Ένοχος ο Δ. Παπαγγελόπουλος για δύο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος – Αθώα η Ελ. Τουλουπάκη

Το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, έκρινε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ένοχο για δύο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος. Η καταδίκη του αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που αφορούσαν σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Eπίσης, κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για τις καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.
Αντίθετα, το δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, όπως και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την ηθική αυτουργία σε αυτήν.
Αναλυτικότερα για τις εν λόγω υποθέσεις, ο κ. Παπαγγελόπουλος κηρύχθηκε:
Αθώος για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (μειοψήφησαν πέντε δικαστές).
Αθώος για την καταγγελία του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για την υπόθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου.
Αθώος επίσης κατά πλειοψηφία για τις υποθέσεις Αλαφούζου και Βγενόπουλου (με μειοψηφία έξι δικαστών).
Αθώος ομόφωνα για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Ελ. Τουλουπάκη.
Ένοχος για τις καταγγελίες Ράικου για την υπόθεση της Novartis.
Ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για την υπόθεση του Μιχάλη Σάλλα.
Η Ελένη Τουλουπάκη κηρύχθηκε κατά πλειοψηφία αθώα για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει:

 

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.

Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά. Ο  ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται. Αυτά προς το παρόν».

Να σημειωθεί ότι ένας εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ανέφερε ότι αφού καθαρογράφει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ια την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης.

Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.

Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς.

Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

 

Προηγούμενο άρθροΗ «ρεαλιστική σχολή Κληρίδη» όπως την κατέγραψε το Φόρειν ΄Οφις
Επόμενο άρθροΚαταπέλτης η ΡΑΣ για τον ΟΣΕ – Ζητά να τεθούν εκτός όλοι οι σταθμάρχες που συνεκπαιδεύτηκαν με εκείνον της Λάρισας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ