Ένα DEBATE χωρίς εκπλήξεις … και χωρίς διάλογο!

του Περικλή Βλάχου


Έλλειψαν οι εντάσεις και η πρωτοτυπία από το debate που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 10ης Μαΐου, το πρώτο προεκλογικό debate στη χώρα μας μετά από 9 χρόνια. Ούτως ή άλλως οι κανόνες που είχαν επιβληθεί εκ των προτέρων όριζαν πολύ στενά πλαίσια, και δεν άφηναν πολλά περιθώρια για εκπλήξεις ή παρεκτροπές. Το τελικό αποτέλεσμα επαλήθευσε όσους προέβλεψαν παράλληλους μονολόγους, αντί για διάλογο.

Από την άλλη μεριά όμως, οι τρεις ώρες διάρκειας κύλησαν σχετικά εύκολα για τους τηλεθεατές που ένιωσαν την υποχρέωση να το παρακολουθήσουν, χάρις στην προετοιμασία προφανώς των πολιτικών αρχηγών, αλλά και στον σεβασμό που επέδειξαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι στους χρόνους που τους δίνονταν για ερωτήσεις και απαντήσεις. Κανείς δεν “ναυάγησε”, δεν είδαμε κανέναν να χάνει τον έλεγχο, όλοι ήταν αρκούντως τηλεοπτικοί, κοινώς κανείς από τους έξι πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της ελληνικής βουλής δεν απογοήτευσε το κοινό του. Το αν κάποιος από αυτούς μπόρεσε να κερδίσει μετά το debate κάποιον από τους αναποφάσιστους, αυτό επιδέχεται πολλής σκέψης και αμφισβήτησης.

Και αλήθεια είναι ότι κάπου ανάμεσα στις προβαρισμένες απαντήσεις, ο κάθε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς βρήκε την ευκαιρία να ανεβάσει λίγο τους τόνους, να “πετάξει το γάντι” σε κάποιον από τους υπόλοιπους, να βάλει στο τραπέζι μια πρόταση που ίσως δεν είχαμε ξαναακούσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα”

Ο πρωθυπουργός όπως ήταν αναμενόμενο κλήθηκε να απαντήσει για τις υποκολοπές, και σε ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί ανέφερε πως “Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου” και πρόσθεσεΟι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης. Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει.”

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε για μια ακόμη φορά σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία: “Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό”.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια και για τους Έλληνες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας απάντησε: “Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πρόγραμμα.”

Με αφορμή την ερώτηση για τα 150 € που υποσχέθηκε στους 18χρονους, ο πρωθυπουργός είπε πως “Έγινε πολλή κουβέντα για μέτρο συμπληρωματικό”, και πήρε την ευκαιρία να απευθύνει μία πρόταση που δεν είχε τεθεί μέχρι τώρα. “”α κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα».

Αλέξης Τσίπρας: “Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας”
Για μια ακόμη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλήθηκε να σχολιάσει την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. “Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας”, είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ.

Σχετικά με τις αμυντικές δαπανες, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως “μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας”, και πρόσθεσε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε “τα περισσότερα από τα προγράμματα” που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. “Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων εθνικής Άμυνας. Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία”, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για τον φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως “η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη” και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης “και δεν τον γκρεμίσαμε”, προσθέτοντας πως “Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής.”

 

Νίκος Ανδρουλάκης: “Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα”

Στην πρώτη του απευθείας αντιπαράθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους από τη μέρα που έγινε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, και όπως ήταν αναμενόμενο πρόταξε το θέμα της παράνομης παρακολούθησής του. “Η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξουσιών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα” είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμη επικαλέστηκε το πόρισμα της επιτροπής PEGA όπου για πρώτη φορά γίνεται λόγος για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και επέκρινε ξανά την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να υψώνει τείχος προστασίας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον ανιψιό του πρωθυπουργού.

Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αρκέστηκε σε αυτές τις επισυμάνσεις, αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη. “Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές για μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία κύριε Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε. Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, γι αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν.”

Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Δημήτρης Κουτσούμπας: “Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη ο Τσίπρας με την προοδευτική διακυβέρνηση”
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κλήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες που απευθύνονται στο κόμμα του για δογματισμό και πως όσα λέει είναι ανεφάρμοστα, “Ανεφάρμοστα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι ανεφάρμοστα όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου” και επισήμανε ότι το 95% της φορολογίας προέρχεται από το λαό και μόνο το 5% από τους λίγους. Πρόσθεσε ότι ανεφάρμοστη είναι η φορολογία των λίγων γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως στο ΝΑΤΟ.

Δηκτικό τόνο χρησιμοποίησε ο κ. Κουτσούμπας για τα σχέδια του Α. Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση, λέγοντας πως “Ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη ο Τσίπρας με την προοδευτική διακυβέρνηση”, και αποσαφήνισε πως “ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που κατά την άποψή μας βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας και του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε πει: ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας στη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε.”

 

Κυριάκος Βελλόπουλος: “Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα”

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του κόμματός του άσκηση φιλορωσικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απάντησε: “Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με την Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και την Βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη. Για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε.”

Σχετικά με τις καταγγελίες που έγιναν για αποστασίες στο κόμμα του είπε: “Όταν βγαίνει βουλευτής της ΝΔ και λέει ότι θα πάρουμε βουλευτές από άλλα κόμματα τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Ήθελα να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με ένα κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις που πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητάει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ.«

Σε ερώτηση γιατί είναι αντίθετος με την αλλαγή φύλου και τους γάμους των ομοφυλόφιλων, ενώ είχε ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θεωρώντας ότι ο καθένας μπορεί να ορίζει το σώμα του, ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε: “Είμαι χριστιανός ορθόδοξος και θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου. Υποχρεωτικότητα του εμβολίου δεν μπορώ να δεχθώ. Είναι δικό μου το σώμα και το κάνω ότι θέλω εγώ. Είναι αντίθετο με τη Δημοκρατία, όμως όποιος ήθελε το έκανε, γιατί έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα 100 ευρώ σε συνταξιούχους; Όσο για τις αμβλώσεις είμαι με την Ελληνίδα μάνα. Μπορεί εγώ να διαφωνώ αλλά η Ελληνίδα μάνα πρέπει να μπορεί να κάνει ότι θέλει εκείνη. Η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνίδα μάνα εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι οι βιασμοί.

Γιάνης Βαρουφάκης: “Το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας έχει κλείσει”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε για μια ακόμη φορά να απαντήσει στα περί “Δήμητρας” και παράλληλου νομίσματος, και διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο; Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ”. Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο “Δήμητρα” δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.

Σε ότι αφορά το θέμα της συνεργασίας με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, στην προοπτική μιας συγκυβέρνησης είπε χαρακτηριστικά ότι για δύο χρόνια έχει “μαλλιάσει” η γλώσσα τού ιδίου και των άλλων στελεχών τού πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, για προεκλογική προσπάθεια διερεύνησης συγκλίσεων με τους κ.κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα, πλην όμως, εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν. “Πρέπει να σεβαστούμε την απλή αναλογική στην πράξη, άρα να είσαι έτοιμος να παραμερίσεις προσωπικές πικρίες, αντεγκλήσεις, το παρελθόν», επισήμανε και αφού θύμισε το ασφυκτικό πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, τόνισε πως το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας «έχει κλείσει από τα άλλα κόμματα δυστυχώς”.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ εγκαινιάζουν τη μεγαλύτερη έρευνα στον τομέα της «διατροφής ακριβείας»
Επόμενο άρθροΤο Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ