“Άναψε φωτιές” το βιβλίο του Κώστα Ν. Χατζηκωστή “7 Προεδρικά Πορτραίτα” – Ανάρπαστο σε Ελλάδα και Κύπρο

του Περικλή Βλάχου


Ανάρπαστο σε Κύπρο και Ελλάδα το βιβλίο του Εκδότη Κώστα Ν. Χατζηκωστή “7 Προεδρικά πορτραίτα” που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ τον Φεβρουάριο του 2023, και το οποίο προκάλεσε πολιτικές συζητήσεις και σχόλια, σε επίπεδο μάλιστα πολιτικών αρχηγών, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την Ελλάδα.

Το βιβλίο αναφέρεται στους εφτά προέδρους της Κύπρου, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι και τον Νίκο Αναστασιάδη, αποτελεί συμπληρωματική έκδοση στα “6 Προεδρικά Πορτραίτα” που κυκλοφόρησαν το 2015, και καταγράφει τα έργα και τις ημέρες των προέδρων, μέσα από την προσωπική εμπειρία του Κώστα Ν. Χατζηκωστή, ο οποίος καταθέτει ατόφια ντοκουμέντα από τις επαφές, τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε μαζί τους, ως παράγων της πολιτικής ζωής της μεγαλονήσου.

Το απόσπασμα που προκάλεσε τις αντιδράσεις αφορά τις συζητήσεις που καταθέτει πως είχε ο Κωστής Ν. Χατζηκωστής με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, αναφορικά με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, και πως ο Ν. Αναστασιάδης φέρεται να ήταν έντονα δυσαρεστημένος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη στάση του ως προς τα Ελληνοτουρκικά θέματα και ιδίως δε όσον αφορά το Κυπριακό!

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ τον Φεβρουάριο, και δεν πέρασε πολύς καιρός προτού το περιεχόμενό του βγει στην δημοσιότητα προκαλώντας αντιδράσεις.

Το θέμα αρχικά ανακίνησε με κεντρικό άρθρο του στην εφημερίδα Εστία ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Μανώλης Κοττάκης, “ανάβοντας φωτιές” εν μέσω προεκλογικής περιόδου (https://www.estianews.gr/kentriko-thema/vomves-%E1%BC%80nastasiadi-%E1%BC%90nantion-mitsotaki/). Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη αμέσως αναπαράχθηκε στα social media, και έγινε πολιτικό θέμα της επικαιρότητας, ενώ οι επίσημες αντιδράσεις δεν άργησαν να ακολουθήσουν.

Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εξέδωσε γραπτή δήλωση (https://www.amna.gr/home/article/718836/Apantisi-teos-Proedrou-tis-Kupriakis-Dimokratias-N-Anastasiadi-se-protoselido-dimosieuma-imerisias-efimeridas-ton-Athinon), με την οποία διαψεύδει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία. Συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις αναφορές για δήθεν παρεμβάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στις πολιτικές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στις από κοινού συναποφασθείσες πολιτικές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Αναστασιάδη:

“Αναφερόμενος σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ημερήσιας εφημερίδας των Αθηνών, ημερομηνίας 25ης Μαρτίου 2023, επιθυμώ προς αποκατάσταση της αλήθειας, να δηλώσω τα ακόλουθα:

(α) Το όλο δημοσίευμα βασίζεται σε ισχυρισμούς του εκδότη κ. Κωστή Χατζηκωστή που δυστυχώς διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα προβάλλει ως διαμηνυθέντα μεταξύ μας.

(β) Τα όσα ισχυρίζεται ότι ελέχθησαν για τις θέσεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή περί της αλλαγής έλευσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, όχι μόνο δεν αληθεύουν αλλά και διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα και το άψογο και άριστον της συνεργασίας μεταξύ εμού και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας καταγράφει.

Συνεπώς η όποια απόδοση αντεθνικών θέσεων ή παρεμβάσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στις πολιτικές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στις από κοινού συναποφασθείσες πολιτικές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας είναι και απαράδεκτες και καταδικαστέες.”

Ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Ν. Χατζηκωστής απάντησε στη διάψευση του Ν. Αναστασιάδη με γραπτή δήλωση (https://www.sigmalive.com/news/politics/1083650/i-apantisi-kosta-xatzikosti-ston-niko-anastasiadi-gia-paremvaseis-mitsotaki), με την οποία ξεκαθαρίζει πως όσα έγραψε, είναι 100% για λόγια και λέξεις του Προέδρου Αναστασιάδη και πως ουδείς και ουδέποτε από τους έξι προηγούμενους Προέδρους τον διέψευσαν ποτέ στην μακροχρόνια δημοσιογραφική και αρθρογραφική του πορεία.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Ν. Χατζηκωστή:

«Λυπούμαι που πρέπει να διαψεύσω τα όσα διαψεύδοντας ο φίλος μου Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει, διότι γνωρίζει ότι όσες λέξεις χρησιμοποίησα είναι αυτές που ο ίδιος μου είπε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πρόκειται 100% για λόγια και λέξεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τα οποία ευσταθούν, ανεξαρτήτως των σκοπιμοτήτων που θέλει τώρα να εξυπηρετήσει. Αν παρέλειψα δυο λέξεις είναι τα επίθετα, που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Το ήθος μου, αλλά και η αγάπη μου για την Ελλάδα, δεν μου το επέτρεπαν.

Ουδείς και ουδέποτε από τους έξι προηγούμενους Προέδρους διέψευσαν έστω κι ένα ιώτα της μακροχρόνιας δημοσιογραφικής και αρθρογραφικής μου πορείας. Το ίδιο ισχύει και για το βιβλίο μου.

Στα 10 χρόνια διακυβέρνησής του ο Νίκος Αναστασιάδης, κατέγραψε επίδοση να διαψεύδει τον εαυτόν του και σε πράξεις και σε λόγους.

Ο καθένας παραδίδει τον εαυτόν του στην κρίση της αδέκαστης ιστορίας».

Στον παρακάτω σύνδεσμο απόσπασμα της τηλεοπτικής συζήτησης στον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA της Κύπρου, για την διάψευση του Νίκου Αναστασιάδη και την απάντηση του Κώστα Χατζηκωστή, με την δημοσιογράφο Πετρούλα Αργυρού, τον πολιτικό αναλυτή Γιάννο Χαραλαμπίδη και τον Αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη.

Προηγούμενο άρθροΣτη Λαμία ο Κυρ. Μητσοτάκης – Θα παρουσιάσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ