Η Καλιφόρνια καταπολέμα τις πυρκαγιές ανάβοντας φωτιές

Με σκοπό την εκκαθάριση του οικοσυστήματος, ώστε γίνει πιο ανθεκτικό στις φλόγες δεκάδες εθελοντές ξεκινούν μια ελεγχόμενη πυρκαγιά στην πολιτεία της Καλιφόρνια

Στην περιφέρεια της Σάντα Κρους, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, δεκάδες εθελοντές οπλισμένοι με πυρσούς, πυρπολούν τους θάμνους της φτέρης, τους ξερούς κορμούς και τα ξερά φύλλα σε περιαστικό δάσος. Η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο και έχει ως στόχο της την εκκαθάριση του οικοσυστήματος για να γίνει πιο ανθεκτικό στις φλόγες.

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας προγραμματίζει ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του είδους. Απώτερος σκοπός είναι η μείωση της έντασης των δασικών πυρκαγιών που έχουν σκοτώσει περισσότερους των 200 ανθρώπους την τελευταία δεκαετία και πολλαπλασιάζονται λόγω της Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως υπενθυμίζει η Πόρσια Χάλμπερτ, η επιστήμονας των πάρκων της πολιτείας της Καλοφόρνιας που έχει επιφορτισθεί με την εν λόγω επιχείρηση «ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών είναι η φωτιά». Σύμφωνα με την ίδια «η βλάστηση θα καεί τελικά έτσι κι’ αλλιώς. Αρα θέλουμε να την κάψουμε (…), κατά όχι κατά υπερβολικά ακραίο τρόπο, για να αποφύγουμε την επέκταση της πυρκαγιάς προς τις κατοικίες και την πρόκληση ανθρώπινων απωλειών».

Πριν ξεκινήσει η πυρπόληση της χαμηλής βλάστησης του δάσους, χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την προετοιμασία. Συγκεκριμένα το χώμα οργώνεται για να δημιουργηθεί μία γραμμή ικανή να αναχαιτίσει τις φλόγες, τα χαμόκλαδα που βρίσκονται πολύ κοντά στα δένδρα μετακινούνται και εγκαθίστανται σωληνώσεις παροχής νερού για να επέμβουν αν παραστεί ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο, η χαμηλή ελεγχόμενη φωτιά καίει το έδαφος του δάσους, χωρίς να επεκτείνεται στις βελανιδιές, τις σεκόγιες και τα άλλα δένδρα της αμερικανικής φύσης. Μελλοντικά, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, οι φλόγες θα έχουν στην διάθεσή τους πολύ λιγότερη καύσιμη ύλη για να επεκταθούν μέχρι τις κορυφές των δένδρων παίρνοντας καταστροφικές διαστάσεις.

Πρακτική των Ινδιάνων της Αμερικής

Η Καλιφόρνια όντας θύμα της ξηρασίας, κατά την τελευταία δεκαετία έχει ζήσει μέγα-πυρκαγιές, πρωτοφανούς έντασης και τεράστιων διαστάσεων. Όπως συνοψίζει η Πόρσια Χάλμπερτ η εκδήλωση αυτών των πυρκαγιών, οδήγησε στην συνειδητοποίηση των λαθών στην διαχείρισή τους.

Η Καλιφόρνια συνειδητοποίησε ότι η πολιτική της στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, η οποία είχε διαμορφωθεί με άξονα της αναχαίτιση της φωτιάς πάση θυσία, αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Υπερπροστατευμένη, η χαμηλή βλάστηση ξηραίνεται ταχύτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής και μετατρέπει τα δάση σε πυριτιδαποθήκες ικανές να τροφοδοτήσουν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

Προηγούμενο άρθροΕπισκέψεις Ερντογάν στη Γερμανία και προέδρου του Ιράν στην Άγκυρα
Επόμενο άρθροΕκδήλωση: “Ελλάδα Κύπρος Εννιαίο Αμυντικό Δόγμα εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ