Ζήσης Ιωακείμοβιτς, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης “Στις 21 Μαΐου έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο”

Συνέντευξη: Περικλής Βλάχος

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Περικλή Βλάχο για τις προοπτικές που ανοίγονται με τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, την αυτοδυναμία, την συνεργασία με άλλα κόμματα, το ποσοστό της αποχής και τα μεγάλα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι πολιτικοί σχηματισμοί στα δεξιά της ΝΔ.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου έφεραν ένα αποτέλεσμα που ακόμη και τα στελέχη της ΝΔ δεν περιμένατε. Πως ερμηνεύετε εσείς αυτή τη μεγάλη διαφορά;

«Είναι αλήθεια ότι εκπλαγήκαμε θετικά. Ήταν μια μεγάλη νίκη της προόδου έναντι της οπισθοδρόμησης. Μια μεγάλη νίκη του ρεαλισμού έναντι των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών. Μια μεγάλη νίκη του συνετού, μετρημένου, υλοποιήσιμου προγραμματικού λόγου έναντι της κρυφής ατζέντας και της φοροκαταιγίδας που «υπόσχεται» η αντιπολίτευση. Ήταν μια μεγάλη νίκη της φωτεινής Ελλάδας που πρεσβεύουμε, απέναντι στη γκρίζα Ελλάδα που προσπαθεί να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μαΐου μεγαλώνει την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους συμπατριώτες μας και η αίσθηση του καθήκοντος μας καθοδηγεί να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά, ακόμα πιο εντατικά και ακόμα πιο τολμηρά στην κατεύθυνση της υλοποίησης των κεντρικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Οι συμπολίτες μας έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους, επιβράβευσαν τη σκληρή δουλειά που κάναμε στη διάρκεια της θητείας μας και έχουμε χρέος να τιμήσουμε στο ακέραιο τη στήριξή τους στεκόμενοι με σεμνότητα στο ύψος των περιστάσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι η επόμενη κάλπη είναι άδεια, εννοώντας ότι η διαφορά αυτή δεν είναι δεδομένη. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

«Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου θα είναι άδειες όταν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία και όταν κλείσουν θα πρέπει να είναι γεμάτες με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου στην εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν έχει κριθεί, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Άρα, όλα ξεκινούν από την αρχή.

Εμείς ζητούμε τη θετική ψήφο των συμπατριωτών μας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους, τη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΣΥ, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των νέων και τη στήριξη των ευάλωτων. Στις 21 Μαΐου έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο όμως δεν πρέπει να μείνει μετέωρο. Αντίθετα, πρέπει να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Τότε κληθήκαμε να νικήσουμε, τώρα καλούμαστε να κυβερνήσουμε. Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ παρότι βγήκε πρώτη με μεγάλη διαφορά, εντούτοις σημείωσε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της πανελληνίως. Σας προβληματίζει αυτό; Που το αποδίδετε;

«Είναι μια πραγματικότητα την οποία μελετούμε. Ωστόσο, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές. Δεν τις έχασε ο ΣΎΡΙΖΑ. Σε ό,τι μας αφορά ως Διοικούσα Επιτροπή συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα κυβερνητικά πεπραγμένα και να εστιάζουμε στις μεγάλες τομές που θέλουμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία. Προχωρούμε πόρτα-πόρτα, γειτονιά-γειτονιά και στέλνουμε το μήνυμα της μεγάλης νίκης ενισχύοντας και διευρύνοντας την κοινωνική συμμαχία της 21ης Μαΐου, μιλώντας για την αυτοδύναμη Ελλάδα της σύνεσης, των ισχυρών συμμαχιών και της εξέλιξης.

Με το λόγο μας υπενθυμίζουμε στους Θεσσαλονικείς ότι στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν, υλοποιήθηκαν και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης έργα που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από δεκαετίες και τους ζητούμε να δώσουν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θετική ψήφος στη ΝΔ είναι θετική ψήφος στην Ελλάδα των καλύτερων μισθών, στην Ελλάδα της καλύτερης δημόσιας υγείας και παιδείας, στην Ελλάδα που διαθέτει καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος».

Τα κόμματα δεξιά της ΝΔ συγκέντρωσαν συνολικά ένα αξιοσημείωτο ποσοστό. Θεωρείτε ότι αυτοί οι ψηφοφόροι αποτελούν ένα «σώμα» που θα μπορούσατε να προσεγγίσετε ακόμη και ενόψει της 25ης Ιουνίου;

«Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και καταθέτουμε στους συμπατριώτες μας μια υπεύθυνη πρόταση διακυβέρνησης η οποία βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα της περιόδου 2023-2027. Θέλουμε την πατρίδα μας ψηλά, όπως συνεχίζουμε να κρατούμε ψηλά τη σημαία των αρχών, των αξιών και των ιδανικών μας. Είμαστε ένα κόμμα που αποδεικνύει τον πατριωτισμό του με πράξεις, θωρακίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η ΝΔ είναι αυτή που επέτρεψε στη χώρα να ορθώσει το ανάστημά της. Θωρακίσαμε τα σύνορα στη θάλασσα και στην ξηρά, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη φωνή μας στο εξωτερικό, συνεχίζουμε τον αγώνα για μια προκομμένη Ελλάδα.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο πατριωτισμός της ευθύνης μετριέται με αποτελέσματα, τα δικά μας είναι απτά. Όσοι πάλι θέλουν να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων, τους απαντούμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι μεγαλύτερες από τα δικά τους σκοτεινά σχέδια και ως εκ τούτου δεν χειραγωγούνται, ούτε κατευθύνονται».

Πολύ μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος απείχε από τις εκλογές. Τέσσερις στους δέκα δεν ψήφισαν. Τι μπορεί να γίνει για να εμφανιστούν αυτοί οι ψηφοφόροι στις κάλπες;

«Να πειστούν ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει όραμα, το οποίο μόνο η ΝΔ παρουσιάζει και προσφέρει στους πολίτες. Άρα, όσοι απείχαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου πρέπει να πιστέψουν ότι κάτι αλλάζει στη ζωή και στην καθημερινότητά τους. Αποφασίζουν όσοι ψηφίζουν. Και στις αποφάσεις για το μέλλον μας δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Αναμφίβολα η Ελλάδα του 2023 είναι καλύτερη σε όλα τα ποιοτικά πεδία από την Ελλάδα που παραλάβαμε το 2019. Στα πολλά και σημαντικά που πετύχαμε χτίζουμε προκειμένου να αναδυθεί η Ελλάδα που μας αξίζει, η Ελλάδα του 2030».

Στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Αν δεν την εξασφαλίσετε στις 25 Ιουνίου, θα πρέπει να περιμένουμε και 3η εκλογική αναμέτρηση ή θα δείτε πιο σοβαρά την προοπτική της κυβέρνησης συνεργασίας;

«Ναι, ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Ζητούμε από το εκλογικό σώμα ασφαλή αυτοδυναμία για να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Όπως έχει επισημάνει και ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ασφαλής και όχι οριακή αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε ως χώρα ένα άλμα προς το μέλλον και να πορευτούμε σταθερά, τολμηρά μπροστά. Άρα, εάν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, την 26η Ιουνίου η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει σταθερή κυβέρνηση.

Σχετικά με την 3η εκλογική αναμέτρηση για την οποία με ρωτάτε, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης στο σχηματισμό κυβέρνησης, εφόσον για παράδειγμα η ΝΔ έχει 149 βουλευτές, η τρίτη κάλπη τον Αύγουστο είναι μονόδρομος. Υπενθυμίζω ότι από την πλευρά μας έχουμε αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά μας. Επομένως, εφόσον στις 25 Ιουνίου δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε νομοτελειακά οδηγούμαστε σε νέες εκλογές τον Αύγουστο».

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Μάντζος: «Οι εκλογές υπογράμμισαν την ανάγκη η Κεντροαριστερά να πρωταγωνιστήσει ξανά»
Επόμενο άρθροΟ Σπ. Πνευματικός παραδίδει στη ΝΔ την έδρα στην Εύβοια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ