Κόμβος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για την Ανατολική Μεσόγειο, η Πάφος

Δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ραγδαία ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, και ιδίως τον ρόλο που διαδραματίζει η πόλη της Πάφου σε αυτές τις εξελίξεις, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Την Τρίτη 6 Ιουνίου πραγματοποίήθηκε η Ιδρυτική Συνέλευση του Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων και Πόλεων (Regional Network of Universities and Cities), ενώ την Τετάρτη 7 Ιουνίου, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneο.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο τόσο στην σύσταση του Regional Network of Universities and Cities, όσο και στην εγκατάσταση του AUB στην Πάφο, μίλησε και στις δύο εκδηλώσεις για το τι σημαίνουν αυτές οι πολύ σημαντικές εξελίξεις για την πόλη του.

Στον χαιρετισμό του στην Ιδρυτική Συνέλευση του Regional Network of Universities and Cities,ο κ. Φαίδωνος είπε χαρακτηριστικά πως τα πανεπιστήμια χρειάζονται τις Τοπικές Αρχές για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν και οι πόλεις χρειάζονται τα πανεπιστήμια για να αναπτυχθούν και να ακμάσουν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά”. Ακόμη εξήγησε πως

To Regional Network of Universities and Cities είναι δημιούργημα της υπερτοπικής και υπερεθνικής αντίληψης του κοινού συμφέροντος από τις ηγεσίες ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και πόλεων/περιφερειών σε μιαν από τις πλέον γεωστρατηγικά σημαντικές αλλά και πολιτικά ασταθείς περιοχές του πλανήτη μας” και πρόσθεσε “Αυτό που αξιολογώ ως το βαρύνον μήνυμα από την πράξη που επισφραγίζουμε απόψε στο χώρο αυτό είναι η επικράτηση της προσέγγισης ότι αυτά που μας ενώνουν είναι σαφώς υπέρτερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Άραβες και Έλληνες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, υπερβαίνουμε τα διαφορετικά φυλετικά, εθνικά και θρησκευτικά μας χαρακτηριστικά και αναλαμβάνουμε να εργαστούμε για ένα κοινό σκοπό, που συμπυκνώνεται στη φράση-πρόσταγμα, Ανάπτυξη, ευημερία και ειρήνη διά της Παιδείας.”

Στην τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του American University of Beirut-Mediterraneo, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρώην Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος της Πάφου ανέφερε: Η ημέρα αυτή είναι ιστορική και θα καταγραφεί στο ημερολόγιο της μικρής αυτής πόλης ως ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορική της διαδρομή των 2.300 χρόνων.

Η θεμελίωση ενός πανεπιστημίου με βαριά ιστορία και παράδοση σε μια μικρή πόλη προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο γεγονός στη διαδρομή μιας τέτοιας πόλης. Χωρίς διάθεση υπερβολής, μπορώ να πω ότι ανεβαίνοντας στο βήμα αυτής της τελετής αισθάνθηκα ως Δήμαρχος και ως πολίτης δέος και πιστεύω ότι ολόκληρη η πόλη της Πάφου αισθάνεται υπερήφανη για το μέγα αυτό επίτευγμα.” Σχετικά με την ραγδαία ανάπτυξη των πανεπιστημιακών σπουδών στην Κύπρο, ο κ. Φαίδωνος τόνισε Είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες δεκαετίες η Κύπρος θα καταστεί ένα λαμπρό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για ολόκληρη την περιοχή.

Αυτό που για αιώνες ακούμε εμείς και οι πρόγονοί μας ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ήλθε η ώρα να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να λειτουργήσει προς όφελος της χώρας μας, του λαού μας και των λαών της ευρύτερης περιοχής. Στα επόμενα χρόνια, πρέπει με την οικοδόμηση καταλλήλων δικτύων συνεργασίας να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη γεωγραφική μας θέση και να μετατρέψουμε την Κύπρο σε κόμβο όπου η γνώση και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα διαχέονται προς όφελος των λαών μας.”


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠέντε τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερα μικρά παιδιά, σε επίθεση με μαχαίρι στο Ανεσί
Επόμενο άρθροΟλ. Σολτς: Δεν μπορούμε να αφήσουμε στο μεταναστευτικό μόνες τους, την Ελλάδα και Ιταλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ