυψη.

 

Η κλωσσαρκά και ο νεοσσός

 

Κάποτε ο μ. Γλαύκος Κληρίδης σε δηλώσεις του στο LGR (London Greek Radio) ερωτηθείς αν ο ίδιος ακολουθεί την πολιτική Γιώργου Βασιλείου ή αντιστρόφως απάντησε ότι ο ίδιος είναι η γλωσσαρκά και ο Γ.Βασιλείου  ο νεοσσός!

 

Η δήλωση Γλαύκου Κληρίδη πιστεύω είναι και η καλύτερη «διαβεβαίωση» της συμπόρευσης του ΔΗΣΑΚΕΛ που δούλεψε εμφαντικά και στην πρωτοφανή αυτή μακρόχρονα επίμονη προσπάθεια εξουδετέρωσης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.  Μια άλλη ήταν εκείνη που ξεκίνησε από τον  Νοέμβριο του 1974 για την βρετανο-τουρκική ΔΔΟ και παρέμεινε μέχρι σήμερα…

 

Προσωπικά δεν ψηφίζω στις εκλογές της ημέτερης μου πατρίδας. Δεν έχω εκλογικό βιβλιάριο. Και δεν μπορώ να πω αν θα ψήφιζα τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αν είχα ψήφο, ως αντι – διζωνική που είμαι εδώ και χρόνια. Εφόσον και αυτός σύμφωνα με προεκλογικές δηλώσεις του υποστηρίζει τη βρετανο-τουρκική διαιρετική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία.  Όμως, οφείλω να καταγράψω τα απαράδεκτα αυτής της πρωτόγνωρης προεκλογικής όπως τα είδα.

 

Εύχομαι στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα και την γνήσια  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της ημέτερης μας πατρίδας που δεν επιτυγχάνεται με την παραπλανητική «επανένωση» των δύο κρατών και τις διζωνικές εφευρέσεις του Φόρειν ΄Οφις στον αιώνα τον άπαντα!


Ερευνήτρια/δημοσιογράφος


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑλ.Τσίπρας: Οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον διάλογο με την Τουρκία με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές
Επόμενο άρθροΔημήτρης Κούβελας: Άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και κατασκευή νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ