Το φράγμα του Θησαυρού στη Δράμα – Αποτελεί μια «αισθητική» ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος κι ενός εντυπωσιακού τεχνικού έργου

του Βασίλη Λωλίδη


Είναι λίγες οι φορές που η περιήγηση μέσα στην παρθένα φύση οδηγεί τα βήματα σε ανθρώπινα τεχνικά έργα που εντυπωσιάζουν. Είναι, επίσης, ακόμα λιγότερες οι περιπτώσεις εκείνες που ένα εντυπωσιακό τεχνικό έργο όχι μόνο δε προσβάλει την εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος αλλά φαίνεται σα να ταιριάζει με αυτό.

Όσο κι αν το τελευταίο ακούγεται οξύμωρο, αντιδρώντας δικαίως κάποιοι στην εικόνα της επιβάρυνσης της φύσης από τόνους τσιμέντου, υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση μπορεί να ήταν επιβαρυντική σίγουρα όμως όχι καταστροφική.

Μια τέτοια συνύπαρξη, φύσης και τεχνολογίας, αποτελεί το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Νέστου, στα ορεινά της Δράμας, στο δήμο Παρανεστίου, σαράντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, που περιλαμβάνει τα φράγματα, της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού. Αμφότερα, έχουν δυο σημαντικές πρωτιές.

Το τελευταίο, το φράγμα του Θησαυρού, είναι το μεγαλύτερο λιθόρριπτο (δηλαδή χωμάτινο) φράγμα των Βαλκανίων. Το φράγμα της Πλατανόβρυσης, έχει μια πρωτοποριακή κατασκευή καθώς αποτελεί το πρώτο φράγμα από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό η ιπτάμενη τέφρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών της Πτολεμαΐδας, επιτυγχάνοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη στη ΔΕΗ και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη στο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Το περιβάλλον σαγηνεύει

Η διαδρομή προς τα δυο φράγματα ακλουθεί το δρόμο για το Παρανέστι και στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται παράλληλα με τον ποταμό Νέστο. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι η καταπράσινη βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά και οι χρυσαφιές ακτίνες του ήλιου συνθέτουν ένα υπέροχο μωσαϊκό.

Μετά την τοπική κοινότητα Πλατανιάς ο επισκέπτης βλέπει μπροστά του ένα επιβλητικό τούνελ που κυριολεκτικά σκάβει το βουνό. Θα το διασχίσει και στην άλλη μεριά θα τον υποδεχθεί ο Νέστος σε όλο του μεγαλείο. Η εικόνα του ποταμού πάνω από την εντυπωσιακή γέφυρα είναι πραγματικά σαγηνευτική. Η περιοχή εκεί θυμίζει κάτι από νησί, ίσως και σκανδιναβικό φιόρδ.

Ό,τι τιθασεύει την ορμή του ποταμού

Μετά από ένα πέταλο που σχηματίζει ο Νέστος, η φυσική ομορφιά δίνει τη θέση της στο επιβλητικό φράγμα της Πλατανόβρυσης, το πρώτο από τα δυο μεγάλα τεχνικά έργα που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή. Εκεί, βρίσκονται επίσης, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους στο υδροηλεκτρικό συγκρότημα. Το φράγμα της Πλατανόβρυσης έχει ύψος 95 μέτρα και όγκο 450.000 κυβικά μέτρα. Οι εικόνες του τεχνικού έργου είναι πραγματικά εντυπωσιακές και φανερώνουν τις παρεμβάσεις του ανθρώπου για να τιθασεύσει την ορμή του ποταμού κι όχι μόνο.

Τρία περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά συναντάμε το φράγμα του Θησαυρού, το μεγαλύτερο λιθόρριπτο φράγμα των Βαλκάνιων συνολικού όγκου 11.000. 000 κ.μ. και 175 μ. ύψος. Λειτουργούν συνολικά τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 100 μεγαβάτ η καθεμιά, ενώ η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρικής ενέργειας είναι 440 γιγαντοβατώρες.

Τα πολλαπλά οφέλη

Όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος δε συγκρίνονται με την καθ’ ολα εντυπωσιακή εικόνα του ταμιευτήρα του Νέστου πίσω από το φράγμα. Η λίμνη που σχηματίζεται εκεί εκτείνεται κατά μήκος της παλιάς κοίτης του ποταμού κάνοντας τον Νέστο να φαντάζει από ψηλά σαν μια θάλασσα.

Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που διασχίζει ο Νέστος, η άρδευση των αγροτικών εκτάσεων και βέβαια η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δύναμη του νερού, είναι τα σημαντικότερα οφέλη που έχει αποκομίσει ο άνθρωπος από την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των δυο φραγμάτων, τα οποία αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου εθνικού σχεδιασμού για τη συμβολή που έχουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας.

Στο δρόμο της επιστροφής μια στάση στο κατάφυτο Παρανέστι. Το μεγαλύτερο από τα χωριά της ορεινής Δράμας και έδρα του ομώνυμου δήμου θα δώσει την ευκαιρία για ξεκούραση και καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχές μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Προηγούμενο άρθροΤΕΠΑΚ και Ideopsis διοργανώνουν το 5ο συνέδριο Cyprus Talks Green
Επόμενο άρθροΓιώργος Φλωρίδης: έκπληξη ή αναμενόμενη η υπουργοποίησή του;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ