“Οι σχέσεις κυπριακού και μακεδονικού Ελληνισμού, δια μέσω της ιστορικής μας πορείας, χαρακτηρίστηκαν από την αγωνιστική συμπόρευση. Μια συμπόρευση που προέκυπτε από τα εθνικά αντανακλαστικά, που ενεργοποιούνταν σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές” τόνισε σε γραπτό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Παύλου Μελά, η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους αγώνες των Κυπρίων για τη Μακεδονία, με αφορμή την ανακήρυξη σε αντεπιστέλλον μέλος της ΕΜΣ, του Κύπριου ιστορικού, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου.
Το γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου – η προγραμματισμένη παρουσία του οποίου δεν κατέστη εφικτή, λόγω του έκτακτου συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε. – ανέγνωσε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, παρουσία του γενικού προξένου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνου Πολυκάρπου, εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας και μελών της ΕΜΣ.
“Η διασύνδεση Κύπρου – Μακεδονίας αποτελεί ένα ξεχωριστό μοτίβο προσφοράς στον εθνικό κορμό, μέσα από τον οποίο μετουσιώνονται σε πράξεις, οι έννοιες του πατριωτισμού και της εθνικής προσφοράς” τονίζεται μεταξύ άλλων, στο μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου.
Στο μήνυμα του, ο Πρόεδρος της Κυριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι δεν ήταν μόνον ο πλέον γνωστός Γεώργιος Αργυρίου (Κύπραιος), αλλά και άλλοι Κύπριοι μακεδονομάχοι, οι οποίοι κατετάγησαν για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένταξη της στον εθνικό κορμό, “την ώρα που οι ίδιοι δε γνώριζαν ελεύθερο κράτος, καθώς η Κύπρος στις αρχές του 20ου αι. βρισκόταν ακόμη υπό βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση”.
“Οι θυσίες αυτές θα συνδέουν για πάντα, ως ομφάλιος λώρος, την Κύπρο και την Μακεδονία” τόνισε στο μήνυμα του ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας τις άριστες σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας και τις ενέργειες για “πολυεπίπεδη αναβάθμιση και διεύρυνση τους”, μέσω της θεσμοθέτησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, αλλά και της δραστήριας διπλωματικής παρουσίας στις δύο χώρες.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, στο μήνυμα του, ότι και στους Βαλκανικούς Πολέμους κατετάγησαν πάνω από τέσσερεις χιλιάδες Κύπριοι, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται θαμμένοι σε συμμαχικά και άλλα κοιμητήρια στη Β. Ελλάδα, ενώ επεσήμανε και τις θυσίες των Ελλαδιτών στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Ο ίδιος στο μήνυμά του, εξήρε επίσης την προσωπικότητα του ιστορικού, κοσμήτορα της Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρου Παπαπολύβιου, ο οποίος ανακηρύχθηκε απόψε σε αντεπιστέλλον μέλος της ΕΜΣ. Για την ΕΜΣ, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι “η συνεισφορά της είναι ανεκτίμητης ιστορικής αλλά και εθνικής σημασίας”.
Στην παρουσία και στην ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη το 2019, με την ιδιότητα τότε, του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, για τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της ΕΜΣ, αλλά και στην ανακήρυξη του, σε εκείνη την εκδήλωση, σε πρώτο αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΜΣ, Βασίλειος Πάππας. Όπως σημείωσε, ο κ. Παπαπολυβίου έχει συμβάλει επίσης με τις μελέτες του και την ακαδημαϊκή παρουσία και δραστηριότητά του, στην έρευνα για τη Μακεδονία – και για τον λόγο αυτο ανακηρύσσεται σε δεύτερο αντεπιστέλλον μέλος της ΕΜΣ.
Από την πλευρά του, ο τιμώμενος κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, ανέφερε ότι οι Κύπριοι εθελοντές που έσπευσαν να ενταχθούν στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν οκτώ, ή εννιά, πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι Κύπριοι πολέμησαν στα πρώτα χρόνια των Βαλκανικών Πολέμων και περί τους έντεκα χιλιάδες, με τη στρατολόγηση των Βρετανών, κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΠ στο Μακεδονικό Μέτωπο.
Επεσήμανε μάλιστα τους παγκύπριους εράνους που διοργανώθηκαν για την αλληλεγγύη προς τη Μακεδονία την εποχή εκείνη, οι οποίοι απέδωσαν περί τις τέσσερεις χιλιάδες λίρες, ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με την ένδεια που αντιμετώπιζε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε δε, το γεγονός, ότι το 1907, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο Μακεδονικός Αγώνας, οι φορείς των Κυπρίων επέδωσαν επιστολή στον – νεαρό τότε – υφυπουργό Αποικιών της Μ. Βρετανίας, Ουίνστον Τσώρτσιλ, που επισκεπτόταν τότε το νησί, περιλαμβάνοντας μαζί με δικά τους αιτήματα και αιτήματα μεσολάβησης της Βρετανίας υπέρ των δικαίων του Ελληνισμού της Μακεδονίας.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.