Πολιτεία ώρα μηδέν

Του Χάρη Φωκά

Θλίψη, απογοήτευση και μια αίσθηση εγκατάλειψης προκαλούν στους περισσότερους από μας τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων μηνών:

Τέμπη, πυρκαγιές, πλημμύρες, αθλητική βία και μάλιστα εισαγόμενη, κρατικές υπηρεσίες που αδυνατούν λόγω ελλείψεων και ανεπάρκειας πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, να προστατέψουν τους πολίτες.

Δεν είμαι ειδικός, ούτε μπορώ να προτείνω λύσεις. Όμως είναι πλέον φανερό ότι οι συνθήκες στην χώρα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Η Μετανάστευση (νόμιμη και παράνομη) και η αλματώδης αύξηση των τουριστών οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που διαμένει στην χώρα όλες τις εποχές.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα που τείνουν να γίνουν πλέον κανόνας.

Οι απαιτήσεις για προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, των υποδομών, του φυσικού περιβάλλοντος, της φυτικής και ζωικής παραγωγής και της βιομηχανίας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Το Ελληνικό (και άλλα κράτη) οφείλουν να καταγράψουν τις νέες πραγματικότητες και να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα ΑΜΕΣΑ.

Οι Δήμοι, οι περιφέρειες, τα τοπικά Πανεπιστήμια, τα επιστημονικά επιμελητήρια και άλλοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν και να αναλύσουν την νέα κατάσταση προτείνοντας λύσεις.

Απαιτούνται νέα πρωτόκολλα, εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών που έχουν ελλείψεις, αύξηση και στοχευμένη προώθηση πόρων.

Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης να ηγηθεί και να συντονίσει την νέα προσπάθεια.

Αλλιώς οποιαδήποτε σπασμωδική προσπάθεια αντιμετώπισης των κρίσεων βασισμένη στο φιλότιμο της στιγμής χωρίς ΠΡΟΛΗΨΗ είναι καταδικασμένη.

Εύχομαι να έχουμε διδαχθεί απο όλα τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Προηγούμενο άρθρο«Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ»
Επόμενο άρθροΟ Στάθης Κωνσταντινίδης συντονίζει Επιμελητήρια και Φορείς για τη στήριξη των πλημμυροπαθών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ