Θερινό Εργαστήριο 2023, με τίτλο “Αρχιτεκτονική των Αισθήσεων” υπό την επιστημονική ευθύνη και επίβλεψη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει την διοργάνωση του Θερινού Εργαστηρίου 2023, με τίτλο “Αρχιτεκτονική των Αισθήσεων” του οποίου η επιστημονική ευθύνη, επίβλεψη έχει ανατεθεί στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος. Το Εργαστήρι έχει την υποστήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου και θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουλίου έως 18 Ιουλίου 2023, στο Πισσούρι, Επαρχία Λεμεσού. Σκοπός του εργαστηρίου είναι Φοιτητές και νέοι Αρχιτέκτονες, μέσα από την ομαδική εργασία να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία ανάπτυξης επίκαιρων μεθόδων σχεδιασμού και κατασκευής.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΣΤΟΧΟΙ – ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΟι πιο κάτω αναφορές συμπυκνώνουν το περιεχόμενο του Εργαστηρίου.

Σχήμα είναι ο κόσμοςΤο Σχήμα μας οδηγεί – γιατί μέσα στο Σχήμα περικλείεται το αίσθημα κι η ιδέα κι η λέξη και η γραμμή και το χρώμα και ο ήχος. Κάτω από κάθε Σχήμα κρύβεται μια ανάλυση. Όπως και κάτω από κάθε ανάλυση κρύβεται κι ένα Σχήμα.Δ.Πικιώνη, Κείμενα, Αθήνα 1985

Η αρχιτεκτονική είναι το ρίζωμα της ανθρώπινης διάνοιας στο τοπίο.Η αρχιτεκτονική συνομιλεί με το τοπίο. Δεν το αναπαριστά.Τ.Θεοδωρόπουλος, Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης, Αθήνα 2022

I like to see Art as being a return to the “senses”.Richard Long, Artist quote

 Στόχος του Εργαστηρίου είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένου τοπίου στην Κοινότητα Πισσουρίου και η μετάλλαξη του σε επισκέψιμο τόπο. Τα υλικά και οι μεθόδοι κατασκευής θα ακολουθούν τις αρχές ανακύκλωσης και των τεχνικών φυσικής δόμησης, rammed earth κ.α. Η μεθοδολογία, η οποία θα ακολουθηθεί θα συνδυάζει τον σταδιακό και διερευνητικό σχεδιασμό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργασίας, με την επί τόπου τοποθέτηση κατασκευών, κατά την οποία σημαντικό μέρος θα κατέχει το τοπίο με όλα τα χαρακτηριστικά του, υλικά και άυλα. Αυτό που επιδιώκεται στο Πισσούρι είναι η δημιουργία ενός τοπίου πρότυπο και αναφοράς, στο οποίο θα ενσωματώνεται η ακαδημαϊκή γνώση, η νεανική ευαισθησία και η διαχρονική εμπειρία. Οι Φοιτητές και οι νέοι Αρχιτέκτονες εκτός από τις γνώσεις που θα αποκτήσουν από τις κατασκευές φυσικής δόμησης, θα εμπλουτίσουν και θα εξασκήσουν τις αισθήσεις τους με την άμεση επαφή, την εμπειρία και την βύθιση τους στον συγκεκριμένο τόπο.

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝΤο Εργαστήρι απευθύνεται σε νέους Αρχιτέκτονες και Φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών (2ου έως 5ου έτους), που φοιτούν σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Οι συμμετέχοντες, θα επιλεγούν με βάση την ημερομηνία εγγραφής (5ου, 4ου, 3ου και 2ου έτους σπουδών). Θα καταβληθεί προσπάθεια για ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Πανεπιστημίων (τοπικά και εξωτερικού) και θα ληφθεί υπόψη η σειρά υποβολής δήλωσης συμμετοχής. Οι θέσεις συμμετοχής στο Εργαστήρι 2023, είναι αυστηρά περιορισμένες.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Κόστος συμμετοχής €80
  • Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει κάλυψη μέρους εξόδων διαμονής σε κατάλυμα στη Κοινότητα Πισσουρίου τις ημέρες του Εργαστηρίου.
  • Οι Οργανωτές θα παρέχουν χορηγημένη ημιδιατροφή.
  • Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου θα μεριμνήσει για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μέσω ομαδικού σχεδίου προσωπικών ατυχημάτων.
  • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον δικό τους φορητό υπολογιστή, εφοδιασμένο με κατάλληλα σχεδιαστικά προγράμματα και να κατέχουν βασικά σχεδιαστικά υλικά και όργανα για σχεδίαση στο χέρι.
  • Προθεσμία υποβολής συμμετοχής μέχρι τις 16-06-2023
  • Η διαδικασία υποβολής συμμετοχής θα διενεργείται ψηφιακά μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/TzjAQ7MbHvy2KGse9
  • Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν από τους Οργανωτές και θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείξει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, μέχρι τις 20-06-2023.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

  • Δευτέρα, 10 Ιουλίου – ώρα 09.30Έναρξη Εργαστηρίου. Συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας
  • Τρίτη, 11 Ιουλίου έως Δευτέρα, 17 Ιουλίου – ωράριο εργασιών 10.00 – 17.00Εργαστήριο Σχεδιασμού και Κατασκευής, περιλαμβανομένων διαλέξεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων.
  • Τρίτη, 18 Ιουλίου – διάρκεια 9.30 – 13.00Ολοκλήρωση Εργαστηρίου και Έκθεση – Παράδοση Κατασκευών στην Κοινότητα.
  • Το αναλυτικό πρόγραμμα εργασιών θα διατεθεί στους συμμετέχοντες την 1η ημέρα συνάντησης.
Προηγούμενο άρθροΔ. Τεμπονέρας: Ομολογία Βορίδη ότι το «έγγραφο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διακινούσαν προεκλογικά Σκέρτσος και ΝΔ ήταν «πλαστό»
Επόμενο άρθροAλ. Τσίπρας: Μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια κατακερματισμένη και σε κατάσταση εμφυλίου αντιπολίτευση μπορεί να αποτρέψει τη δεξιά παντοδυναμία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ