Πέτρος Αταμιάν, Υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου “Η αυτοδιοίκηση είναι για εμένα ένα όραμα προσφοράς”

Έχοντας ανακοινώσει πρόσφατα τηγν υποψηφιότητά του για το Δήμο Ωραιοκάστρου, ο Πέτρος Αταμιάν μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου, για το πως αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση, και πως οραματίζεται το Ωραιόκαστρο ως Πρότυπο Δήμο.

Κύριε Αταμιάν, η επικαιρότητα και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, φανερώνουν ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές παθογένειες στη χώρα μας. Ποια είναι η άποψή σας για όσα συμβαίνουν και αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες;

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αποκάλυψε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο έναν τρόπο λειτουργίας σε ένα μεγάλο κρατικό φορέα, που μας προσβάλλει όλους βάναυσα και προφανώς χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή. Αποτελεί μεγάλη απογοήτευση να διαπιστώνεις ότι νοοτροπίες, εξαρτήσεις και συμπεριφορές του παρελθόντος επιβιώνουν στην Ελλάδα του 2023. Ο άδικος χαμός 57 ψυχών δεν μπορεί να ξεχαστεί ποτέ και στην κατεύθυνση αυτή η δράση της δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να αποδώσει τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι η νεολαία και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις της μετά από το ακραίο και σοκαριστικό γεγονός. Η μεγάλη κινητοποίηση των νέων αποτελεί ένα «καμπανάκι» προς όλες τις κατευθύνσεις, διότι πιστεύουν πως προδίδονται οι ελπίδες και τα όνειρα τους. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοίχημα για όλους μας, ότι δηλαδή χρειάζεται να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των νέων ανθρώπων μέσα από δράση, σχέδιο και όραμα για ένα καλύτερο σήμερα και ένα πολλά υποσχόμενο αύριο.

Από πότε ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε τη Δημαρχία του Δήμου Ωραιοκάστρου;

Η διεκδίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου αποτελεί μία δέσμευση απέναντι στους δημότες μας. Η δέσμευση είναι πως θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία τους. Ο Δήμαρχος σήμερα δεν είναι ο Δήμαρχος του χθες, ο οποίος το μόνο που φρόντιζε είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων και η αλλαγή λαμπτήρων στον κοινόχρηστο φωτισμό. Οι Δήμοι οφείλουν να είναι πόλοι ανάπτυξης, καινοτομίας, απασχόλησης, βιωσιμότητας, αειφορίας, παιδείας και κοινωνικής συνοχής.

Η προσωπική πορεία μου στα κοινά, η επαγγελματική μου σταδιοδρομία και η αγάπη και προτροπή του κόσμου με οδήγησαν ώριμα και συνειδητά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου για το Δήμο Ωραιοκάστρου. Δεν έχω ανάγκη την εμπλοκή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση για να βιοποριστώ, ούτε είμαι επαγγελματίας των κοινών. Στηριζόμενος από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις του Δήμου Ωραιοκάστρου, δεν επιθυμώ απλά την αλλαγή, αλλά ένα Δήμο πρότυπο, έτσι όπως αρμόζει στον κάθε δημότη.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ωραιοκάστρου σήμερα; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος;

Από τη μία άκρη του Δήμου Ωραιοκάστρου έως την άλλη αφουγκράζομαι τους δημότες και όλοι έχουν την ίδια άποψη. Ο Δήμος μας είναι εγκλωβισμένος σε ξεπερασμένες λογικές και πολιτικές διοίκησης, μακριά από τις πραγματικές του δυνατότητες. Σοβαρότατα προβλήματα στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στο φωτισμό, στην κατάσταση των δρόμων, στην καθαριότητα, υπάρχουν σε όλο τον δήμο Ωραιοκάστρου. Η περιουσία του Δήμου ανεκμετάλλευτη και οι υποδομές του παρατημένες. Με ανάγκες στη σχολική στέγη και στους κοινόχρηστους χώρους. Απών στην κοινωνική πολιτική, χωρίς έμπνευση και δράση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Περπατήστε σε όλο το Δήμο και δείτε τι συμβαίνει με την αποκομιδή των απορριμμάτων και με τα αδέσποτα. Με γυμνό οφθαλμό καταλαβαίνει ο καθένας για ποια κατάσταση μιλάμε. Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που δε θέλουμε να βιώνουμε και στο μέλλον…. Στόχος της παράταξης μας «Μαζί για τον Τόπο μας» είναι ένας δήμος Ωραιοκάστρου που πατάει γερά στα πόδια του, με ισχυρές υπηρεσίες, οργανωμένος σε σύγχρονα πρότυπα, με κοινωνικό πρόσωπο, κοντά σε κοινωνικές ομάδες που έχουν περισσότερο ανάγκη, με τον πολίτη και την καθημερινότητά του στο επίκεντρο.

Οι Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα συχνά παραπονούνται -ή και προβάλλουν ως δικαιολογίαγια το περιορισμένο εύρος παρεμβάσεων που τους αφήνει η κεντρική εξουσία. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ένα πλαίσιο σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική αναγέννηση της χώρας. Να περάσουμε οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις στην οικονομική αυτοτέλεια. Για να κρατήσουμε όρθιες τις πόλεις και τους δημότες, πρέπει οι Δήμοι να στέκονται γερά στα πόδια τους. Άλλωστε τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορείς να αυτοδιοικείσαι. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται τολμηρές και μελετημένες κινήσεις, με πιο βασικές τη φορολογική αποκέντρωση για την ουσιαστική ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας των Δήμων.

Πιστεύετε ότι μπορούν όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης μαζί, να διεκδικήσουν και να πετύχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το σύνολο της πόλης;

Υπάρχουν ζητήματα μητροπολιτικού ενδιαφέροντος, τα οποία όλοι οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης απαιτείται να προωθήσουν. Θα σας αναφέρω δύο παραδείγματα, που είναι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη δυτική Θεσσαλονίκη και η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Ειδικά για το θέμα της επέκτασης του Μετρό είναι προφανές πως η ανάπτυξη συγκοινωνιακών υποδομών τέτοιου επιπέδου στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να ενδιαφέρει πολύ το Δήμο Ωραιοκάστρου, ο οποίος ταλανίζεται από τις αναποτελεσματικές υπηρεσίες των αστικών συγκοινωνιών.

Κάθε δυνατότητα και προοπτική καλύτερης και ταχύτερης σύνδεσης του Δήμου Ωραιοκάστρου με το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα χρειάζεται να μας απασχολεί σοβαρά. Επομένως εκτιμώ πως οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης με μία λογική υπερτοπική απαιτείται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν για τους δημότες τους μία αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και βελτίωση στην καθημερινότητα τους.

Όσοι ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση συνήθως την αντιμετωπίζουν ως βήμα για να μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε περίπτωση που εκλεγείτε, θα αφοσιωθείτε στην αυτοδιοίκηση ή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα κατεβείτε υποψήφιος;

Η αυτοδιοίκηση για εμένα αποτελεί καθήκον και ταυτόχρονα και όραμα. Από τη νεαρή μου ηλικία ασχολήθηκα ενεργά με τα κοινά του Δήμου Ωραιοκάστρου και οι συμπολίτες μου με τίμησαν πολλές φορές με την πρώτη θέση σε σταυρούς μεταξύ όλων των δημοτικών συμβούλων. Δεν ξεχνώ ποτέ την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Ωραιοκάστρου και με ενδιαφέρει το καλό του τόπου μου. Δεν με απασχολεί στο παραμικρό η εμπλοκή στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά μόνο η προσφορά στο Δήμο που μεγαλώνουν τα παιδιά μου, όπως και τα παιδιά όλων των δημοτών.

Η αυτοδιοίκηση, όπως σας προανέφερα, είναι για εμένα ένα όραμα προσφοράς, το οποίο έπειτα από τις επερχόμενες εκλογές θα το υπηρετήσω με θάρρος και σεβασμό απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες του Ωραιοκάστρου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: “Στο τσακ γλίτωσα τον θάνατο” – Μαρτυρία του οδηγού του σταθμευμένου ΙΧ
Επόμενο άρθροGiovanni Bottesini στο Μέγαρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ