ΟΗΕ: Η χολέρα θέτει σε κίνδυνο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ σχετικά με το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν να νοσήσουν με χολέρα σε 43 χώρες ανά τον κόσμο, καθώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο αυτό βρίσκονται ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους φτωχοί.

«Υπάρχει μία πανδημία που σκοτώνει τους φτωχούς μπροστά στα μάτια μας και γνωρίζουμε ακριβώς πώς να την σταματήσουμε, αλλά έχουμε ανάγκη από περισσότερη υποστήριξη και λιγότερη αδράνεια εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, διότι, αν δεν ενεργήσουμε τώρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», προειδοποιεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας έκτακτων καταστάσεων της δημόσιας υγείας της UNICEF, Ζερόμ Πφάφμαν Ζαμπρούνι.

Ο υπεύθυνος για την καταπολέμηση της χολέρας του ΠΟΥ, Χένρι Γκρέι συμπληρώνει: «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της χολέρας», η οποία εξαπλώνεται όταν απουσιάζουν οι συνθήκες υγιεινής και το πόσιμο νερό.

Ο ΟΗΕ χρειάζεται 640 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει αυτήν την λοιμώδη νόσο, αλλά έχει δηλώσει ότι όσο περιμένουμε για την αύξηση των μέσων αντιμετώπισης, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση.

Σημειώνεται δε, ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού συναντούν σοβαρά εμπόδια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μέχρι και τον Μάιο του 2023, 24 χώρες έχουν αναφέρει επιδημίες χολέρας, έναντι 15 στα μέσα του Μαΐου το 2022.

Χώρες οι οποίες συνήθως δεν πλήττονται από χολέρα, είναι πλέον θύματα και το ποσοστό της θνητότητας ξεπερνά κατά πολύ το 1% που παρατηρείται συνήθως.

Η χολέρα προκαλεί διάρροια και εμετούς και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά.

Ο Χένρι Γκρέι αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στην φτώχεια, στην κλιματική αλλαγή και στις μετακινήσεις πληθυσμών που αυτές προκαλούν.

«Με την αύξηση του αριθμού των χωρών που πλήττονται από την χολέρα, οι διαθέσιμοι πόροι για την πρόληψη και την φροντίδα διασκορπίζονται», σημειώνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο εφοδιασμός με εμβόλια, καθώς, ενώ φέτος ζητήθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις, αλλά μόνο οκτώ εκατομμύρια ήταν διαθέσιμες, αναγκάζοντας σε διακοπή τις εμβολιαστικές εκστρατείες.

Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να συστήσει την χορήγηση μίας μόνο δόσης του εμβολίου, αντί των δύο απαιτούμενων, με αποτέλεσμα η προστασία να είναι λιγότερο μακροχρόνια.

«Το μέλλον είναι σκοτεινό», προειδοποιεί ο Χένρι Γκρέι.

Συνολικά, ο ΠΟΥ και η UNICEF, που έχουν στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της χολέρας, έχουν ανάγκη από 160 και 480 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα για τους 12 προσεχείς μήνες για να δραστηριοποιηθούν σε περισσότερες από 40 χώρες.

Προηγούμενο άρθροΟ κυκλώνας Μόκα σάρωσε την Μιανμάρ: Τουλάχιστον 41 νεκροί και 100 αγνοούμενοι
Επόμενο άρθροΚαταγγελίες βουλευτή: “Πλυντήριο μαύρου χρήματος η Χειμάρρα” – Γιατί ενόχλησε τον Ράμα ο Μπελέρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ