Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος: Επιστημονικό Συνέδριο «Σύγχρονες Προκλήσεις για το Ποινικό Δικαίο»

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία την 26-27/05/23 έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Coral Beach Hotel & Resort στην Πάφο,  διήμερο επιστημονικό Συνέδριο με θέμα  «Σύγχρονες Προκλήσεις για το Ποινικό Δικαίο». Το επιστημονικό Συνέδριο διοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, το Εργαστήριο Ποινικού & Ποινικού Δικονομικού Δικαίου NUP και την έδρα Jean Monnet, σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ελλάδος.

Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των Πέτρου Αρτέμη, τέως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και Στέφανου Παύλου Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αμφοτέρων σημαντικών ανθρώπων για το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, αφού ο μεν πρώτος διετέλεσε διδάσκοντας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου ενώ ο δεύτερος έθεσε τα θεμέλια  για τη Συνεργασία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, συνεργασία η οποία τελεσφόρησε πρόσφατα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για εκπόνηση κοινών διδακτορικών διατριβών.  Και τα δύο τιμώμενα πρόσωπα  συνέβαλαν και διαμόρφωσαν τη νομική επιστήμη στην Κύπρο και την Ελλάδα, αντίστοιχα. Για το έργο των τιμωμένων μίλησαν ο κ. Μύρων Νικολάτος, τ. Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, μέλος του διδακτικού προσωπικού της Νομικής Σχολής ΠΝΠ και ο Καθηγητής Ιωάννης Μπέκας, καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Διευθυντής του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Νομικής ΔΠΘ και επισκέπτης Καθηγητής Νομικής Σχολή ΠΝΠ.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος κ. Γ. Μ. Λεπτός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Π. Σκλίας, η κα Ρ. Λιμνατήτου, Πρόεδρος του Ε. Δ. Πάφου και από 01/07/23 Πρόεδρος του Εφετείου Κύπρου,  εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και του Προέδρου κ. Α. Λιάτσου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γ. Σαββίδης, ο Δρ Χρ.  Κληρίδης Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο κ. Ευ. Γκιγκιλίνης Γ. Γραμματές της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ελλάδος. Όλοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικού συνεδρίου, με παρουσία διακεκριμένων ομιλητών, οι οποίοι καταθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημοσύνη τους για επίκαιρα θέματα που απασχολούν το ποινικό δίκαιο και αυτά θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για το νομικό κόσμο της Κύπρου και του εξωτερικού.

 Τις εισηγήσεις τους για θέματα που απασχολούν το Ποινικό Δίκαιο ανέπτυξαν 18 διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές Νομικών Σχολών από την Ελλάδα και την Κύπρο, Εισαγγελείς και πρώην Δικαστές.

Το συνέδριο παρακολούθησαν Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόροι της Δημοκρατίας και Δημόσιοι Κατήγοροι της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους, Δικηγόροι μέλη του Δικηγορικού συλλόγου Πάφου και των δικηγορικών συλλόγων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και ασκούμενοι Δικηγόροι, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,  φοιτητές/φοιτήτριες.

Κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, η Δρ Α. Σαββίδου, Επικ. Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και συντονίστρια  του Συνεδρίου ανακοίνωσε την δημοσίευση των εισηγήσεων σε εκτενέστερη μορφή σε ειδικό τόμο, η έκδοση του οποίου θα ακολουθήσει ως επιστημονικό επιστέγασμα των πορισμάτων του συνεδρίου.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούσαν οι: καθηγ. Α. Χαραλαμπάκης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής NUP, Δρ Γ. Παυλίδης, Αναπλ. Καθηγ. Νομικής Σχολής NUP, Έδρα Jean Monnet και Δρ Α. Σαββίδου, Επικ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής NUP,  Διευθύντρια Εργαστηρίου Ποινικού & Ποινικού Δικονομικού Δικαίου NUP.

 

Προηγούμενο άρθροΣεπόλια: Νέος κύκλος ανακρίσεων ανοίγει μετά τις επτά συλλήψεις για τον βιασμό της 12χρονης
Επόμενο άρθροΤην απελευθέρωση Μπελέρη και Κοκαβέση ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ από την Αλβανίδα ομόλογό του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ