Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: Προληπτική πολιτική για σεισμούς

Το σοβαρό ζήτημα των σεισμών που επηρεάζει και κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα Κύπρο και Ελλάδα, και την ανάγκη ανάληψης δράσεων, κυρίως για πρόληψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικώς ότι: «Μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία, επανήλθε στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα που αφορά τις σεισμογενείς περιοχές, ιδιαίτερα σε σχέση με κράτη-μέλη που επηρεάζονται εντός ΕΕ και το πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε ως ΕΕ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε δημόσιες δηλώσεις τους ειδικοί, σεισμολόγοι και γεωλόγοι, επεσήμαναν ότι Κύπρος και Ελλάδα και κράτη της ευρύτερης περιοχής πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στο επόμενο διάστημα. Γενικότερα, ένα μεγάλο τμήμα της ΕΕ κινδυνεύει από το φαινόμενο των σεισμών με την μεγαλύτερη σεισμικότητα να εμφανίζεται σε κράτη-μέλη όπως Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, καθώς και άλλα κράτη-μέλη όπως Γερμανία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας,  Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα, διατρέχουν επίσης σημαντικό σεισμικό κίνδυνο». Ταυτόχρονα, τίθεται πλέον επιτακτικά ο κίνδυνος από τον υπό κατασκευή σταθμό πυρηνικής ενέργειας από ρωσική κρατική εταιρεία στην περιοχή Άκκουγιου της Τουρκίας, η οποία πρόκειται για περιοχή ύψιστης σεισμικότητας.

 

Με βάση τα πιο πάνω, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει «νέες δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξει κράτη-μέλη που επηρεάζονται με στόχο ιδιαίτερα την καλύτερη πρόληψη, καθώς και την αντίδραση, αποκατάσταση και καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ζωών». Επιπλέον, ο κ Μαυρίδης ζήτησε από την Επιτροπή να διερευνήσει το ενδεχόμενο «προσαρμογής υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για να συμπεριληφθούν τέτοιες ανάγκες, ιδιαίτερα πρόληψης και προετοιμασίας».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο26% αύξηση των εμπορικών επισκεπτών στις Detrop & Oenos
Επόμενο άρθροΚαθηγήτριες του ΤΕΠΑΚ βραβεύθηκαν για το έργο και την προσφορά τους σε θέματα ισότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ