Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνήμειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, πλήθος κόσμου, σωματεία της Παμποντιακης Ομοσπονδίας Ελλάδος και απλοί πολίτες, τίμησαν τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και προσφύγων, θυμάτων εθνοκαθάρσεων και γενοκτονικών πρακτικών πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στο χώρο της Ανατολίας, ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Πουκαμισάς υπενθυμισε τα ιστορικά γεγονότα και αναφέρθηκε στους νεκρούς, τους διωκόμενους και τους εκτοπισμένους του Πόντου και της Μικρασίας, τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικες εστίες. Υπογράμμισε ότι και στις μέρες μας συγκρούσεις, εντάσεις και θλιβερά γεγονότα συγκλονίζουν τον κόσμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα θύματά του – ανάμεσα σε αυτά και οι ομογενείς της Μαριούπολης – και τόνισε ότι η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες οφείλουν να θυμούνται, να τιμούν τους προγόνους τους, αλλά και με ανοιχτούς τους ορίζοντές τους να παρακολουθούν και να ενδιαφέρονται για τις διεθνείς εξελίξεις.

“Αυτό είναι ένα συλλαλητήριο μνήμης, δεν είναι ένα συλλαλητήριο εκδίκησης” τόνισε ο κ. Πουκαμισάς και πρόσθεσε:

“Η Τουρκία περνάει ημέρες έντασης, που παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Εμείς ευχόμαστε ησυχία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι θρησκευτικές ελευθερίες να επικρατήσουν στη γειτονική χώρα. Δε λησμονούμε το κακό που μας έγινε, αλλά θέλουμε να τραβήξουμε μπροστά. Η Τουρκία εξακολουθεί να οφείλει μια απολογία στους Αρμένιους, στους Ασσύριους, σε εμάς. Κλίνουμε το γόνυ στο μνημείο και δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, στα μήκη και στα πλάτη της γης”.

“Η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα, δε θέλει και δεν μπορεί να λυτρωθεί από το παρελθόν της. Πρέπει όμως να γνωρίζει ότι τα εγκλήματα εναντίον εθνών δεν παραγράφονται και δεν διαγράφονται” ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε:  “Η Γενοκτονία των αδελφών μας του Πόντου είναι κομμάτι της Ιστορίας μας. Για αυτό και η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της, δεν είναι μόνο υποχρέωση για την οποία έχουμε δεσμευτεί, είναι χρέος που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι….Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονες μας. Με μια ξεκάθαρη όμως προϋπόθεση. Ότι θα σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο”.

“Η μνήμη πηγαίνει πάντα, δίπλα, δίπλα, με το καθήκον” τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “Είναι ιστορικό μας καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στις ενέργειες του δήμου για την ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων, μέσα από αδελφοποιημένους δήμους και πόλεις σε όλο τον κόσμο και προανήγγειλε τη σχετική ονοματοδοσία ενός κεντρικού δρόμου της Θεσσαλονίκης.
Ο α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης, υπογράμμισαν ότι τα γεγονότα από την πλευρά της επιστημονικής έρευνας είναι πλήρως τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα, και αναφέρθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω διεθνοποίησης του ζητήματος και στο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων μαζί με τις γενοκτονικες πρακτικές σε βάρος και των άλλων χριστιανικών λαών της Ανατολής.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ολοκληρώθηκε μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενο άρθροΗ γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ