Πολωνία: Κυρώθηκε ο νόμος για την επιτροπή που θα διερευνά τη ρωσική επιρροή – Πιθανή η κλήση του Τουσκ

Το κυβερνών, συντηρητικό δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έλαβε πράσινο φως από τον πρόεδρο της Πολωνίας για τη δημιουργία επιτροπής που θα διερευνά τη ρωσική επιρροή στη χώρα την τελευταία 15ετία – επιτροπής στην οποία πιθανόν να κληθεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πέντε μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος επίσης προέρχεται από το PiS, υπέγραψε τον νόμο για τη δημιουργία της επιτροπής. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος δεν κατέχει κυβερνητικό αξίωμα αλλά θεωρείται η ισχυρότερη πολιτική φιγούρα στη χώρα, κατηγορεί εδώ και χρόνια τον Τουσκ ότι ήταν ανεκτικός έναντι της ρωσικής επιρροής στην Πολωνία κατά την πρωθυπουργία του πριν το 2015.

“Η κοινή γνώμη θα πρέπει να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα σχετικά με τις πράξεις των εκπροσώπων τους οποίους θα εκλέξει στις βουλευτικές εκλογές”, δήλωσε ο κ. Ντούντα, τρεις ημέρες αφότου το κοινοβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. Η επιρροή της Ρωσίας στην Πολωνία αποτελεί γεγονός και πρέπει να εξηγηθεί, τόνισε ο αρχηγός του κράτους.

Οι επικριτές της δημιουργίας της επιτροπής σημειώνουν ότι αυτή θα έχει πρωτοφανώς διευρυμένες εξουσίες, μεταξύ αυτών να στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από υπόπτους για φιλορωσική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο θα προχωρήσει σε κρίση επί του νόμου, λόγω των αμφιβολιών μέρους του λαού για τη συνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων.

Προηγούμενο άρθροΤο Χαμόγελο της Τζοκόντας από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ
Επόμενο άρθροΗμερίδα για τη Συνδυαστική Ογκολογία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ