Πως επηρεάζονται τα συμφέροντα του Ελληνισμού με την επανεκλογή του Ερντογάν

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η επανεκλογή του Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές, αν και δεν σημαίνει αλλαγή στάσης στα ελληνοτουρκικά, φέρνει νέα δεδομένα στην περιοχή, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος βγήκε ενισχυμένος και αποφασισμένος να υλοποιήσει τα οράματα που απειλούν τα συμφέροντα του ελληνισμού. Τα μηνύματα της προεκλογικής καμπάνιας και ο ρόλος των εθνικιστών στις εκλογές, έδειξαν ότι τα θέματα που διεγείρουν την τουρκική κοινωνία δεν έχουν καμία σχέση με τον δυτικό τρόπο σκέψης, ενώ η επίκληση του εξωτερικού εχθρού συσπειρώνει με έναν ανεξήγητο και μεταφυσικό τρόπο τον τουρκικό λαό, ακόμη και όταν αυτός βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Η αποτυχία της Δύσης στις εκτιμήσεις περί νίκης Κιλιτσντάρογλου, αποκαλύπτει την άγνοια του τρόπου σκέψης και αντίληψης της τουρκικής κοινωνίας.

Η αντιπολιτευόμενη συμμαχία χρησιμοποίησε φιλοδυτική και προοδευτική ρητορική ενώ ο Ερντογάν από την πλευρά του προέβαλλε σκληρή γραμμή συσπείρωσης της μεγάλης εθνικιστικής βάσης στοχοποιώντας τη Δύση και διατρανώνοντας ότι η στροφή προς την Ευρασία αποτελεί βασική στρατηγική της χώρας. Ειδικότερα η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν, εστίασε σε τρομοκράτηση του τουρκικού λαού, παροχολογία, προβολή των μεγάλων αμυντικών προγραμμάτων, επίκληση του εξωτερικού εχθρού προερχόμενου από τη Δύση, δαιμονοποίηση του κουρδικού στοιχείου και της συνεργασίας της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας του Κιλιτζντάρογλου με τον κουρδικό παράγοντα, προβολή της κυβέρνησης ως της μόνης αξιόπιστης δύναμης να επιλύσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ομαλοποίηση των σχέσεων με άλλες χώρες, εμμονή και υποστήριξη των σχέσεων με τη Μόσχα και υπόσχεση αποκατάστασης των σχέσεων με τον Άσσαντ με σκοπό την επιστροφή των Σύριων προσφύγων οι οποίοι διαβιούν στην τουρκική επικράτεια. 

Στα θέματα Ελλάδας – Κύπρου, με συνεχείς δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών  αξιωματούχων την προεκλογική περίοδο και παρά το δήθεν θετικό κλίμα της «διπλωματίας των σεισμών», ο Ερντογάν έδειξε ότι θα συνεχίσει την επομένη των εκλογών την τήρηση σκληρής στάσης στα ελληνοτουρκικά.

Έγινε ξεκάθαρο από το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι ο ακραίος εθνικισμός στη γειτονική χώρα ρέπει ακόμη περισσότερο προς τα άκρα αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στις κυβερνητικές επιλογές, με την φοβισμένη τουρκική κοινωνία να συνεχίζει αγκυλωμένη στον ισχυρό «δεσπότη». Επίσης διαπιστώθηκε ότι η ένταξη της Τουρκίας στους δυτικούς θεσμούς δεν διεγείρει τον τουρκικό λαό, με τον αντιδυτικισμό να αποτελεί διαχρονικά κόκκινο πανί για το τουρκικό εκλογικό σώμα. Ο τουρκικός λαός δεν προτίμησε τον Κιλιτζντάρογλου ο οποίος εστίασε σε θέματα Δημοκρατίας, οικονομίας και βελτίωσης των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, αλλά προτίμησε να συσπειρωθεί γύρω από τον εκφραστή του ακραίου εθνικισμού-ισλαμισμού Τ. Ερντογάν, μέσω της εκμετάλλευσης συνθηματολογίας περί εξωτερικών εχθρών της Τουρκίας. Η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη τους σεισμούς ανέλαβε πρωτοβουλίες αποκατάστασης των σχέσεων με στρατηγικούς συμμάχους της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την Αίγυπτο, το Ισραήλ και αραβικές χώρες. 

Συμπερασματικά:

Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία παρά τη δήθεν επιθυμία της να αποτελέσει μέλος του δυτικού κόσμου, δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ασιατικές της καταβολές καθώς στις εκλογές αυτές οι Τούρκοι ψηφοφόροι διατράνωσαν την επιλογή τους για στροφή προς την Ευρασία.

Τα συμφέροντα του ελληνισμού στο Αιγαίο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν απειλούνται από την διαφαινόμενη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της περιοχής, καθώς η βελτίωσή τους χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της προσωρινότητας λόγω των μεγαλοϊδεατικών βλέψεων του Ερντογάν στον γεωπολιτικό περίγυρο και δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν εκ νέου τα σύννεφα στις σχέσεις της Άγκυρας με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η Δύση και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σχεδιάζουν για μία Τουρκία εκτός Συμμαχίας αφού αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν να απαγκιστρωθεί σταδιακά από τους δυτικούς θεσμούς στην βάση υλοποίησης του Σχεδίου «Αιώνας της Τουρκίας» και της στρατηγικής επιλογής των νεοοθωμανιστών να στραφούν προς την Ευρασία.   

Αποτελεί καθήκον της Αθήνας και της Λευκωσίας να τονίσουν προς τη Δύση τη σημασία του μηνύματος αυτών των εκλογών για τον αντιδυτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο ελληνισμός στην περιοχή ο οποίος διαχρονικά αποτελούσε το προπύργιο της Δύσης στην οποιαδήποτε εξ’ ανατολών προερχόμενη απειλή.  

Είναι πολύ πιθανόν ο νεοεκλεγείς ισχυρός Ερντογάν να χρησιμοποιήσει εκ νέου το χαρτί της πόλωσης με σκοπό την εθνική συσπείρωση απέναντι στον «εξωτερικό εχθρό», στοχοποιώντας την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές.

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν στη βάση ενός κοινού σχεδίου και Ενιαίου Δόγματος, συνεχίζοντας την αμυντική προπαρασκευή έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

 

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα με παράλληλη διαπίστευση στην Ελληνική Πρεσβεία στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Προηγούμενο άρθροΠανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας με τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – H.E.R.O.
Επόμενο άρθροΤΕΠΑΚ: Εκδήλωση αποφοίτων Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ