Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς συγχρονίζουμε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία πάντα με τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ).

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να αναφερθεί στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ομάδα αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, είπε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία από μέρους μας για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών άρχισε σιγά σιγά να αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα έγγραφα και συγκεκριμένα κείμενα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλές συναντήσεις και πολλές επαφές προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των ΗΕ. Τις επόμενες των ημερών, και σήμερα και αύριο και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

Η άλλη διάσταση είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Υπήρξε συνάντηση για το Κυπριακό και στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, στο Παρίσι, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, θα υπάρξουν και σήμερα κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες, ελπίζω να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Ερωτηθείς για το προσχέδιο Συμπερασμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι θετικό. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς συγχρονίζουμε όλες τις ενέργειες σε συνεργασία πάντα με τα ΗΕ. Είμαστε σε επαφή με τον ΓΓ, θα υπάρξει και κατ΄ιδίαν συνάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ΗΕ και στην Κύπρο και στη Νέα Υόρκη, έτσι ώστε να φτάσουμε στον στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών.

Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι, ακόμα και σήμερα στη συζήτηση που είχαμε στην ομάδα των πέντε, υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση από ξένο ηγέτη για την ανάγκη η ΕΕ (να συνδράμει) μέσα από τον διορισμό μιας προσωπικότητας. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να συγχρονίσουμε όλες αυτές τις ενέργειες μαζί με τα ΗΕ, έτσι ώστε να έχουμε αποτέλεσμα, και με αφορμή και τη νέα Κυβέρνηση στην Τουρκία, έχουμε ένα νέο Υπουργό Εξωτερικών, την επανεκλογή του κ. Ερντογάν, με δεδηλωμένη δημόσια την ετοιμότητα και επιθυμία του για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, (να δούμε) πώς όλα αυτά τα συγχρονίζουμε για να φτάσουμε στον στόχο μας».

Σε ερώτηση αν με δεδομένες τις θέσεις αρχών που εξέφρασε για την Ουκρανία προτίθενται είτε ο ίδιος είτε ο Υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθούν το Κίεβο και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όπως έκαναν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Πολύ ορθή η διαπίστωσή σας, έχω μιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών και προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Κίεβο».

Προηγούμενο άρθρο2ο Evia Film Project 20-24/6/2023 – Οι ταινίες του φετινού προγράμματος
Επόμενο άρθροΤΕΠΑΚ και Ideopsis διοργανώνουν το 5ο συνέδριο Cyprus Talks Green

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ