Δ. Κουτσούμπας: Ένα μεγάλο κομμάτι των νέων μπορεί να σωθεί αν συναντηθεί με την αγωνιστική μορφή του ταξικού θυμού και τις ιδέες της κοινωνικής δημιουργίας ενός νέου κόσμου

koutsoumpas-vouli

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη σχολική βία, σημείωσε ότι «μέσα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της νεολαίας και των μαθητών μπορούν να αναπτύσσονται αξίες όπως η ομαδικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη που πρέπει να αποτελέσουν και τα υλικά για να φτιάξουμε ένα καινούριο σχολείο, το σχολείο του χαρούμενου μέλλοντος όλων των παιδιών. Και να τελειώσουμε επιτέλους με το σημερινό σχολείο του ανταγωνισμού, του ‘ο θάνατός σου – η ζωή μου!’. Εκείνων των αξιών, δηλαδή, που έτσι κι αλλιώς, αναβλύζουν από αυτό το σάπιο, το διεφθαρμένο σύστημα και αποτελούν το καλύτερο θερμοκήπιο για την καλλιέργεια κλίματος απειλής, στοχοποίησης του αδύναμου, του διαφορετικού, ακριβώς, όλων αυτών των φαινομένων που συνοψίζονται με τον όρο ‘σχολική βία’» πρόσθεσε.

Είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ορίζει τη σχολική βία, καθώς «ούτε ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι σχολική βία είναι η παρεμπόδιση του μαθήματος», ανοίγει τον δρόμο «για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή, για ακόμα μεγαλύτερη ποινικοποίηση μέσα στα σχολεία».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν εκείνες που παρεμπόδιζαν να γίνεται το μάθημα, λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικών και της ακαταλληλότητας των σχολικών υποδομών.

«Εμείς, δεν κλείνουμε τα μάτια σε ένα υπαρκτό φαινόμενο, ένα φαινόμενο των καιρών. Γιατί πώς να το κάνουμε; Όταν η κυρίαρχη τάξη σαπίζει, η σαπίλα κυριαρχεί παντού. Εσείς βομβαρδίζετε τους νέους με εικόνες βίας» είπε, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της ανασφάλειας, της φτώχειας, του άγχους της απληρωσιάς, της ανεργίας των γονιών και του σχολείου «εξεταστική ανταγωνιστική αρένα» αναπτύσσεται η βία.

Σημείωσε ακόμα την ανοχή στη δράση φασιστικών ομάδων που «δρουν με τη στήριξη και κάποιων διευθυντών». Είπε ότι οι επιτροπές που έφτιαξαν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και η ΝΔ το 2019 για τη σχολική βία «ούτε μια φορά ουσιαστικά, δεν συνεδρίασαν».

«Εμείς λέμε και το παλεύουμε στην πράξη, ότι σήμερα, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να καταπολεμηθεί η σχολική βία. Στη θέση της καλλιέργειας κλίματος γενικής απειλής μαθητών από μαθητές, να μπαίνει το σύνθημα: ‘Ένας για όλους και όλοι για έναν!’. ‘Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!’. Με συζήτηση για την αντιμετώπιση του ‘σχολικού εκφοβισμού’, αλλά και για τη στήριξη και αλληλεγγύη προς τους μαθητές, προς τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, (οικονομικό πρόβλημα, πρόβλημα υγείας, άλλα προβλήματα κ.λπ.)» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό χρειάζεται να γίνει «πρώτα και κύρια υπόθεση των συλλόγων, των σωματείων, των γονιών και φυσικά των ίδιων των μαθητών, των φοιτητών-σπουδαστών, μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους τους».

«Απευθυνόμαστε και από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής, στους πολιτιστικούς, στους αθλητικούς φορείς και τους καλούμε: Μαζί. Ο καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης, να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα που θα έχει στο νου του το παιδί! Να διεκδικήσουμε και να μπούμε στα σχολεία. Να μην αφήσουμε τα παιδιά του ελληνικού λαού να μολύνονται από τους διάφορους ‘νόμιμους’ επιχειρηματικούς κύκλους που σουλατσάρουν μέσα στα σχολεία. Αλλά και στην άλλη όψη του νομίσματος: Τους ‘στρατούς’ που φτιάχνουν οι ίδιοι για να υπερασπίζονται τα ιδιοτελή συμφέροντά τους και να αλληλοσκοτώνεται η νεολαία» τόνισε.

Είπε ότι το ΚΚΕ« προτείνει και αγωνίζεται για άμεσα μέτρα προστασίας, απέναντι στην κακοποίηση, απέναντι στη φτώχεια. Για μέτρα πρόληψης στο σχολείο, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Για στήριξη της οικογένειας».

Σημείωσε ότι οι δραστηριότητες που καλύπτουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών πρέπει να παρέχονται δωρεάν, ενώ είναι αναγκαία και η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα του ΚΚΕ προς τους νέους είναι πως  «η αυτοεκτίμηση εξυψώνεται, παλεύοντας για τη ζωή όλων και όχι μειώνοντας και εξευτελίζοντας τους άλλους. Ότι πραγματικός ‘μάγκας’ είναι αυτός που μάχεται ‘υπέρ όλων των αδυνάτων’ και όχι αυτός που χτυπά τον αδύναμο, ή αυτός που κοροϊδεύει τη διαφορετικότητα».

Ανέφερε, επίσης, ότι «ο συνειδητοποιημένος ταξικός θυμός έχει γνήσια αγωνιστική μορφή» και κατέληξε:

«Μπορεί να σωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των νέων που από την κούνια έχουν νιώσουν στο πετσί τους τη βία αυτού του συστήματος. Μπορεί να σωθεί, αν συναντηθεί με τις ιδέες του ταξικού θυμού και της κοινωνικής δημιουργίας ενός νέου κόσμου:

Όπου κανένας πια δεν θα πεινά

Κανένας άλλον δεν θα φοβάται

Κανείς κανέναν δεν θα υποβαθμίζει

Κανείς ελπίδα δεν θα κλέβει κανενός».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝ. Παππάς: «Η Βουλή και ο λαός δικαιούνται να ξέρουν πριν τις εκλογές πως έκαναν “φτερά” 600 εκατ. ευρώ επενδύσεις και συστήματα ασφαλείας»
Επόμενο άρθροΟριστικοποίηση συμφωνιών της «Θετικής Ατζέντας» δρομολόγησε η συνάντηση υφυπ. Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ