Η βρετανική πολιτική έναντι του Κυπριακού η μεγαλύτερη παγίδα για τον Ελληνισμό από το 1956…

της Φανούλας Αργυρού*

Αναφέρομαι σε ένα κείμενο του Δρ. Άρη Πετάση, που αναρτήθηκε σήμερα (14.3.2023) σε διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με ένα βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά τον ερχόμενο Ιούνιο με τίτλο «The Kissinger trap: Μια απειλή για τον Ελληνισμό που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας». Στο οποίο έγραψε μεταξύ άλλων :
«…The Kissinger Trap.
Αμέσως μετά την τούρκικη εισβολή της Κύπρου το 1974 ο τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, και ενεργοποιητής της εισβολής, Κίσινγκερ έδωσε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ετζεβίτ την πιο κάτω χρήσιμη συμβουλή: «Να εμπλέκεστε συνεχώς σε ανούσιες συνομιλίες [μέσω των Τουρκοκυπρίων] και σε λίγο θα ξεχαστεί η εισβολή της Κύπρου». Με 800 χρόνια Οθωμανικής εμπειρίας στην διπλωματία οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν πλήρως τι είπε ο Κίσινγκερ και προχώρησαν πιο πέρα. Είδαν τις ανούσιες ‘συνομιλίες’ σαν ευκαιρία για νέα τετελεσμένα: εποικισμό, εδραίωση της κατοχής, ανέγερση σχολείων και τεμενών, κτλ. Οι ανούσιες ‘συνομιλίες’ λειτούργησαν άψογα για τους Τούρκους και καταστροφικά για τους Έλληνες…»
Η Τουρκία, ο Ετσεβίτ και το Βρετανικό Φόρειν Οφις
Ο κ. Α. Πετάσης χρησιμοποιεί το όνομα του Αμερικανού ΥΠΕΞ τότε Δρ. Χένρι Κίσινγκερ για να κτίσει μια θεωρία που δεν στέκει.
Η Τουρκία και ο σφαγέας Μπ. Ετσεβίτ (πρωθυπουργός το 1974) , και όλη η πολιτική ηγεσία της κατοχικής Τουρκίας , είναι αβάσιμο να πιστέψει ένας ότι βάσισαν την πολιτική τους στην διαιώνιση των συνομιλιών σε μια… συμβουλή που τους έδωσε μετά την εισβολή, ο Χένρι Κίσινγκερ!
Η Τουρκία και οι του ΥΠΕΞ της δεν χρειαζόντουσαν την “συμβουλή” του Κίσινγκερ για να συνεχίσουν το σχέδιο τους για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Ούτε ήταν ο Κίσινγκερ ο «υποκινητής» της εισβολής, αλλά οι Βρετανοί Χάρολτ Γουίλσον και Τζέιμς Κάλλαχαν πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της εγγυήτριας Βρετανίας που του έδωσαν το πράσινο φώς στην συνάντησή τους στο Λονδίνο στις 17.7.74.
Ο Ετσεβίτ και η Τουρκία είχαν και ΕΧΟΥΝ στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το μέγα και καλύτερο σύμβουλός τους για τις ενέργειές τους από το 1956. Τον δικό τους Δρ. Νιχάτ Ερίμ, Την πολιτική του οποίου ακολουθούν μέχρι σήμερα οι του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.
Το αιματηρό βρετανικό δίδυμο των δύο τουρκικών εισβολών του Μπ. Ετσεβιτ το 1974 Βρετανός Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Χάρολτ Γουίλσον και Βρετανός Σοσιαλιστής Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν και τρίτος ο σφαγέας Τούρκος Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ
Οι ιστορικά πραγματικοί υποκινητές και συνένοχοι
Οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν ούτε είναι … εγγυητές της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το Λονδίνο, η Αθήνα και η Άγκυρα. Αυτές υπέγραψαν το 1960 την Συνθήκη Εγγυήσεως όχι οι ΗΠΑ και κανένας Κίσινγκερ. Και η πρώτη εισβολή όχι μόνο είχε την συμμαχική συναίνεση και έγκριση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του εγγυήτριας Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου κατά την υπογραφή του 1960) αλλά και της Μόσχας σύμφωνα με αποκαλύψεις Τούρκου πρώην αξιωματούχου των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. (Η δήλωση έγινε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο κυβερνητικό ΡΙΚ στην Κύπρο).
Και ο Χένρι Κίσινγκερ είχε ως καθοδηγητή του σε σχέση με το Κυπριακό, το βρετανικό ΥΠΕΞ γιατί το Κυπριακό ουδέποτε ήταν (και παραμένει) θέμα των Αμερικανών αλλά των Βρετανών ως πρώην (η Κύπρος) και “νύν” (η ΚΔ) αποικία λόγω των δικών μας δουλοπρεπών έναντί του.
Αν και το έχω γράφει σε διάφορα άρθρα και βιβλία μου, αντιγράφω από άρθρο του Καθηγητή Δρ. Κλέαρχου Κυριακίδη που αναρτήθηκε στις 28 Απριλίου 2017 στην ιστοσελίδα www.agora-dialogue,com με τίτλο «Οι Συνήγοροι του Τουρκικού Δόγματος της Διαίρεσης: Οι Βρετανοί και οι ‘Πέντε Πυλώνες της Διχοτόμησης».
Στο ‘άρθρο του ο καθηγητής καταλήγει ότι όντως ο Βρετανός James Callaghan (Τζέιμς Κάλλαχαν) ήταν o ‘καβαλάρης’ και ο Kissinger (Κίσινγκερ) το ‘άλογο’ και όχι αντίστροφα. Μια αλήθεια που επιβεβαιώθηκε και στο δικό μου βιβλίο ¨Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019, με έγγραφο του ιδίου του ‘αλόγου’ Δρ. Henry Kissinger με αμερικανικό έγγραφο.
Έγραψε ο Δρ. Κυριακίδης:
“Callaghan ο ‘καβαλάρης’ και Kissinger το ‘άλογο’ όχι αντίστροφα”
“…Πιο συγκεκριμένα, όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία σε δύο φάσεις το 1974, το Ηνωμένο Βασίλειο διακριτικά έπεισε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να δεχθούν τόσο την δημιουργία μιας επεκταμένης ντε φάκτο τουρκικής «ζώνης» όσο και μιας «μεγάλης ανταλλαγής πληθυσμού» ως τα απαραίτητα συστατικά για την συγκρότηση μιας «ομόσπονδης δημοκρατίας» (‘federal republic’).
Για να τονιστούν αυτές οι κρίσιμες ιστορικές πραγματικότητες, πρέπει να γίνει αναφορά στο αποδεσμευμένο βρετανό έγγραφο ‘Record’ σχετικά με μία ιδιαίτερα σημαντική τηλεφωνική συνομιλία που έγινε στις 1.45 μ.μ στις 14 Αυγούστου 1974.
Οι συμμετέχοντας ήταν ο τότε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, James Callaghan, και ο τότε Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Henry Kissinger. Η συνομιλία διεξήχθη καθώς η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη μαζί με τον ξεριζωμό, τις θηριωδίες και άλλα εγκλήματα που εκτελούνταν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και εξαναγκασμού με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης ντε φάκτο Τουρκικής «ζώνης» εν μέσω ενός εθνικού και θρησκευτικού ξεκαθαρίσματος. Σε αυτό το αιματηρό περιβάλλον, τι αξιολόγησαν και τι συμφώνησαν στο τηλέφωνο αυτοί οι δύο γίγαντες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής;
«Υπουργός Εξωτερικών (Callaghan): Henry, αν μπορώ να συνοψίσω την κατάσταση με δύο λόγια, νομίζω έχει ως εξής: Οι Τούρκοι έχουν καλή υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου αυτό τώρα μπορεί να λυθεί μόνο με την δημιουργία μιας [ντε φάκτο τουρκικής] ζώνης. Μιας ζώνης στην οποία θα έχουν αυτονομία σε μια ομόσπονδη δημοκρατία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διαπραγμάτευση όμως με την σημερινή κατάσταση, κανένας δεν μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε με κάτι τέτοιο. ΄Ετσι έχουμε μια στρατιωτική λύση προς το παρόν, στην οποία θα αστυνομεύουν το δικό τους [ντε φάκτο] σύνορο. Θα έχουμε μια μεγάλη [ντε φάκτο] ανταλλαγή πληθυσμού με τους Έλληνες να φεύγουν και μετά απλά θα αφήσουμε τη διπλωματία να αναλάβει μέχρι να δούμε την ευκαιρία για ακόμα μια φορά, αν μπορούμε να βρούμε μια ειρηνική λύση στη νήσο. Τώρα όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι η Ελλάδα που θα χρειαστεί μασάζ γιατί οι Τούρκοι είναι πολύ σοβινιστές, μάλιστα πολύ κοντά στο Χίτλερ κατά μένα [‘too close to Hitler for my liking’]. Εντάξει;
Δρ. Kissinger: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Jim. Και η τραγωδία είναι ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα μέσω διπλωματίας…» …
Αν υπάρχει ένα έγγραφο που ξεγυμνώνει τις ανήθικες καταβολές και τις διαιρετικές συνέπειες της προτεινόμενης ‘δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας’, αυτό είναι το προαναφερθέν ‘Record’.
Επιπλέον, το παρόν έγγραφο αποκαλύπτει τα ασυνείδητα και νέο-ιμπεριαλιστικά θεμέλια του καινούργιου διπλωματικού «μασάζ» που δημιουργήθηκε μετά την δεύτερη φάση της εισβολής. Το έγγραφο καταδεικνύει επίσης ότι σε αυτό το δράμα ο κ. Callaghan ήταν ο ‘καβαλάρης’ του ‘αλόγου’ που ονομάζεται Dr Kissinger, και όχι το αντίστροφο…», έγραψε μεταξύ άλλων ο Δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης.
Ο Κάλλαχαν παραδέχθηκε την συνενοχή του
Επιπρόσθετα σημαντική η επιβεβαίωση και αποδοχή από τον ίδιο τον τότε αιματηρό Βρετανό Σοσιαλιστή Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν . ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Βρετ. Κοινοβουλίου που εξέτασε γιατί η Βρετανία (ΗΒ) δεν επενέβη ως εγγυήτρια να σταματήσει την εισβολή, και ομολόγησε ότι ήταν απόφαση της κυβέρνησης τότε να μην επέμβουν και να αφήσουν να προχωρήσει ο Ετσεβίτ όπως τους είχε εξηγήσει το σχέδιό του στις 17.7.74. ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΟ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ ΤΗΣ ΚΔ είχε καταρρεύσει το 1964 – δηλαδή υιοθέτησαν την τουρκική θέση και πρόσχημα για εισβολή – και έπρεπε να αντικατασταθεί με άλλη διευθέτηση. Που δεν ήταν άλλη (μέχρι σήμερα) από την τουρκο-βρετανική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Perry Anderson: Η συνάντηση των Σοσιαλο-δημοκρατών που σφράγισε τη μοίρα της νήσου
Ακόμα μια μαρτυρία για τις ευθύνες της Εργατικής βρετανικής κυβέρνησης Wilson/Callaghan καταγράφτηκε από τον βρετανό ιστορικό και πολιτικό αναλυτή, Professor Ιστορίας και Σοσιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και που τοποθετείται στην Νέα Αριστερά, Francis Rory Peregrine “Perry” Anderson. Σε ιστορική έρευνά του για τη Κύπρο « Η διαίρεση της Κύπρου» (The Division of Cyprus by Perry Anderson) που επανακυκλοφόρησε στις 23 Δεκεμβρίου 2016, στις σελίδες 18 και 19 επιρρίπτει κατηγορηματικά τις ευθύνες για τις τουρκικές εισβολές το 1974 στην βρετανική κυβέρνηση.
‘Εγραψε επιγραμματικά o καθηγητής για την συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού και της πολυπληθούς συνοδείας του στο 10 Downing Street στις 17 Ιουλίου 1974 και για την σοσιαλο-δημοκρατική αλληλεγγύη:
«… Το πραξικόπημα αναμφίβολα ήταν παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως, και εντός 48 ωρών ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ecevit, βρέθηκε στο πόρτα της Downing Street, συνοδευόμενος από υπουργούς και στρατηγούς, απαιτώντας η Βρετανία μαζί με τη Τουρκία να δράσουν αμέσως να αντιστρέψουν τα πράγματα.
Η συνάντηση που ακολούθησε καθόρισε τη μοίρα της νήσου. Ήταν μια συνομιλία μεταξύ σοσιαλο-δημοκρατών: Wilson, Callaghan και Ecevit, συνάδελφοι στην Σοσιαλιστική Διεθνή (Socialist International). Παρόλο που η Βρετανία όχι μόνο είχε ένα πυρήνα από καλώς εξοπλισμένο στράτευμα, αλλά και συντριπτική δύναμη αέρος στο νησί – μαχητικά βομβαρδιστικά ικανά να συντρίψουν δυνάμεις πολύ πιο δυνατές από εκείνες του Σαμψών και των οπαδών του – ο Wilson και ο Callaghan αρνήθηκαν να σηκώσουν ένα δάκτυλο. Την επομένη τα τουρκικά πλοία έφθασαν στη Κύπρο. Η Βρετανία είχε πολεμικά πλοία πλησίον των ακτών, και μπορούσε να σταματήσει μια μονομερή τουρκική εισβολή με εξίσου ευκολία. Και πάλιν, το Λονδίνο δεν έκανε τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της Κύπρου μέχρι σήμερα… Μετά από λίγες εβδομάδες εκεχειρίας η Τουρκία το έκανε ξεκάθαρο ότι δεν την ενδιέφερε ποσώς η συνθήκη την οποία σκοπίμως παραβίασε για να εισβάλει, αλλά ήθελε διχοτόμηση και οι στρατηγοί της εξαπέλυσαν μια γενική επίθεση με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα, πυροβολικά και πλοία, στην ήδη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Σε λιγότερο από 72 ώρες, η Τουρκία άρπαξε τα δύο πέμπτα της νήσου…» (Από το βιβλίο Φ.Α «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019).
Διαφωνία Κίσινγκερ με Γουίλσον/Κάλλαχαν για εισβολή
Ο Κίσινγκερ τεκμηριωμένα με βρετανικά και αμερικανικά έγγραφα ήταν αντίθετος με την εισβολή και καταγράφτηκε η διαφωνία του στις 18/19 Ιουλίου 1974… Ακολούθησε όμως τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό βάση της βρετανο-αμερικανικής ειδικής σχέσης. Και επειδή τότε τους είχε ανάγκη για την χρήση της βάσης Ακρωτηρίου για τα υπερσύγχρονα τότε U2 για παρακολουθήσεις στη Μέση Ανατολή…
Σχετικές δηλώσεις μας στο πρόγραμμα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΡΙΚ 24.1.2023.
Οι βρετανικές προετοιμασίες από το 1964
Η εισβολή θα γινόταν ήταν θέμα χρόνου, εξού και οι Βρετανοί είχαν ετοιμάσει και σχέδια α) για υποδοχή στις βρετανικές βάσεις προσφύγων από το 1964 και β) σχέδιο … διάσωσης του Αρχ. Μακαρίου αν ζητούσε άσυλο από αυτούς. ΄Οπως έγινε ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ το 1974.
Όταν ο Κίσινγκερ δεν υπήρχε καν στο προσκήνιο. Όπως δεν υπήρχε ούτε το 1956…

Ερευνήτρια δημοσιογράφος Λονδίνο 14.3.2023

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη – Ένοπλη ληστεία στη Μπότσαρη: «Χτύπησαν» το take away τρεις φορές σε έναν μήνα
Επόμενο άρθρο«Εγκαίνια» με ισοπαλία η Εθνική στην OPAP Arena

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ