Οι τρεις πρώτες αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη

Τις τρεις πρώτες αποφάσεις της γνωστοποιεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (06/03) αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς, να κληθούν στελέχη και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων και όλα τα στοιχεία να κατατεθούν στο πόρισμά της.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με την απόφαση 71651/06-03-2023 (ΦΕΚ Β΄1310/06-03-2023) του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη στις 28-02-2023, συνεδρίασε στις 06-03-2023 και αποφάσισε:

  1. Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.
  2. Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
  3. Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το Πόρισμά της στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

ΙΩΑΝΝΗΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΧΑΛΚΙΑΣ»

Οι πρώτες ανακοινώσεις και το μονοθεματικό υπουργικό συμβούλιο

Σημειώνεται ότι, την Τετάρτη (8/3), μία ημέρα πριν το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, θα κάνει τις πρώτες ανακοινώσεις των θεσμικών μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση.

Την Πέμπτη (9/3), δε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με μοναδικό θέμα το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Εντός της ημέρας η αποτίμηση των πρώτων στοιχείων

Την πρώτη αποτίμηση των δεδομένων και του υλικού που έχει συλλεχθεί θα κάνουν την Τρίτη (7/3) η ανακρίτρια Λάρισας και οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την πρώτη στιγμή για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός με τη βοήθεια των πραγματογνωμόνων θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η έρευνα και θα αξιολογήσουν από κοινού το υλικό, ώστε να δημιουργηθεί ο «χάρτης» της πορείας και των επόμενων βημάτων.

Ανάμεσα στα κρίσιμα δεδομένα που θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις για όσα συνέβησαν πριν την μοιραία σύγκρουση είναι και το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που είναι στη διάθεση των Αρχών, αλλά και όσα αποτυπώθηκαν στο κέντρο ελέγχου κίνησης. Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντικά, καθώς αναμένεται να συμβάλλουν στην ανασύνθεση των αιτιών που επέδρασαν για την μοιραία σύγκρουση.

Η βοήθεια των πραγματογνωμόνων σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη καθώς αυτοί θα δώσουν το στίγμα για την αποσαφήνιση ειδικών, τεχνικών θεμάτων που αφορούν τα ευρήματα, την εξήγηση μαρτυριών, συνομιλιών, βιντεοληπτικού υλικού και άλλων δεδομένων, ώστε να καταγραφούν οι συγκλήσεις και αποκλίσεις σε σοβαρότατα θέματα.

Ο «χάρτης» που θα διαμορφωθεί θα είναι και αυτός που θα τροφοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις του ανώτερου δικαστικού λειτουργού που θα αναλάβει την έρευνα μετά την σύγκληση Ολομέλειας Εφετών Λάρισας που αναμένεται να συγκληθεί άμεσα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓ. Ραγκούσης: «Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις από Μητσοτάκη και Πιερρακάκη για το Predator»
Επόμενο άρθροΓ. Οικονόμου: Θλιβερή η χθεσινή στάση του κ. Τσίπρα για τη σιδηροδρομική τραγωδία – Πήγε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ