Αυστραλία: Αντιμέτωπη με μια επόμενη απειλή κυβερνοεπιθέσεων

Σύμφωνα με δηλώσεις της αυστραλιανής υπηρεσίας, η χώρα της Αυστραλίας έρχεται αντιμέτωπη με «μια επίμονη απειλή» κυβερνοεπιθέσεων από ομάδες πειρατών οι οποίες προωθούνται από κράτη πληροφοριών, δείχνοντας τη Ρωσία και την Κίνα.

Είναι πλέον γνωστό ότι η Αυστραλία έχει πληγεί τους τελευταίους 12 μήνες από συνεχείς επιθέσεις κυβερνοασφαλείας. Μια από αυτές έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα και  έπληξε για τρεις ημέρες λιμάνια της χώρας. Η αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών τονίζει στην τελευταία έκθεσή της, πως η Μόσχα και το Πεκίνο  αντιπροσωπεύουν σοβαρές απειλές για τη χώρα, σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια.

Η υπηρεσία προειδοποιεί ότι ομάδες από πειρατές της πληροφορικής, προωθούμενες από κράτη πιθανόν να συνεχίσουν να στοχοποιούν τα συστήματα υδροδότησης και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της Αυστραλίας. Προσθέτει επίσης πως χωρίς αμφιβολία θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατιωτικά απόρρητα.

«Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS, το οποίο συνήφθη ανάμεσα στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει κυρίως την παράδοση στην Καμπέρα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, μπορεί να είναι ο κύριος στόχος των κυβερνοεπιθέσεων», όπως αναφέρεται στην έκθεση. Εκεί γίνεται επίσης αναφορά σε ένα επεισόδιο κυβερνοασφαλείας που σημειώθηκε το Μάιο, όταν πειρατές της πληροφορικής με την υποστήριξη του Πεκίνου, διείσδυσαν στα δίκτυα κρίσιμης σημασίας υποδομών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, η Κίνα συνιστά «πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε σήμερα ο αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, σε ερώτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης. Όπως υπογραμμίζουν ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια η Αυστραλία δεν είναι επαρκώς προστατευμένη, από τις επιθέσεις πληροφορικής. Επιπλέον αναφέρουν ότι υπάρχουν ευάλωτες τράπεζες δεδομένων καταναλωτών, που κάνουν τη χώρα κερδοφόρο στόχο για τους χάκερ.

Η Medibank, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφαλίσεων της Αυστραλίας, είχε παραδεχθεί το Νοέμβριο 2022 πως κυβερνοπειρατές είχαν πρόσβαση στα δεδομένα 9,7 εκατομμυρίων πελατών, καθώς και στους ιατρικούς φακέλους τους. Η κυβερνοεπίθεση που συνέβη δύο μήνες νωρίτερα είχε ως αποτέλεσμα της να κλαπούν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από εννέα εκατομμύρια πελάτες της Optus. Η Optus είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας.

Προηγούμενο άρθρο“40 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους” Ανακοίνωση-κάλεσμα από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Άσσιας.
Επόμενο άρθροΠρωτοβουλία ΥΜΑΘ και ΣΕΒΕ για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ