13η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα

Το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διοργανώνουν την 13η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα, από 8 έως 14 Μαΐου 2023, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός).

«Μαθηματικά και Νοημοσύνη» είναι το θέμα της φετινής Μαθηματικής Εβδομάδας. Στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου των Μαθηματικών στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές συνεδρίες, εισηγήσεις, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών από μαθητές και φοιτητές, καθώς και βραβεύσεις των μαθητών που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις για τους Κβαντικoύς Υπολογιστές και την Κβαντική Νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, ώρες16:00-19:30, ΔΕΘ (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός)

Παρουσίαση της πρωτοποριακής διδασκαλίας της κβαντικής πληροφορίας στη Μέση εκπαίδευση, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, με τη συμμετοχή 119 μαθητών από 21 σχολεία της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. Για το έργο αυτό, συνεργάστηκαν 20 μαθηματικοί από τη Μέση εκπαίδευση, τρεις Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, τρεις υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, δύο καθηγητές από το Τμήμα Φυσικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και δύο καθηγητές από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ.

Η Κβαντική Υπολογιστική θα παρουσιαστεί από τους μαθητές που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα και η «μύηση» στην κβαντική επεξεργασία θα γίνει με κβαντικές παραλλαγές από παιχνίδια όπως η τρίλιζα, το σκάκι κ.ά.

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, ώρες 12:30-13:20, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Διάλεξη, με θέμα «Από την Κατηγορική κβαντομηχανική στην κβαντική τεχνολογία και… στα κβάντα για παιδιά», από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Bob Coecke.

Παρασκευή 12 Μαΐου, ώρες 19:30-20:30,ΔΕΘ (Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός)

Διάλεξη, με θέμα «Από τα κβάντα σε Εικόνες στην πρακτική Επεξεργασία της Φυσικής Γλώσσας», από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Bob Coecke.

Ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Bob Coecke εφάρμοσε επιτυχώς την Θεωρία Κατηγοριών και την Μαθηματική Λογική στην θεμελίωση της Κβαντικής Θεωρίας και συνακόλουθα στην επιτυχή αναπαράσταση των κβαντικών υπολογισμών και της κβαντικής επικοινωνίας με απλά διαγράμματα και εικόνες, διαισθητικά αντιληπτές ακόμα και από μαθητές.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΔιπλή δολοφονία με αρσενικό: «Κερνούσε δηλητήριο τη σύζυγό του και μάλιστα προτιμούσε τα Σαββατοκύριακα»
Επόμενο άρθροΤο ΤΕΠΑΚ προχωρά άμεσα με ετοιμασία αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας EUt+

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ