ΤΕΠΑΚ/Καλλιτεχνική δράση: «Participatory Community Mural: Migration, Empathy, Nature, Sustainability»

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την διήμερη καλλιτεχνική δράση «Participatory Community Mural: Migration, Empathy, Nature, Sustainability» στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος EMPACTEmpathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain”, συγχρηματοδοτούμενο από το Creative Europe Programme της Ευρωπαικής Ένωσης (Grant Agreement No: 101055903 – EMPACTCREACULT-2021-COOP-2), με συντονιστές το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρο και τους επίκουρους καθηγητές Έφη Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη.

H καλλιτεχνική δράση διοργανώνεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) σε συνεργασία με το φεστιβάλ Πάμε Καϊμακλί και θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.

Το παρόν διεπιστημονικό project είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στον αρχιτέκτονα και λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κωνσταντίνο Αβραμίδη και τον street artist Βασίλη Βασιλείου (TwentyThree), το οποίο περιλαμβάνει την δημιουργία μιας τοιχογραφίας με την συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και την οργάνωση ενός workshop.

To workshop-το οποίο προηγείται και αποτελεί την βάση για την τοιχογραφία-στοχεύει στην συμμετοχή της τοπικής κοινότητας καθώς και στην εξάσκηση της ώστε να συμμετάσχει στην δημιουργία της τοιχογραφίας που θα φιλοξενήσει η γειτονία του Καϊμακλιού. Για την δημιουργία της τοιχογραφίας θα χρησιμοποιηθούν μόνο μπογιές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και ανακυκλωμένα χαρτόνια. Η συμμετοχή στο workshop είναι ανοιχτή και αποτελεί μέρος της δημόσιας πρόσκλησης στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ «Πάμε Καϊμακλί». Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει μια βόλτα στην γειτονιά του Καϊμακλιού με σκοπό να χαρτογραφηθούν τα αστικά στοιχεία και τα αποτυπώματα της τοπικής ιστορίας. Όλα τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν στην τοιχογραφία από τα άτομα που τα συνέλεξαν. Η συμμετοχή των μελών της κοινότητας στις δραστηριότητες στοχεύει στην εξερεύνηση, το κοινό βίωμα της εμπειρίας και την κατανόηση των διαφορετικών οπτικών. Η τοιχογραφία αποτελεί μια συνεργατική προσπάθεια, η οποία αντιπροσωπεύει τις συλλογικές αξίες των συμμετεχόντων ως προς μια πιο ενσυναισθητική και συμπεριληπτική κοινωνία.

Το θέμα και η εικονογραφία της τοιχογραφίας θίγει ζητήματα που αφορούν την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα στην διχοτομημένη πόλη της Λευκωσίας. Η θεματολογία εστιάζει στην προώθηση της συμπερίληψης των διαφορετικών ειδών καθώς και στην αμφισβήτηση της έννοιας των συνόρων του νησιού. Αφετηρία αποτελούν τα αποδημητικά πουλιά που έχουν ως σπίτι τους την Κύπρο, τα οποία συμβολίζουν την διασύνδεση όλων των όντων ενώ αμφισβητούν την εννοιολογική και φυσική ύπαρξη των συνόρων. Η συμπερίληψη υπογραμμίζει την σημασία της ενσυναίσθησης πέρα από τα ανθρώπινα όρια και την προώθηση της συμπόνιας προς όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η απεικόνιση πουλιών με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και στοιχεία της Κυπριακής κουλτούρας χρησιμοποιείται ως ένα κριτικό σχόλιο σχετικά με το πολιτισμικό/φυσικό χάσμα, ενώ ενθαρρύνει θεατές και συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν ενσυναισθητικά την φύση, προωθώντας το αίσθημα ευθύνης προς την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία. Ταυτόχρονα, αυτό προσθέτει μια πολυδιάστατη προσέγγιση στο έργο· υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο το τοπικό κοινωνικό οικοσύστημα αλληλεπιδρά, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από το παγκόσμιο περιβάλλον.

Γεωγραφικά, ο τοίχος της τοιχογραφίας και του workshop βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πράσινη γραμμή (λιγότερο από 100 μέτρα). Η περιοχή Καϊμακλί χαρακτηρίζεται δημογραφικά και ιστορικά από εκτοπισμό, προσφυγιά και συμπόνια. Επομένως, αυτή η προσέγγιση με την εμπλοκή του κοινωνικού συνόλου λειτουργεί ως υπενθύμιση της δύναμης της ενσυναίσθησης για την καλλιέργεια της ενότητας μέσα στην κοινότητα και της ηθικής απέναντι σε όλα τα είδη.

Εάν είστε καλλιτέχνης, art manager, επαγγελματίας στον χώρο του πολιτισμού, ερευνητής, εκπαιδευτικός, φοιτητής ή ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στις δράσεις μας, σας περιμένουμε!

Το σεμινάριο είναι δωρεάν.

Ακολουθήστε το πρόγραμμα EMPACT στα social media και μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με την ενσυναίσθηση και την βιωσιμότητα μέσα από τις τέχνες: Facebook , Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube .


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Προηγούμενο άρθροΧορήγηση υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Τσούμας επικεφαλής του Δικτύου για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ