Χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για κατασκευή αναξιόπιστων προϋπολογισμών, ενώ χαρακτήρισε «καταπέλτη που γκρεμίζει το αφήγημά περί χρηστής διαχείρισης» την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Απολογισμό του κράτους του 2021, εφόσον όσα αναφέρονται σε αυτή «τρομάζουν». Τόνισε μάλιστα ότι πιθανόν σε άλλες συνθήκες η έκθεση αυτή θα οδηγούσε σε μομφή απέναντι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού μιλάει για παράβαση των αρχών της καθολικότητας, της ειλικρίνειας και της ακρίβειας που διέπουν την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, για πλημμελή χρήση πιστώσεων του τακτικού αποθεματικού, που δεν είναι συμβατές με τον κατά νόμο προορισμό τους και για αύξηση απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Κεντρικής Διοίκησης.
Ταυτόχρονα, επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ότι ασκεί δημιουργική λογιστική, για να μην φαίνονται τα τεράστια ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και το πραγματικό κρατικό χρέος, ώστε τα στοιχεία να είναι ευχάριστα στους πιστωτές, στους αξιολογητές του αξιόχρεου της χώρας και στους πολίτες.
Κάνοντας λόγο για τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ εκτιμήσεων και τελικών αποτελεσμάτων των προϋπολογισμών, κατέθεσε σχετικό πίνακα και μίλησε για προφανές έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, που δείχνει ότι ούτε οι εκτιμήσεις του φετινού Προϋπολογισμού αποτελούν αξιόπιστη βάση για το 2024.
Σε σχέση με τις αποφάσεις για τη φορολογία επισήμανε πως ενώ «η κυβέρνηση ισχυριζόταν προεκλογικά ότι αποκατέστησε την αδικία στη μεσαία τάξη από τη φορομπηχτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα επιβάλει κανένα νέο φόρο, σήμερα επιβάλλει οριζόντια φορολόγηση σε πεντακόσιες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους η ίδια μείωσε στο 9% τη φορολογία για τα έσοδα έως 10.000 ευρώ το 2019, όμως τώρα ξαφνικά δεν τους θεωρεί αδικημένους, αλλά συλλήβδην φοροφυγάδες. Την ίδια στιγμή καθυστερεί τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και την καθολική εφαρμογή των POS, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προσδιόρισε μηδενικό στόχο εσόδων από τη φοροδιαφυγή για το 2024. Παράλληλα, δεν αγγίζει τις τράπεζες που έχουν 9 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα από τόκους, αφού εφαρμόζουν διπλάσιο επιτοκιακό περιθώριο σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, δηλαδή 3,13 έναντι 1,59 και με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, κάτω από 60%».
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.