Δυναμικό παρόν από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ως μία από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις της ιστορίας της καταγράφηκε η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 7 Μαΐου. Εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές και αναγνώστες, κατέκλυσαν τους διαδρόμους και τα περίπτερα της έκθεσης, που είχε κάτι για όλους. Βιβλία για μεγάλους και για παιδιά, λογοτεχνικά και επιστημονικά, ποίηση και μυθιστορήματα, και φυσικά τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των βιβλίων σε ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις.

Δυναμικό ήταν το παρόν που έδωσαν για μια ακόμη χρονιά και οι Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τόσο με το περίπτερό τους που για τις τέσσερις μέρες της έκθεσης αποτέλεσε κέντρο του ενδιαφέροντος για τους φίλους του βιβλίου, αλλά και με τις παρουσιάσεις των νέων εκδόσεών τους, για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων άνοιξε η συγγραφέας Ιωάννα Νταρίλλη, που παρουσίασε το βιβλίο της “Ο παπαγάλος Υδραυλικός” στους μαθητές της Δευτέρας τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Τι συμβαίνει όταν ένας μαθητής ανακαλύψει τυχαία ένα ιδιαίτερο ταλέντο του; Όταν μαζί με το αίσθημα αυτοεκτίμησης διαπιστώνει και τη δυνατότητα Επαγγελματικής αποκατάστασης; Όταν αυτή η διαπίστωση δείχνει να ακυρώνει τις προσδοκίες της μητέρας του; Αυτά κι άλλα ερωτήματα απαντώνται μέσα από την ιστορία του μαθητή παπαγάλου, με χιούμορ και συμβολισμούς. Ένα παραμύθι με πολλά φανερά και κρυφά μηνύματα τόσο για παιδιά, όσο και για μεγάλους!

Στην Διεθνή Έκθεση παρουσιάστηκε και το νέο βιβλίο του πρώην Υπουργού και Δημάρχου Σωτήρη Κούβελα. Το βιβλίο με τίτλο “Oh my God” αποτελεί αναφορά στον Κόσμο και τον Άνθρωπο και σε μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, όπως: Υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός; Είναι δικαστής ή πατέρας; Τι λέει η Επιστήμη για τη Θρησκεία; Η Θρησκεία ενώνει ή χωρίζει τους ανθρώπους; Είναι η Θρησκεία, απειλούμενο είδος, υπό εξαφάνιση; Ο κ. Κούβελας μίλησε για το βιβλίο με τις κυρίες Βασιλεία Καζαμία, Καθηγήτρια Αγγλικών ΑΠΘ και Θωμαΐς Νταφούλη, Ασκούμενη Δικηγόρος.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Ποίηση του καιρού μας-Poetia del nostro tempo, Δέκα Ιταλοί ποιητές/ποιήτριες (1968-1988)”. Με αυτή τη συλλογική ανθολογία σε επιμέλεια και μετάφραση Αλεξάνδρας Ζαμπά, προτείνονται δέκα νέοι Ιταλοί ποιητές και ποιήτριες, γεννηθέντες μεταξύ 1968-1988, που δεν έχουν ακόμη καθιερωθεί. Με τη δίγλωσση αυτή έκδοση (ελληνικά-ιταλικά) επιχειρείται μια διαπολιτισμική προσέγγιση αμφίδρομης σχέσης επικοινωνίας και αλληλογνωριμίας, μια δημιουργία πνευματικής κυψέλης ευαισθητοποίησης και στοχασμού. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν ή ίδια η Αλεξάνδρα Ζαμπά, που μίλησε για το βιβλίο με τον ποιητή Ανδρέα Καρακόκκινο και την φιλόλογο και ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη.


Με παιδικό βιβλίο άνοιξε η παρουσία των Εκδόσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην 19η ΔΕΒΘ, και με παιδικό βιβλίο έκλεισε. “Τα ευτυχισμένα φτερά” της Λίνας Κατσάνη. Τι χρειάζεται ένας μικρούλης δράκος για να γίνει βασιλιάς; Μεγάλα φτερά; Κοφτερά δόντια; Γαμψά νύχια; Μήπως όλα αυτά ή τίποτα από τα παραπάνω; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ήρωες του παραμυθιού «Ευτυχισμένα φτερά». Ένα τρυφερό παραμύθι που εμβαθύνει στα επίκαιρα ζητήματα της διαφορετικότητας και του bullying .Οι δυσκολίες του μικρού δράκου, του Απήγα και οι ανικανοποίητες επιθυμίες του δυνατού Κόρδα, θα οδηγήσουν τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.Για το βιβλίο μίλησαν η Ελένη Σιούφτα, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας-Στιχουργός και η Άντρια Εμμανουήλ, Παιδοψυχολόγος, ενώ την εκδήλωση εμπλούτισε με τραγούδια ο μουσικός Γιάννης Μιχαηλίδης.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, και ο Δήμαρχος Στροβόλου Κύπρου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Μπουτάρης θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Επόμενο άρθροΤσίπρας για δηλώσεις Κατρούγκαλου: στο πρόγραμμά μας δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ