Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – “Η επόμενη πενταετία θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για την πόλη και να τη δούμε να απογειώνεται”

Συνέντευξη: Ανδρέας Γερμανός

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλάει στο SPEAKNEWS για την θητεία του που ολοκληρωνεται, τις παρεμβάσεις που έγιναν και αυτές που θα γίνουν, για τα μεγάλα έργα που έχουν προκηρυχτεί, και πως θα αντέξει η πόλη τα καθημερινά προβλήματα που θα δημιουργηθούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Ταυτόχρονα απαντάει στην κριτική και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να τον εμπιστευτούν να συνεχίσει το έργο του.

Κύριε Ζέρβα, μια πρώτη τετραετία τελειώνει. Είστε ικανοποιημένος με τα έργα που έγιναν αυτά τα 4 χρόνια; Ποια θεωρείτε ως σημαντικότερα επιτεύγματα της απερχόμενης τετραετίας;

Η τετραετία που πέρασε ήταν μια τετραετία προκλήσεων αλλά και δημιουργίας. Ήταν μια τετραετία που σημαδεύτηκε από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό. Κι εγώ και οι συνεργάτες μου αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν κρυφτήκαμε στιγμή, δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε στιγμή, δε διστάσαμε στιγμή να βγούμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πόλης ακόμα και αυτά που δεν ήταν στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Είμαι ικανοποιημένος γιατί μελετήσαμε, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Επενδύσαμε σε υποδομές -οδικό δίκτυο, φωτισμός, πεζοδρόμια- και δώσαμε λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών. Ταυτόχρονα -και αυτό το θεωρώ ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας μας- βάλαμε τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη ως μια πόλη που αξίζει κανείς να επισκέπτεται, να ζει, να εργάζεται, να επενδύει.

Χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν καθημερινά στην πόλη σύμφωνα με τα στοιχεία. Βλέπουμε συνεχώς αναφορές στη Θεσσαλονίκη από διεθνή μέσα που την εξαίρουν ως προορισμό αναψυχής αλλά και εργασίας. Δεκάδες διεθνείς κολοσσοί όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, η Deutsche Telecom και πόσες άλλες επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για επενδύσεις. Παράλληλα βάλαμε ισχυρά θεμέλια στη βελτίωση της καθημερινότητας με την ψηφιοποίηση δεκάδων υπηρεσιών, αναπλάσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης, ανασυγκρότηση της καθαριότητας με το σύστημα των υπόγειων κάδων και συνεχείς ασφαλτοστρώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πιστεύω όμως ότι τήρησα τον λόγο που έδωσα το 2019 στους δημότες.

Για ποιους λόγους ζητάτε ξανά την ψήφο και την εμπιστοσύνη των δημοτών; Υπάρχουν έργα που πρέπει να συνεχιστούν και ποια είναι αυτά;

Η πρόοδος, η άνοδος αυτή της πόλης πρέπει να έχει συνέχεια. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, το ντεκ της παλιάς παραλίας, η μετατροπή των παλιών δημοτικών στάβλων της Παπάφη σε ένα πρότυπο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών, πολιτισμού και πρασίνου είναι μερικά από τα έργα τα οποία θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Στη δυτική πλευρά της πόλης, εκεί που από την πρώτη στιγμή στρέψαμε το ενδιαφέρον μας συστήνοντας σε συνεργασία με τη Cisco το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και ξεμπλοκάροντας το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος, συντελείται μια κοσμογονία επενδύσεων και project, αλλάζει χαρακτήρα μια περιοχή που μέχρι πρότινος θεωρούνταν κακόφημη. Είναι σε εξέλιξη έργα αναγκαία που όμως πριν μερικά χρόνια ήταν μόνο σε ευχολόγια. Αναπλάσεις σε κάθε μία γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Η επόμενη πενταετία θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για την πόλη και να τη δούμε να απογειώνεται.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Θεσσαλονίκη. Μιλήστε μας γι’ αυτό;

Στόχος μου είναι το 2030 η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη σύγχρονη, έξυπνη και βιώσιμη. Με ισχυρή οικονομία και υψηλό επίπεδο ζωής για τους κατοίκους της. Μια πόλη που ακούγεται -όπως φαίνεται πλέον να ακούγεται- στα πέρατα του κόσμου για την ομορφιά της, τις γεύσεις της, τους κατοίκους της. Μια πόλη που δεν θα εξαντλείται όμως στο κέντρο της, αλλά θα έχει και ζωντανές γειτονιές, με δικές τους αγορές και κέντρα αθλητισμού και πολιτισμού.

Δέχεστε έντονες επικρίσεις ότι “δεν έγινε ουσιαστικό έργο στην πόλη” επί της δημαρχίας σας; Τι απαντάτε στους επικριτές και τους αντίπαλους υποψήφιους;

Δέχομαι την ουσιαστική και συγκεκριμένη κριτική. Αλλά αυτόν τον μηδενισμό, αυτό το συνολικό γκριζάρισμα με θυμώνει γιατί δεν απαξιώνει εμένα ως δήμαρχο και τους συνεργάτες μου αλλά αδικεί ολόκληρη την πόλη. Καταλαβαίνω πως προκειμένου κάποιος να ακουστεί, όντας απών από την πόλη για χρόνια ολόκληρα, το πιο αποτελεσματικό που έχει να κάνει είναι να λέει ακραία αρνητικά πράγματα. Δυστυχώς η αρνητικότητα «πουλάει». Αλλά αν μπει κανείς σε ουσιαστικό διάλογο καταλαβαίνει πως αυτά δεν είναι επιχειρήματα αλλά έωλες κατηγορίες χωρίς αντίκρισμα. Από την πρώτη μέρα της θητείας μας σηκώσαμε τα μανίκια και μότο είχαμε το «δουλειά-δουλειά-δουλειά». Καταπιαστήκαμε με θέματα που ήταν χρόνια παρατημένα στη μοίρα τους, ακόμα και αν δεν ήταν αρμοδιότητά μας. Βγήκαμε μπροστά για θέματα που έπνιγαν την πόλη και δώσαμε όπου μπορούσαμε λύσεις.

Η πραγματοποίηση των μεγάλων έργων, όσο απαραίτητα κι αν είναι, αναμένεται να μετατρέψει την Θεσσαλονίκη σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Πως θα λειτουργήσει η καθημερινότητα της πόλης, που ήδη έχει πολλά προβλήματα (κυκλοφοριακό, παρκινγκ, καθαριότητα);

Αναγνωρίσαμε εξ αρχής τον κίνδυνο και ζητήσαμε άμεσα συνεργασία και παρεμβάσεις για την ορθότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων των έργων όπως ο Fly Over. Είναι ένα έργο το οποίο η πόλη χρειάζεται όπως χρειάζεται και ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού που θα προκαλέσουν οι εργασίες. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε συνεχείς επαφές με την Πολιτεία, παρακολουθείτε κι εσείς τις τακτικές συσκέψεις με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σταϊκούρα. Περισσότεροι τροχονόμοι, ανάταξη του ΟΑΣΘ και φυσικά ολοκλήρωση του Μετρό ώστε να μειωθούν τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην πόλη είναι στοιχεία ενός σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων των εργασιών.

Το κέντρο της πόλης -και όχι μόνο- αναδύει μία εικόνα φτώχειας (επαίτες, άστεγοι, κλειστά καταστήματα, εγκαταλειλειμένα κτίρια κλπ.). Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα;

Για το θέμα των αστέγων ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος Δήμος που έχει ένα πλήρες πρόγραμμα κοινωνικής συνδρομής, πρόληψης και υποστήριξης. Με το νέο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ» παρέχουμε δωρεάν στέγαση σε νέους 25 έως 39 ετών που βρίσκονται σε οικονομική και στεγαστική επισφάλεια. Με το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία» και το καινοτόμο «Housing First» δίνουμε στέγη και υποστήριξη προκειμένου να επανενταχτούν οι άστεγοι στην αγορά εργασίας. Το Υπνωτήριο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας καλύπτουν βασικές ανάγκες και δίνουν εφόδια για επανένταξη.

Τώρα για αυτό που λέτε «εικόνα φτώχειας» θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η κρίση δημιούργησε εικόνα παρακμής σε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης που κάποτε ήταν αγορές. Ωστόσο σιγά-σιγά και με τη δική μας παρέμβαση η εικόνα αλλάζει. Σίγουρα οι πιάτσες κατά καιρούς αλλάζουν, κάποιες περιοχές λόγω κυρίως των έργων του Μετρό, για μεγάλο διάστημα υποβαθμίστηκαν αλλά τώρα που έφυγαν οι περισσότερες λαμαρίνες το φως επιστρέφει και σε αυτές, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Εμείς κάναμε καίριες παρεμβάσεις σε περιοχές που φοβόσουν να κυκλοφορήσεις, προωθήσαμε θετικές χρήσεις για να διώξουμε τις κακές χρήσεις. Για παράδειγμα στο πάρκο της ΧΑΝΘ, με τα υπαίθρια γυμναστήρια ή στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς με το Χριστουγεννιάτικο χωριό. Κάνουμε αναπλάσεις σε εμπορικούς δρόμους στις γειτονιές ώστε να αναβαθμιστούν και να τονωθεί το τοπικό εμπόριο. Όσο η πόλη ανεβαίνει, θα βελτιώνεται και η εικόνα της σε όλες τις γειτονιές.

Υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με του όμορους δήμους;

Μαζί με άλλους 11 δημάρχους της Θεσσαλονίκης συμμετέχουμε την Αναπτυξιακή Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης Α.Ε. ΑΟΤΑ και μέσω αυτής επιχειρούμε συστηματικά προς την ανάπτυξη όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος και την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της πόλης και δίνουμε μάχες για την καθημερινότητα και το μέλλον. Σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης για παράδειγμα προχωρούμε στο σχέδιο εκμετάλλευσης και αναβίωσης των Θερμών Πηγών, με τους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Νεάπολης-Συκεών επιχειρούμε να φτιάξουμε έναν φορέα για την καλύτερη προστασία και διαχείριση του περιαστικού δάσους τους Σέιχ Σου. Εκτιμώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μεγαλύτερη και πιο πυκνή συνεργασία

Προηγούμενο άρθροΙγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Πρόεδρος ΠΕΔ-ΚΜ “Σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι περισσότερο έτοιμη από κάθε άλλη φορά να αναλάβει ακόμη πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες”
Επόμενο άρθροFLYOVER: Οι αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό και οι αντιδράσεις στα Κωνσταντινοπολίτικα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ