Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το αδιανόητο» – Διεθνή πρωτοσέλιδα την πρώτη μέρα του πολέμου

Σήμερα, είναι πολυσέλιδα με αφιερώματα και αναλύσεις.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο ήταν «έκτακτη» είδηση, ή το «Αδιανόητο»… «Η πιο Σκοτεινή Ώρα».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βύθισε όλο τον πλανήτη σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και συνέθλιψε βεβαιότητες της δυτικής διεθνούς τάξης, όπως κανένα άλλο γεγονός μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Η εισβολή, αν και υποβόσκουσα επί μήνες, συντάραξε τον κόσμο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθούν ορισμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων ξένων εφημερίδων την πρώτη μέρα του πολέμου.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, 5.04 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναμεταδίδει έκτακτη είδηση από τα διεθνή πρακτορεία: «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματός του ότι ενέκρινε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

Ακολουθούν τηλεγραφήματα που αναφέρονται σε βομβαρδισμούς και εκρήξεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Ο κόσμος ξυπνά με τις κλαγγές του πολέμου. Τα διεθνή πρωτοσέλιδα έχουν ένα μείγμα σοκ, απόγνωσης, φόβου και θυμού.

«L’Impensable» («Το αδιανόητο») είναι ο μονολεκτικός τίτλος της Libération, που συνοδεύεται από μια ολοσέλιδη εικόνα από έκρηξη στην Ουκρανία.

Από τις πρώτες έντυπες εφημερίδες που κυκλοφορούν λόγω ώρας, η New Zealand Herald έχει φωτογραφία από μια τεράστια έκρηξη πάνω από το Χάρκοβο το πρωί της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου 2021. «Ο Πούτιν εκτοξεύει ψέματα» γράφει η Daily Telegraph της Αυστραλίας, λέγοντας ότι η επίθεση είναι «από τη Ρωσία με μίσος». «Ο Πούτιν κηρύσσει πόλεμο» είναι το πρωτοσέλιδο της Sydney Morning Herald’s με φωτογραφίες από βομβαρδισμούς.

Βρετανικές εφημερίδες έχουν στα πρωτοσέλιδά τους τη φωτογραφία της Ολένα Κουρίλο, μιας 53χρονης δασκάλας στην ανατολική Ουκρανία, που τραυματίστηκε από τις επιθέσεις. «Το αίμα της… τα χέρια του», γράφει η Mirror, αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο .

«Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος»: Η βρετανική Telegraph αναφέρει ότι η εισβολή του Πούτιν ισοδυναμεί με έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη στην πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας της ηπείρου από το 1945.

«Ο Πούτιν εισβάλλει» είναι ο τίτλος του Guardian.

«Η αιματοχυσία ξεκινά» είναι ο τίτλος του Independent.

Με τη φωτογραφία ενός τραυματισμένου Ουκρανού στρατιώτη, η Daily Telegraph γράφει για την έναρξη ενός «νέου Ψυχρού Πόλεμου».

«Ο Πούτιν θα κατακτήσει την πρωτεύουσα (σ.σ. Κίεβο) μέσα σε μέρες» είναι το πρωτοσέλιδο της Daily Mail.

«Μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη» γράφουν οι Times.

Η El Pais έχει τη φωτογραφία ενός πενθούντος Ουκρανού μετά τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο την ίδια μέρα, μία από τις εκατοντάδες αμάχων που υποφέρουν από την επίθεση του Πούτιν. Τίτλος: «Ο Πούτιν εξαπολύει μαζική επίθεση στην Ουκρανία»

Ο «Πόλεμος του Πούτιν» γράφει η La Repubblica με την ίδια φωτογραφία της Ουκρανής γυναίκας.

«Η Ουκρανία υπό επίθεση: Η πιο Σκοτεινή Ώρα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας του Βατικανού L’Osservatore Romano.

«Πόλεμος στην Ευρώπη» γράφει η Süddeutsche Zeitung με φωτογραφία ένα ρωσικό άρμα μάχης. Η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung εκφράζοντας αλληλεγγύη έχει ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο με τη σημαία της Ουκρανίας.

Με τη φωτογραφία ενός ρωσικού άρματος μάχης εν κινήσει η Der Tagesspiegel έχει τίτλο «Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία».

«Το αίμα του Πούτιν» γράφει η Bild με τη φωτογραφία μιας Ουκρανής, επιζήσασας από ρωσικό βομβαρδισμό σε συγκρότημα διαμερισμάτων, με ματωμένους επιδέσμους στο κεφάλι, η φωτογραφία της οποίας βρίσκεται σε πολλά πρωτοσέλιδα.

«Ρώσοι, πηγαίντε σπίτια σας!», γράφει η ουγγρική καθημερινή εφημερίδα Pesti Hirlap, συγκρίνοντας την επίθεση στο Κίεβο με τις σοβιετικές στρατιωτικές επεμβάσεις κατά της επανάστασης στην Ουγγαρία κατά της κυβέρνησης του Στάλιν το 1965 και στην Πράγα το 1968.

«Πρόκειται για πόλεμο» είναι ο τίτλος της Gazeta Wyborcza, πολωνικής καθημερινής εφημερίδας.

Στην Ουκρανία, το εβδομαδιαίο περιοδικό NV χαρακτηρίζει την εισβολή «Τρελοκομείο του Πούτιν».

«Ρωσική ρουλέτα: Ο Πούτιν πηγαίνει σε πόλεμο» αναφέρει η Times of India.

Διακρατική Επιχείρηση» είναι ο απλός τίτλος σε ρωσικές εφημερίδες.

Στις ΗΠΑ οι New York Times γράφουν: «Η Ρωσία επιτίθεται καθώς ο Πούτιν προειδοποιεί τον κόσμο, ο Μπάιντεν ορκίζεται να τον καταστήσει υπόλογο». Η Washington Post αναφέρει «Η Ρωσία εξαπολύει ευρεία στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», ενώ η Wall Street Journal γράφει «Η Ρωσία χτυπά την Ουκρανία».

Οι Financial Times επικεντρώνονται στις κυρώσεις από τη Δύση που ξεκινούν να επιβάλλονται στη Ρωσία, με πρωτοσέλιδο μια εικόνα φωτιάς και καπνού που υψώνεται από σημείο επίθεσης πυραύλων στο Κίεβο.

Εφημερίδες από τον Καναδά χρησιμοποιούν τη φωτογραφία μιας τραυματισμένης γυναίκας από τις επιθέσεις με τις περισσότερες να έχουν τίτλο: «Η Ουκρανία μόνη της».

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν από μηδενικές έως ελάχιστες αναφορές για την έναρξη της ρωσικής εισβολής, καθώς το Πεκίνο ζυγίζει την απάντησή του, ακόμη και όταν το ξέσπασμα του πολέμου κυριαρχεί ως θέμα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ρωσική ρουλέτα: Ο Πούτιν πηγαίνει σε πόλεμο» αναφέρει η Times of India.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ δικαιοσύνη με αναδιανομή πλούτου στην κοινωνική πλειοψηφία είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπνεύσει η ελληνική κοινωνία
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά, θα τον φτάσουμε και με τη δύναμή σας θα τον ξεπεράσουμε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ