Γ. Οικονομου: Οι πολίτες στις εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για τις προσδοκίες τους

oikonomou-gyp

«Το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το σύνταγμα χρονικών ορίων» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα της οποίας βασικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ώστε η πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή μα μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια» είπε.

«Η σταθερότητα η συνέπεια ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρα μας» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα. «Οι πολίτες στις επικείμενες εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους» είπε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στα 4 σχεδόν χρόνια που πέρασαν κατάφερε πολλά με την κοινωνία των πολιτών στο πλευρό της. «Δεν θα είχαμε αντέξει τόσες μεγάλες κρίσεις, δεν θα είχαμε καταφέρει όσες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώσατε χωρίς την στήριξη, την κατανόηση και την συμπαράσταση του πλέον δυναμικού και υπεύθυνου μέρους της ελληνικής κοινωνίας» είπε.

«Οι ειλικρινείς και απροκατάληπτοι πολίτες αναγνωρίζουν όσα κάναμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους και για να ισχυροποιήσουμε την πατρίδα» σημείωσε.

«Όσα κάναμε δεν μπορούν να μηδενιστούν, να σβήσουν μονοκονδυλιά από όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε και από όσα δεν κάναμε όσο καλά και οι ίδιοι θα θέλαμε» σημείωσε.

«Οι ψύχραιμοι και συνετοί πολίτες ξέρουν ότι έχουμε σχέδιο και ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό έτσι ώστε την επόμενη τετραετία να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα στην ανανέωση των γερασμένων υποδομών, στην αύξηση των μισθών για όλους και τη συνέχιση της βελτίωσης του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων πυρήνων του βαθέως κράτους» είπε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας «ο στόχος είναι να κάνουμε τα καλά καλύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αλλά και τις αδυναμίες».

 

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

 

Εκλογές

Όπως είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κοντά στο τέλος της τετραετίας και όπως ανακοίνωσε νωρίτερα στις 21 Μαΐου, σχεδόν ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση του συνταγματικά προβλεπόμενου κύκλου της Κυβέρνησης, έτσι ώστε εφόσον χρειαστούν δεύτερες εκλογές, κάτι πολύ πιθανό εξαιτίας του εκλογικού νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, του νόμου της απλής αναλογικής, αυτές να πραγματοποιηθούν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Νομοθετικό έργο στη Βουλή θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στη συνέχεια η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ειλικρινά στη θεσμικότητα, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, ώστε η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή να μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Η σταθερότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός στους θεσμούς είναι βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι οι οδοί για να επιτύχουμε την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας μας. Μετά από μια υπερδεκαετή περίοδο αναταραχής και μεγάλων προβλημάτων, η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα. Οι πολίτες, στις επικείμενες εκλογές, καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη μέρα και ποια Κυβέρνηση είναι η κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους.

Η Κυβέρνησή μας, στα τέσσερα σχεδόν χρόνια που πέρασαν, κατάφερε πολλά, με την κοινωνία των πολιτών στο πλευρό της. Δεν θα είχαμε αντέξει τόσες μεγάλες κρίσεις, δεν θα είχαμε καταφέρει όσες μεταρρυθμίσεις ολοκληρώσαμε, χωρίς την κατανόηση, τη στήριξη, τη συμπαράσταση του πλέον δυναμικού και υπεύθυνου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Οι ειλικρινείς και απροκατάληπτοι πολίτες αναγνωρίζουν όσα κάναμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους και να ισχυροποιήσουμε την Πατρίδα: Τη μείωση των φόρων, τη μείωση της ανεργίας, την ψηφιοποίηση του Κράτους, την ομαλοποίηση της κατάστασης με τις συντάξεις, την τακτοποίηση του μεταναστευτικού, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια της πανδημίας και όλων των κρίσεων που ακολούθησαν, κυρίως της εισαγόμενης ακρίβειας που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτά δεν μπορούν να μηδενιστούν, δεν μπορούν να σβήσουν μονοκονδυλιά από όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε ή από όσα δεν κάναμε όσο καλά και οι ίδιοι θα θέλαμε. Οι ψύχραιμοι, οι συνετοί πολίτες ξέρουν ότι έχουμε σχέδιο, ισχυρή πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό έτσι ώστε να μπορέσουμε την επόμενη τετραετία να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα στην ανανέωση των γηρασμένων υποδομών, την αύξηση των μισθών για όλους τους Έλληνες, τη συνέχιση βελτίωσης του Ε.Σ.Υ., την αντιμετώπιση των εναπομείναντων πυρήνων του βαθέος κράτους. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης και ξέρουμε πολύ καλά τι ακόμα πρέπει να γίνει, τι ακόμα πρέπει να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε.

Ο στόχος είναι να κάνουμε τα καλά καλύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα, αλλά και τις αδυναμίες. Δεν λέμε ότι όλα έγιναν άψογα. Ούτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε ότι δεν έγιναν λάθη. Αλλά, με ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας, θα μπορέσουμε να ενεργήσουμε πιο δραστικά, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά για να αφήσουμε πίσω μας και αυτά που μας πληγώνουν και αυτά που μας κρατούν δεμένους με ένα παρελθόν που πασχίζουμε να ξεπεράσουμε, για να τα αφήσουμε πίσω μας. Γιατί αυτό επιβάλλουν οι καιροί και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακοπεί η ανοδική πορεία της χώρας και να γυρίσουμε πίσω, στην κατάσταση που παραλάβαμε το 2019.

Από την άλλη, η Αντιπολίτευση υπολείπεται τραγικά των διεθνών περιστάσεων, αλλά και των απαιτήσεων της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε ρυθμούς ξεπερασμένων εποχών, εκφράζοντας τον παλαιοκομματισμό, τον κρατισμό, την αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πορεύεται σφιχταγκαλιασμένος με τους αμετάκλητα καταδικασμένους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο και είναι ο πολιτικός εκφραστής του πολακισμού, ο πολιτικός εκφραστής εκείνης της ιδεολογίας που θέλει να διχάσει, της τοξικότητας, του πολιτικού λόγου που είναι κενός από προτάσεις για το αύριο της Πατρίδας και για την προκοπή των πολιτών. Δεν έχει πρόταση για το αύριο: Δεν ξέρει ούτε το τι, ούτε το πώς. Δεν ξέρει πώς να δημιουργήσει όφελος, πώς να οικοδομήσει μια καλύτερη χώρα, μια καλύτερη κοινωνία, μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που παρέδωσε το 2019.

Αντίθετα, ειδικεύεται στο πώς θα καταστρέψει ό,τι καλό έγινε με κόπο, με τη συνεργασία Κυβέρνησης και κοινωνίας όλη αυτή την περίοδο. Κοιτάζει πίσω και ονειρεύεται να αλλάξει ταχύτητα στη χώρα, βάζοντας όμως όπισθεν. Δεν εισφέρει τίποτα δημιουργικό και τίποτα επωφελές. Ετοιμάζεται να συγκυβερνήσει με εκείνους που ασχολούνται αποκλειστικά με μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια. Με εκείνους που δεν τολμούν να πουν στον λαό ποιον θέλουν για Πρωθυπουργό της χώρας. Με εκείνους που περηφανεύονται για την πολιτική κληρονομιά του κρατισμού και της αναξιοκρατίας. Και τη συγκυβέρνηση που οραματίζονται και απεργάζονται την ολοκληρώνει με αυτούς που μόλις προχθές πρότειναν την ανατίναξη ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Αμετανόητοι, ανήμποροι και αντιδραστικοί.

Με αυτές τις επιλογές, με αυτή την αντίληψη για την πολιτική και το μέλλον του τόπου θα αναμετρηθούμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η Ελλάδα που θέλουμε, η Ελλάδα που μας αξίζει θα αναμετρηθεί με τη στροφή στο παρελθόν, θα αναμετρηθεί με αυτούς που θέλουν να αλλάξουν ταχύτητα για να βάλουν όπισθεν.

 

Σύγκρουση με τον κρατισμό

Ένα από τα βασικά ζητούμενα που αναδείχθηκε με τρόπο οδυνήρο από την τραγωδία των Τεμπών και που επιτακτικά θα είναι συνεχώς στην επικαιρότητα μέχρι τις εκλογές είναι η επιτακτική ανάγκη για σύγκρουση με τις εστίες του βαθέος κράτους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως δυστυχώς απέδειξε η τραγωδία των Τεμπών υπάρχουν ακόμη εστίες στις οποίες φωλιάζουν παθογένειες του χθες. Και είναι απολύτως δικαιολογημένη η απαίτηση της κοινωνίας να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή τους. Δεν μπορεί, ωστόσο, να λησμονείται ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση, είναι η αυτή η Παράταξη, είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είχε τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό, αλλά και τις συντεχνίες που είχαν κάνει μαγαζάκι τους τις ΔΕΚΟ. Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που μετέτρεψε έναν παράλυτο ΟΤΕ σε διεθνή κολοσσό. Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έσωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όταν το ΠΑΣΟΚ με τον τότε Αρχηγό του και πρώην Πρωθυπουργό διαδήλωνε εναντίον της αποκρατικοποίησης. Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εξυγίανε την ΔΕΗ των εργατοπατέρων, που κάθε τόσο απειλούσαν να κατεβάζουν τους διακόπτες. Είναι η Κυβέρνησή μας που αντιμετώπισε εκκρεμότητες, στην ΕΑΒ, στα ΕΑΣ, στη ΛΑΡΚΟ, στα ναυπηγεία. Είναι η Κυβέρνησή μας που έκανε τολμηρές παρεμβάσεις, χάρη στις οποίες στον ΕΦΚΑ καταφέραμε να εκδίδονται οι συντάξεις σε δύο μήνες και όχι σε δύο χρόνια, βάζοντας τέλος σε μια κατάσταση, η οποία ήταν συνώνυμη της ντροπής.

Οι πολίτες γνωρίζουν τι κάναμε εμείς και ξέρουν τι δεν έκαναν ή τι προσπάθησαν να κάνουν για να μας σταματήσουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Τι θέλουμε να κάνουμε εμείς και τι δεν θέλουν να κάνουν οι άλλοι. Ποιοι είναι αυτοί που διδάσκονται από τα λάθη τους και προχωρούν μπροστά και ποιοι είναι εκείνοι που θέλουν να ξανακάνουν τα ίδια, μη μετανιώνοντας για τίποτα από όσα διέπραξαν στο παρελθόν.

 

Αναπτυξιακό Σχέδιο Στερεάς Ελλάδας: 540 έργα και παρεμβάσεις 4,2 δισ. ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα του 2030:

Παρουσιάστηκε χθες στη Λαμία -παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση περισσότερα από 540 έργα συνολικού προϋπολογισμού εξασφαλισμένης χρηματοδότησης 4,2 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες:

–Πρώτος άξονας. Σύγχρονα δίκτυα και υποδομές: Οδικοί άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές και λιμάνια.

–Δεύτερος άξονας: Αγροτική παραγωγή και πράσινη μετάβαση: Αρδευτικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, αποκατάσταση ελαιώνα Άμφισσας και έργα για την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς, στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, τους Δελφούς και το Καρπενήσι.

–Τρίτος άξονας. Επένδυση και αξία στην περιοχή: Ενίσχυση απασχόλησης, στρατηγικές, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, τουρισμός.

–Τέταρτος άξονας. Δίπλα σε κάθε πολίτη – Ποιότητα ζωής: Παρεμβάσεις για αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων του Πολιτισμού, κατασκευή φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση και επέκταση Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, αναπλάσεις και υποδομές για τον αθλητισμό, υποδομές για τη Δικαιοσύνη.

–Το αναπτυξιακό σχέδιο Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνει, επίσης, ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με έργα άνω των 300 εκατ. ευρώ. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές, αναδασώσεις, οδικές παρεμβάσεις, αναβάθμιση των τοπικών Κέντρων Υγείας.

Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- για ένα σχέδιο που αποτυπώνει και για αυτήν την Περιφέρεια το όραμά μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο που δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την Επικράτεια της χώρας. Για μια Ελλάδα προόδου, για μια Ελλάδα ευημερίας. Μια Ελλάδα η οποία έκανε σημαντικά βήματα προόδου μέσα σε αυτή την τετραετία, που όμως θα πρέπει να πάει πιο γρήγορα, πιο βαθιά, πιο ουσιαστικά στην πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη.

 

Συνεχίζεται η στήριξη στην κοινωνία

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού. Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος προχωρήσαμε στην επιδότηση των λογαριασμών καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια. Αυτό το βλέπει κάθε καταναλωτής στο λογαριασμό του οικιακού ρεύματος. Η Κυβέρνηση φορολόγησε στην αρχή τα υπερέσοδα των παρόχων με έκτακτο τέλος 90% και στη συνέχεια συγκρότησε μηχανισμό άμεσης ανάκτησης των υπερεσόδων και διάθεσής τους στην κοινωνία, μια πρακτική που στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες χώρες της Ε.Ε.. Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουν διατεθεί περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας, από τα οποία το 70% προέρχεται από τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και προπάντων -όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- στην πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν σε εφαρμογή τις προηγούμενες μέρες δύο προγράμματα εξοικονόμησης ρεύματος και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ προετοιμάζονται άλλα δύο για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για:

-1ον. Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά.

-2ον. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες.

-3ον: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» που ξεκινά τον επόμενο μήνα. Και

-4ον: Το νέο «Εξοικονομώ 2023», που επίσης ξεκινά τον επόμενο μήνα.

–Πέρα από τη στήριξη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή η «Κάρτα αγορών» με τη οποία η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών επιδοτείται με επιστροφή έως και 10% των αγορών τους από καταστήματα τροφίμων. Ένα σημαντικό ποσό που για μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάνει και τα 52 ευρώ τον μήνα.

–Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου δεν είδαν τις αυξήσεις που είδαν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι ύψους 7,75%, αύξηση που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση αυτή καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αποδοχές κύριας σύνταξης έως 1.600 ευρώ.

Η Κυβέρνησή μας ξέρει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ξέρει καλά τα προβλήματα της καθημερινότητας και προσφέρει μια σειρά πολιτικών για το μετριασμό των συνεπειών αυτών, για την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας, αρχικά, και την υπέρβαση των προβλημάτων σε ύστερη φάση. Δεν αφήνουμε τίποτα και δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη.

 

Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Κώδικας Μετανάστευσης»

Κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τον τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης». Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρείται η κωδικοποίηση υφιστάμενων διατάξεων αλλά και η αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για θέματα νόμιμης εισόδου, διαμονής πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Κώδικα Μετανάστευσης. Με το νομοσχέδιο εισάγονται σημαντικές καινοτομίες όπως:

-Καθιερώνεται ενιαία διαδικασία για την έκδοση αδειών διαμονής με τις οποίες παρέχεται δικαίωμα εργασίας, ενώ αυξάνεται η διάρκεια ισχύος της αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής από 2 σε 3 έτη.

-Εισάγεται πρόβλεψη για την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ετησίως αντί έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης ανά διετία, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται σε επίπεδο Επικράτειας πλέον οι ανάγκες της χώρας σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες και θα δίνεται έμφαση στον καθορισμό αριθμού θέσεων εργασίας και όχι ειδικοτήτων.

-Καθιερώνεται για όλες τις εργασιακού τύπου άδειες διαμονής, ενιαία και ευέλικτη διαδικασία για την εισδοχή (έκδοση θεώρησης εισόδου) πολιτών τρίτων χωρών.

-Αυξάνεται η διάρκεια ισχύος άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς (φοίτηση ή γέννηση στην Ελλάδα), από 5 σε 10 έτη και θεσμοθετείται πλέγμα προστασίας των πολιτών τρίτων χωρών που εισήλθαν στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι που ενηλικιώνονται.

-Στους κατόχους αδειών διαμονής δεκαετούς διάρκειας, παρέχεται η δυνατότητα μετάπτωσης στην άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος, που προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο.

Επιλύουμε με αυτό το Νομοσχέδιο προβλήματα δεκαετιών και παράλληλα δίνουμε λύσεις ουσιαστικές, λύσεις παραγωγικές, οι οποίες ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κρίσιμων τομέων της οικονομίας.

 

Ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την ΠτΔ – Μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας το νομοθετικό έργο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το νομοθετικό έργο θα υπάρχει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι λογικό να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για βαθύ αντικρατισμό και αν υπάρχει αντίθεση με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ο οποίος μιλά για βαθύ κράτος, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν διακρίνει καμία αντίθεση. «Αν παρατηρήσει κανείς την πολιτική μας θα δει πως αντιλαμβανόμαστε τη σωστή λειτουργία του Κράτους. Κράτος ήταν το ΕΚΑΒ, η ΕΜΑΚ, το σύστημα Υγείας. Κράτος είναι ο ΕΦΚΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως «προφανώς ένα κράτος πρέπει να είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό και από την άλλη υπάρχουν νησίδες αντίδρασης που έχουν να κάνουν με συμπτώματα κρατισμού, με παθογένειες του χθες, που κατά την πρώτη τετραετία δεν προλάβαμε να αντιμετωπίσουμε παντού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως αντιλαμβάνεται το ρόλο του κράτους για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Ερωτηθείς ποια είναι θέση της κυβέρνησης για τον βουλευτή κ. Καπάτο, απάντησε πως ο ίδιος έχει απαντήσει πλήρως στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγο για κυβερνήσεις κουρελού ο κ. Οικονόμου απάντησε τα εξής: «Από την πολύ δαιμονοποίηση πάντων ο κ. Τσίπρας βλέπει παντού φαντάσματα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Μιλάμε για αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ. Καθαρά και ξάστερα. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό αυτοδύναμη εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα πολιτικά ευρύχωρο, διευρύνει την απήχησή της, μπορεί να ενσωματώνει δημιουργικούς ανθρώπους χωρίς ταμπού. Γι’ αυτό το 28% έφτασε στο 40% . Γι’ αυτό απολαμβάνει μετά από δύσκολη τετραετία την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Με σεμνότητα, αναγνώριση των λαθών και αυτοπεποίθηση θα ζητήσουμε νέα αυτοδύναμη εντολή. Να μιλάει έστω και μέσα σε αυτό το θολό τοπίο ο πρωθυπουργός που κυβέρνησε όταν διαλύθηκαν οι ΑΝΕΛ με τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, ένα βουλευτή από το Ποτάμι, μία βουλευτή από τον κ. Λεβέντη…; Υποτιμούν την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών αλλά μη ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε».

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Ανδρουλάκη για μετεκλογική συνεργασία, απάντησε πως ο πρωθυπουργός έχει πει ότι στις 21 Μαίου οι Έλληνες με τη ψήφο τους θα δείξουν ποιος θα κυβερνήσει και στις δεύτερες εκλογές με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει. «Πιστεύουμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ανταποκρίνονται στην εθνική αναγκαιότητα. Ποια είναι η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων; Ποια είναι η προοδευτική διακυβέρνηση; Θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες; Θα κυβερνήσει ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη; Στις 21 Μαίου ποιες είναι οι πολιτικές που προτείνουν στους πολίτες; Οι Έλληνες ξέρουν ποιος μείωσε τους φόρους και ποιος είναι ο πρωθυπουργός που μπορεί να αυξήσει τους μισθούς. Ξέρουν ποιος είναι ο πρωθυπουργός που αναβάθμισε την διεθνή εικόνα της χώρας. Ποια είναι η αντιπρόταση από την άλλη πλευρά; Με ποιες πολιτικές; Αυτά θα συγκριθούν. Οι πολίτες θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν», ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου για τον κ. Ανδρουλάκη ανέφερε επίσης ότι αυτό που αξίζει κανείς να αναδείξει και να διαπιστώσει είναι ότι κάθε φορά που αναφέρεται στον πρωθυπουργό είναι ευδιάκριτο το πάθος και το μένος ενώ αντίθετα όταν κάνει κριτική στον κ. Τσίπρα είναι σαν να την κάνει από αγγαρεία.

Σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή δήλωσε πως όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών θα κλείσει και αυτό το ζήτημα.

Για όσα λέει το ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαβάσει το Σύνταγμα, απάντησε πως ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός της χώρας γιατί αυτό επιτάσσει ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία.

Ερωτηθείς πως απαντά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε όσα λέει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι ο κ. Μητσοτάκης προωθούσε τη διακοπή των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτά τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως οι θέσεις των δύο χωρών ήταν πάντοτε ευθυγραμμισμένες. «Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς ανυπόστατα», συμπλήρωσε.

Για την έκθεση του State Department, είπε ότι έχει διάφορες αναφορές για τη χώρα μας και το αξιοσημείωτο είναι ότι επαναλαμβάνει τα ίδια για την Ελλάδα όπως το 2016, το 2017, το 2018 με την ίδια σκληρή κριτική παραδοσιακά.

Για το άρθρο στο Le Point σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως αν κανείς μελετούσε το άρθρο θα καταλάβαινε πως άλλα εννοούσε. «Αναδείκνυε την ασυνέπεια του κ. Τσίπρα για να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα. Δεν αναδεικνύονται από όλα αυτά οι ιδιότητες του μεταρρυθμιστή όπως αντελήφθη ο κ. Τσίπρας. Το συγκεκριμένο περιοδικό έχει ξανασχοληθεί μαζί του όχι με τιμητικό τρόπο», ανέφερε.

Για την υπόθεση του κ. Παπαθανάση ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «τα ψέματα που επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας για να τον στοχοποιήσει και να παίξει με τον πόνο ανθρώπων που έχουν πάρει δάνεια, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που έχει πει ο ίδιος και αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας η οποία λίγο πολύ επιβεβαιώνουν τους δικούς του ισχυρισμούς».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤουρκία και Ουγγαρία ενημέρωσαν τη Φινλανδία ότι θα επικυρώσουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΤΕΠΑΚ/∆ημόσια Ομιλία με θέμα “The challenge of sustainability and its implications for science and technology education”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ