Choose4Greece: Το εργαλείο που σας δείχνει το πόσο συμφωνείτε με τα κόμματα στις εκλογές

του Κώστα Γεμενή


Σε μια συγκυρία πολυπλοκότητας της πολιτικής με ολοένα και περισσότερα πολιτικά κόμματα να διεκδικούν την ψήφο μας, η εφαρμογή Choose4Greece μας δείχνει το πόσο συμφωνούμε (ή διαφωνούμε!) με διάφορα πολιτικά κόμματα. Αυτή την εβδομάδα, οι γυναίκες και άνδρες πολίτες θα μπορούν να μεταβούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.choose4greece.com και να απαντήσουν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο εκφράζοντας τις προτιμήσεις τους σε μία σειρά από επίκαιρα θέματα, όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, το μεταναστευτικό, οι γυναικοκτονίες, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κ.α., και να δουν μέσω της εφαρμογής το βαθμό συνάφειας των απόψεών τους με διάφορα κόμματα.

Το Choose4Greece ανήκει στην κατηγορία των “ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου”, που έχουν ως στόχο την ενημέρωση γύρω από πολιτικά θέματα προκειμένου να έχουν καλύτερη πληροφόρηση πριν τη διαμόρφωση της επιλογής τους μπροστά στην κάλπη. Όπως και άλλες παρόμοιες εφαρμογές στην Ελλάδα και άλλες χώρες, το Choose4Greece έχει τις ρίζες του στο Stemwijzer, ένα τεστ που πρωτοεμφανίστηκε το 1989 σε έντυπη μορφή για το μάθημα της αγωγής του πολίτη σε σχολεία της Ολλανδίας. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, και η Φινλανδία, οι κατά τόπους ηλεκτρονικοί σύμβουλοι ψήφου αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της προεκλογικής περιόδου όπως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, τα προεκλογικά προγράμματα, οι τηλεμαχίες (debate), και οι δημοσκοπήσεις.

Όπως γίνεται όμως σαφές, το Choose4Greece δεν είναι δημοσκόπηση. Τα όποια αποτελέσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις των χρηστών/τριων δεν δημοσιεύονται πριν τις εκλογές, ούτε γίνονται γνωστά σε τρίτους, και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Οι όποιες ερωτήσεις της εφαρμογής αναφέρονται σε δημογραφικά στοιχεία, την πρόθεση ψήφου των χρηστών/τριων, κτλ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μετεκλογική μελέτη των προτιμήσεων των πολιτών αλλά και τη βελτίωση της εφαρμογής καθ’ αυτής. Το Choose4Greece είναι ανεξάρτητο από υποψηφίους, πολιτικά κόμματα, και επιχειρηματικούς φορείς, και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ερευνητικά κονδύλια δημόσιων πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής; Το Choose4Greece σχεδιάστηκε από ερευνητές του εργαστηρίου DigiPols της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το GESIS-Leibniz Institute for the Social Sciences και αξιοποιεί μια πολύχρονη εμπειρία καθώς η εφαρμογή έχει γίνει διαθέσιμη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 μέχρι σήμερα. Άλλωστε, ο σχεδιασμός της εφαρμογής έχει γίνει αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας και συζήτησης εδώ και αρκετά χρόνια (βλ. ενδεικτικά, Κ. Γεμενής, Γ. Κωνσταντινίδης, & Β. Τρίγκα Β. 2016. Οι ηλεκτρονικοί σύμβουλοι ψήϕου στην Ελλάδα. Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας, τεύχος 33, σελ. 177–210). Ενδεχομένως, οι χρήστες/τριες του Choose4Greece να έχουν κάποιες ενστάσεις σχετικά με την επιλογή και την διατύπωση των ερωτήσεων ή τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Επίσης, περιορισμοί που έχουν να κάνουν με την χρηστικότητα της εφαρμογής και τους ερευνητικούς πόρους δεν μας επιτρέπουν να συμπεριλάβουμε κόμματα που εμφανίζονται την τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν ξεκάθαρες θέσεις για τα ζητήματα που πραγματεύονται οι ερωτήσεις του Choose4Greece. Παρ’ όλα αυτά η εφαρμογή είναι ανοιχτή στην καλοπροαίρετη κριτική και με δεδομένους τους περιορισμένους ερευνητικούς πόρους στοχεύει στη διαρκή βελτίωση προς όφελος των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση το Choose4Greece απευθύνεται σε όλες και όλους. Είτε είναι αναπόφασιστοι, είτε ψηφίζουν για πρώτη φορά, είτε είναι βετεράνοι της εκλογικής διαδικασίας, και ανεξάρτητα με το ενδιαφέρον τους για την πολιτική, όλες και όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη διαδραστική, ψυχαγωγική και ενημερωτική εφαρμογή για να βάλουν τα κόμματα σε μία “δοκιμασία” και να δουν ποια από αυτά συγκλίνουν με τις απόψεις τους και ποια όχι.


*Ο Κώστας Γεμενής είναι Επίκουρος Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο “Πολιτική και Διαδίκτυο” στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤο Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ
Επόμενο άρθροΚολομβία: Τέσσερα παιδιά βρέθηκαν ζωντανά στη ζούγκλα δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή αεροσκάφους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ