Κ. Λετυμπιώτης: Ύψιστη προτεραιότητα μας αποτελεί το σπάσιμο του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού

Το  17ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 27 Μαΐου. Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

“Γνωρίζουμε τους αγώνες που δίνετε για στήριξη του κυπριακού λαού στη δύσκολη μάχη για επανένωση της πατρίδας μας, για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας, τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της Κύπρου και την ανάδειξη και ανάπτυξη των πολιτιστικών επιτευγμάτων και δυνατοτήτων της Παροικίας.” είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Λετυμπιώτης και συνέχισε.

“Η ενίσχυση και η παραπέρα ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελούν κοινό μας στόχο και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης – Nikos Christodoulides έχει βιώσει από κοντά και γνωρίζει τη μεγάλη και ανιδιοτελή σας αγάπη και την έγνοια όλων σας για την πατρίδα μας, για την Κύπρο μας. Η άσβεστη φλόγα της ελπίδας που σας διακρίνει για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω και να σας πω πόσο περήφανοι είμαστε για όλους εσάς, για την επιμονή σας, για το έργο που επιτελείτε διαχρονικά και τις υπηρεσίες που προσφέρετε στη μικρή μας πατρίδα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αυτό το πείσμα και το σθένος της Παροικίας δίνει σε όλους μας τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα έως την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Ύψιστη προτεραιότητα μας αποτελεί το σπάσιμο του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, η ανάγκη να επανενώσουμε τον τόπο μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το κοινοτικό κεκτημένο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από την επίλυση του Κυπριακού.”

Το καλωσόρισμα στο Συνέδριο έγινε από τον Πρόεδρο της Ο.Κ.Ο.Ε. Γιώργο Συλλούρη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δρ Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο κ. Περικλής Νεάρχου, Πρέσβης ε.τ., ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, η κα Μαρία Καλμπουρτζή, Πρόεδρος Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, η κα Εύα Παπαδάτου, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Το συνέδριο διήρκεσε δύο μέρες, και από τις εργασίες του προέκυψε ψήφισμα για το κυπριακό, το οποίο αναλυτικά αναφέρει τα παρακάρω

 

17o ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ο.Κ.Ο.Ε

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

  • Το 17ο συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε που συνήλθε το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 αφού συζήτησε και ασχολήθηκε με το Κυπριακό πρόβλημα και την κατάσταση στην Κύπρο επισημαίνει ότι:

  • Το Κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής για 49 χρόνια του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα.

  • Ως λύση του κυπριακού νοείται η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, καθώς και η άρση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Η λύση πρέπει να εδράζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, ώστε να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, μαρωνίτες, αρμένιους και λατίνους και να καταστεί ένα ισότιμο ευρωπαϊκό σύγχρονο κράτος.

Τα κατεχόμενα εδάφη θα πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταστεί πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και τους έχει αποστερηθεί βίαια με την δύναμη των όπλων η απόλαυση της χρήσης των ιδιοκτησιών τους.

  • Εκφράζει την υποστήριξη στις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και στην αποφασιστικότητά τους να εργαστούν ακούραστα με ισχυρή θέληση και με αποτελεσματικό τρόπο, προς την κατεύθυνση μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, καθώς και το κοινό τους μέλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Θεωρεί ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη λύση, συμβατή με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστικού συστήματος, διασφαλίζοντας την ειρηνική συμβίωση, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένης της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και διασφάλισης της περιουσίας σε όλη την κυπριακή επικράτεια.

  • Επιβεβαιώνει ότι μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές, αξίες και του δικαιϊκού συστήματος της ΕΕ και να εξασφαλίζει μια και μόνη ενιαία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

  • Καταδικάζει τη συστηματική τουρκική πολιτική του εποικισμού του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου, που είναι και Ευρωπαϊκό έδαφος. Υπογραμμίζει ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, κι έχει ως στόχο την δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

  • Καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από το κατοχικό καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των εγκλωβισμένων (Ελληνοκύπριων και Μαρωνιτών) που διαμένουν στα κατεχόμενα, και την άρνησή της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Τρίτη Συμφωνία της Βιέννης του 1975.

  • Καταδικάζει την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας μνημείων, που αποτελούν κτήμα της Ανθρωπότητας.

  • Καταδικάζει την άσκηση πολιτικής κανονιοφόρων, τις συνεχείς παραβιάσεις των εναέριων χώρων, των χωρικών της υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, Κύπρου και Ελλάδας, από την Τουρκία, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προνοούνται από το Διεθνές Δίκαιο και την Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

  • Καταδικάζει την πρακτική κάποιων οικονομικά εύρωστων Ελληνοκυπρίων μέσω εταιριών να εκμεταλλεύονται Ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα ή να αγοράζουν παράνομα με διάφορα προσχήματα Τουρκοκυπριακή περιουσία στην ελεύθερη περιοχή και να πωλούν τις ιδιοκτησίες τους στην Τουρκία.

  • Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, παρόλες τις προσπάθειες και τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και να παράσχει πληροφορίες και πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές, των κατεχομένων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της ΔΕΑ. Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική ακόμα η ανάγκη να διακριβωθεί επιτέλους, με απόλυτα διαφανή τρόπο, η τύχη όλων των αγνοουμένων και η εφαρμογή των προνοιών των συμφωνιών που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης και διαμονής των εγκλωβισμένων και η απαίτηση για άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 3η Βιέννης.

  • Θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του Ψηφίσματος 3212 / 1974.

  • Ζητά την άμεση και άνευ όρων επιστροφή της περίκλειστης πόλης Αμμοχώστου στους, στους νόμιμους κατοίκους της ως μία πρώτη ένδειξη καλής θέλησης από την κατοχική δύναμη (χωρίς προαπαιτούμενα και διασύνδεση με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου στα Κατεχόμενα) και την συμμόρφωση της προς τα σχετικά ψηφίσματα 186 (1964), 550 (1984) και 789 (1992) του ΟΗΕ. Ακόμα ζητά το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία των αρχών της Ε.Ε. και την αποστρατικοποίηση της εντός των τειχών πόλεως της Λευκωσίας.

  • Καλεί τη διεθνή κοινότητα και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πιέζοντάς την να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες καλής γειτνίασης και να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία ανάλογες με τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Ρωσία, λόγω της παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία.

  • Καλεί τον κυπριακό ελληνισμό με ενότητα να αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα για να επιτύχει την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας Κύπρου.

  • Καλεί τους όπου γης έλληνες να ενωμένοι να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Προηγούμενο άρθροΕκλογές στην Τουρκία: Ο ακροδεξιός Ουμίτ Οζντάγ στηρίζει Κιλιτσντάρογλου
Επόμενο άρθροΚουτσούμπας μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό: Προχωράμε δυνατά να γίνει πιο δυνατό το ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ