Πάνος Ευταξίας: “Στην εποχή μας πλέον το να είσαι δημιουργός περιεχομένου δεν σε αποκλείει από το να είσαι και οτιδήποτε άλλο”

Συνέντευξη: Περικλής Βλάχος

Με περισσότερους από μισό εκατομμύριο followers στο Youtube, πάνω από 350.000 στο TikTok και 270.000 στο Instagram, ο Πάνος Ευταξίας, γνωστός και ως PanosDent, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες youtubers και influencers. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και πτυχιούχος Οδοντιατρικής, σύζυγος, και σύντομα πατέρας! Ο Πάνος Ευταξίας βρήκε χρόνο ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις του και μίλησε στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο, για το πως ξεκίνησε την online ενασχόλησή του, και τι σημαίνει στις μέρες μας να είναι κανείς content creator και influencer.

Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία για εσένα; Ήσουν Gamer από μικρός; Πότε μπήκε το Youtube και τα social στην καθημερινότητά σου;

Πράγματι ασχολούμουν με τα video games από την 1η Δημοτικού, και σιγά σιγά είχα αγάπη προς τις κονσόλες και τα παιχνίδια. Πάντα ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου το παιχνίδι, μέχρι που λόγω των σπουδών μου δεν είχα χρόνο να παίζω για την δική μου την ευχαρίστηση. Και εκεί είναι που σκέφτηκα, αν είναι να βρίσκω λίγο χρόνο να παίζω, θα προσπαθώ να το μετατρέπω σε βίντεο και να το ανεβάσω στο youtube. Δηλαδή το συνδύασα στο μυαλό μου κάπως πιο παραγωγικά. Βέβαια εκείνη την περίοδο ήδη ασχολούμουν με το youtube, ανέβαζα βίντεο γενικού ενδιαφέροντος. Οπότε αποφάσισα να κάνω και ένα gaming κανάλι, και έτσι αξιοποίησα τον ελεύθερό μου χρόνο, ενώ ταυτόχρονα το έκανα και κάπως σαν δουλειά. Έτσι ξεκίνησα.

Youtube, TikTok, Instagram: Ποιο προτιμάς και γιατί;

Εγώ σαν Πάνος προτιμώ το Youtube διότι οι θεατές κάθονται περισσότερη ώρα, οπότε αν θες να πεις μια ιστορία, να αφηγηθείς κάτι, να δείξεις ένα παιχνίδι, πιο εύκολa το κάνεις μέσα από την πλατφόρμα του Youtube. Αντίστοιχα το Instagram και το TikTok είναι για πιο μικρά βίντεο και πιο μικρές ιστοριούλες, οπότε δεν με εκφράζει τόσο πολύ όλο αυτό το γρήγορο περιεχόμενο. Σαν χρήστης περνάω περισσότερο χρόνο στο TikTok το τελευταίο διάστημα, αλλά όταν δω βίντεο στο YouTube, σίγουρα θα ξεπεράσω το καθημερινό χρόνο που συνήθως αφιερώνω.

Την παραγωγή των videos την κάνεις μόνος σου, ή υπάρχουν συνεργάτες που σε υποστηρίζουν;

Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια Πλέον έχω και ομάδα στο κομμάτι του μοντάζ, αλλά και στην βιντεογράφηση, που με βοηθάνε στα πρότζεκτ που θέλω να κάνω. Διότι συνειδητοποίησα πως αν θέλω να επεκταθώ και να κάνω περισσότερα πράγματα και να τα κάνω καλύτερα, χρειάζομαι εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι να είναι καλοί σε ένα είδος και με βοηθάνε να πηγαίνω ένα βήμα παρακάτω.

Επομένως, αυτή τη στιγμή την ενασχόληση σου με το youtube και με τα υπόλοιπα σόσιαλ θα την χαρακτήριζες επαγγελματική.

Ναι, είναι 100% επαγγελματική. Τα τελευταία 4 χρόνια διατηρώ δικιά μου εταιρία διαφήμισης, οπότε το κάνω fulltime ως επάγγελμα.

Οι έφηβοι σήμερα όταν τους ρωτάς τι επάγγελμα θέλουν να κάνουν, σου απαντάνε ότι θέλουν να γίνουν youtubers, content creators. Τι έχεις να πεις στα παιδιά που έχουν ως πρότυπα τους youtubers;

Θα πω πως στην εποχή μας πλέον το να είσαι δημιουργός περιεχομένου δεν σε αποκλείει από το να είσαι και οτιδήποτε άλλο, να κάνεις οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Mπορεί να είσαι πχ οδοντίατρος και ταυτόχρονα να ασχολείσαι και με τα social για να αναδείξεις τη δουλειά σου και να κάνεις και μια μορφή διαφήμισης. Και αυτό ισχύει σε όλους τους κλάδους, είτε είσαι μηχανικός αυτοκινήτων, είτε οτιδήποτε. Παρ’όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλοι full time influencers. Απλά το κομμάτι δημιουργού περιεχομένου υπάρχει πλέον σε όλες τις δουλειές, και θα το δούμε να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερο.

Οι followers σου σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες είναι σε εξαψήφια νούμερα. Νιώθεις ευθύνη για το μήνυμα που μεταδίδεις σε αυτό το κοινό;

Πράγματi, ξεκίνησα να νιώθω ευθύνη από πάρα πολύ νωρίς, και σε αυτό πραγματικά ευχαριστώ την οικογένειά μου. Διότι από τότε που είχα 5.000 συνδρομητές στο youtube, μου κάνανε μια συζήτηση και μου το υπενθύμισαν αυτό. Μου είπαν Πάνο, πρόσεχε πως μιλάς, την εικόνα σου προς τα έξω γιατί παρακολουθούν όλες οι ηλικίες, από πολύ μικρά παιδιά έως πιο μεγάλοι. Και το πήρα σαν μάθημα και είναι ο κανόνας με τον οποίο πορεύομαι μέχρι σήμερα, ότι αυτό εδώ που παράγω το βλέπουνε και μικρά παιδιά. Tο γνωρίζω και πορεύομαι με αυτό, και προσέχω τον τρόπο με τον οποίο εκφράζομαι. Αλλά και το περιεχόμενο, φροντίζω να είναι φιλτραρισμένο σωστά και να μπορεί να αφήνει και ένα κοινωνικό μήνυμα. Θέλω να αφήνω ένα αντίκτυπο.

Το γεγονός ότι θα γίνεις πατέρας, πιστεύεις θα επηρεάσει τη σχέση που έχεις με το ευρύ κοινό σου που ανήκει στις μικρότερες ηλικίες; Ή τώρα θα σε ακολουθήσουν και οι γονείς τους;

Η αλήθεια είναι πως πριν δύο χρόνια το σκεφτόμουν έτσι, πως αν θα γίνω πατέρας, θα με νιώσουν ξένο τα μικρά παιδιά. Παρ όλα αυτά, καθώς ωρίμασα κι εγώ τα τελευταία χρόνια και προχώρησα σε αυτή την απόφαση με τη σύζυγό μου, να συνεχίσουμε με ένα παιδί, είδα πόσο θετικά ο κόσμος το έχει εκλάβει. Πόσο τους αρέσει και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως και εγώ μεγαλώνω μαζί τους. Οπότε φαίνεται ότι έχω προσελκύσει και μεγαλύτερο ηλικιακό κοινό, αλλά και το υπάρχον απλά το δέχτηκε και προχωράει.

Εδώ να πούμε ότι και η σύζυγος σου είναι και αυτή youtuber. Σωστά;

Ναι η σύζυγός μου, είναι και αυτή και οδοντίατρος και youtuber!

Θέλω μια πρόβλεψη. Πόσο χρονών πιστεύεις ότι θα είναι το παιδί σας όταν θα βάζει το πρώτο του vlog;

(γελώντας) Αποκλειστικά δικό του vlog σε δικό του κανάλι, δεν ξέρω πόσο χρονών θα είναι. Αλλά σίγουρα θα βρίσκεται στα δικά μας βίντεο, στα κανάλια, διότι εγώ έτσι έχω μάθει τον κόσμο, να μοιράζομαι μαζί του τις καθημερινές μου στιγμές και τις οικογενειακές. Αν κρατούσα το παιδί μου εκτός βίντεο, θα ένιωθα ότι πιο πολύ καταπιέζομαι ο ίδιος αλλά και το παιδί, να μη φαίνεται να κρύβεται.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου game;

Αυτή είναι πολύ δύσκολη ερώτηση, καθώς συνεχώς δοκιμάζω ότι καινούργιο κυκλοφορεί και κάθε δύο χρόνια έχω καινούργια αγάπη, αλλά το παιχνίδι που πραγματικά αγαπάω σαν παλιός και μου προσφέρει πάρα πολλά είναι το Fortnite, τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Υπάρχουν κάποιοι youtubers που παρακολουθείς συστηματικά;

Θρέφω μεγάλη συμπάθεια για το ελληνικό community και τους youtubers, παρακολουθώ πολύ τα κανάλια τους γιατί μου αρέσει να βλέπω πως εξελίσσεται. Από το εξωτερικό πολλές επιρροές είχα πάρει από τον Casey Neistat, ο οποίος είναι ένας πολύ διάσημος vloger.

Βλέπεις στο μέλλον σου μετάβαση όλου αυτού που κάνεις την τηλεόραση;

Η αλήθεια είναι πως σίγουρα η τηλεόραση σου ανοίγει άλλους δρόμους, αλλά την άμεση σχέση που έχουμε εμείς με το κοινό μας, και ειδικά με το πιο νεανικό μέσα από τα social, δεν μπορεί να την κερδίσει η τηλεόραση. Παρόλα αυτά αφήνω ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αν κάποια στιγμή ήθελα να κάνω κάποιες παραγωγές οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες από το Youtube, από άποψη budget και χρημάτων, και αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, τότε ναι, θα έκανα και κάτι στην τηλεόραση, αλλά δεν το έχω στα άμεσά μου σχέδια.

Προηγούμενο άρθροΆρης Στυλιανού: «Η υπόσχεσή μου είναι ότι θα υπηρετήσω την πολιτική της αλήθειας και ότι θα είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου»
Επόμενο άρθροΛένα Δροσάκη: Οφείλω να είμαι δίκαιη και να διεκδικώ την αξιοπρέπεια και το σεβασμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ