Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα επιτέλους αρχίζει να γίνεται Ευρώπη με συγκεκριμένες πράξεις, κινήσεις, ενέργειες

«Το βασικό στοιχείο είναι η αξιοπιστία, δηλαδή αυτά που οι πολίτες- είτε μας ψήφισαν είτε όχι- άκουγαν από τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, τώρα τα ακούνε από το βήμα της βουλής και αρχίζουν να νομοθετούνται εβδομάδα εβδομάδα, αρχής γενομένης από τα οικονομικά μέτρα, κάτι που ξεκίνησε από την προηγούμενη τετραετία. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση. Θα ήθελα να βάλω δύο τίτλους. Ο ένας είναι ότι η Ελλάδα επιτέλους- πριν από οκτώ χρόνια παλεύαμε να μείνει στην Ευρώπη- αρχίζει να γίνεται Ευρώπη με συγκεκριμένες πράξεις, κινήσεις, ενέργειες για τις οποίες βέβαια θα κριθούμε. Και για αυτό πιστεύω ότι ήταν μια ομιλία- τομή η χθεσινή του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3,  υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «αλλάζει πίστα».

Αναφέρθηκε συνοπτικά στους στόχους της κυβέρνησης που είναι: «η ανεργία να φτάσει στο 8%, να υπάρχουν καλύτεροι μισθοί και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. 950 ευρώ ο κατώτατος, 1500 ευρώ ο μέσος μισθός, επιτέλους μετά από 14 χρόνια και οι δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικά αυτοί που έχουν θέση ευθύνης με έμφαση στους ανθρώπους που έχουν οικογένεια -με συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς-, βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται. Οι συνταξιούχοι, που τους κόπηκε το ΕΚΑΣ θα εξαιρεθούν από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και το μέτρο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που δεν θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, αλλά μόνο μια παρακράτηση στα έσοδα από τη δεύτερη νόμιμη εργασία τους. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ένας πολύ μεγάλος απολύτως ρεαλιστικός, εθνικός στόχος: η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες, κατάρτιση 100.000 ανέργων ή εργαζομένων και διεθνής πιστοποίηση για ψηφιακές, τεχνικές υπηρεσίες, αναβάθμιση των συγκοινωνιών, η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της ακόμα περισσότερο, κάτω από το 140% του ΑΕΠ, θα έχουμε καλύτερα σχολεία με ένα εθνικό σχέδιο, αναγνωρισμένα ξένα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη με άμεσες λύσεις και την αναθεώρηση του άρθρου 16, που είναι η μόνιμη λύση στο θέμα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Μια πιο ισχυρή Ελλάδα».
«Το δεύτερο που θέλω να βάλω ως τίτλο είναι «ευημερία για όλους». Η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας πολίτης, είδαν μια πτυχή της καθημερινότητάς τους σε όσα είπε ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε.

Επίσης αναφέρθηκε σε ένα μέτρο που όπως είπε συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι και οικονομικό αλλά είναι και δίκαιο: Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ασφαλίσει ήδη ή θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Αν αθροίσει κανείς το ήδη πάνω από 30%- σχεδόν 35%- της μείωσης και αυτό το περαιτέρω 10%, φτάνουμε σχεδόν τον ΕΝΦΙΑ στο μισό. Έναν άδικο φόρο, που κάποιοι θα καταργούσαν. Γιατί μια αυτονόητη αλλά συνεπής πράξη της ασφάλισης ενός ακινήτου, επιβραβεύεται στην πραγματικότητα» ανέφερε.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ο κ. Μαρινάκης είπε: «Είναι ξεκάθαρη η διάταξη. Πέραν του νομικού σκέλους, να μπούμε στην ουσία. Και αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση η αναθεώρηση του άρθρου 16. Αλλά έπρεπε να περάσουν δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι. Εμείς θα την ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία απευθύνοντας κάλεσμα συνολικά στα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, γιατί με δική του ευθύνη χάθηκαν δέκα χρόνια. Έχω πει πολλές φορές ότι η πιο δύσκολη στιγμή, η στιγμή που ντράπηκα -και ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας ως παράταξη-, ήταν όταν είχα πάει στην Κύπρο για μια επίσκεψη για να δω τους φοιτητές των δημοσίων αλλά και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και είδα ότι εδώ, είμαστε όχι χρόνια αλλά δεκαετίες πίσω στην αντίληψη».

«Αναφερόμαστε σε πανεπιστήμια, όχι σε κολλέγια. Και τα δημόσια και τα ιδιωτικά θα υπάγονται κάτω από τον ίδιο έλεγχο. Με κανόνες λειτουργίας, δεν θα είναι ανεξέλεγκτα. Όπως υπάρχει αυτοδιοίκητο, το οποίο κανένας δεν το αμφισβητεί και κανένας δεν το παραβιάζει, υπάρχουν, όμως, και αρχές κάτω από τις οποίες υπάγεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ελεύθερα, να υπάρχει ουσιαστικό άσυλο, αληθινό άσυλο, άσυλο ιδεών, το οποίο το κατοχυρώνει μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση αυτή. Να μπορεί ο καθένας να κάνει και να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να φοβάται, χωρίς να βρίσκεται ανάμεσα σε παραβατικούς, πράγματα αυτονόητα τα οποία νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε, αλλά χρειάζεται να τα συζητάμε, όσο υπάρχει ο κίνδυνος και όσο πρέπει να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι» πρόσθεσε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ