Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Στη Θεσσαλονίκη ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος της Κύπρου ως ομιλητής στο μνημόσυνο για τον ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκο Μάτση

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσκεκλημένος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΚΘ). Ο κ. Λετυμπιώτης ήταν ο ομιλητής στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 και ιδρυτή της Ε.Φ.ΕΚ.Θ., Κυριάκου Μάτση.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του για τον ήρωα Κυριακό Μάτση, Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρθηκε στη ζωή του, τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, το ήθος, τον ανιδιοτελή πατριωτισμό του, τις ιδέες, την αγάπη του για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελευθερία, το όραμα και τους συνεχείς αγώνες του για μια Κύπρο ελεύθερη για όλους τους πολίτες της. Αναφέρθηκε ακόμη στον ήρωα Κυριάκο Μάτση, που δεν συμβιβάστηκε με τον κατακτητή, και όταν ο Στρατάρχης Τ.Χάρντινγκ προσπάθησε να τον εξαγοράσει, ο Κυριάκος Μάτσης του απάντησε “Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετης. Λυπούμαι εξοχότατε αλλά με προσβάλλετε”. Ο Κυριάκος Μάτσης αγωνίστηκε για τις ιδέες του κι έδωσε την ίδια τη ζωή του πολεμώντας ενάντια στο Βρεττανικό ζυγό για την Απελευθέρωση της Κύπρου και την ένωση με την Ελλάδα.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον επιμνημόσυνο λόγο του κυβερνητικού εκπροσώπου, που εκφωνήθηκε στο Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς της Θεσσαλονίκης:

https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=38307&fbclid=IwAR1fTARtxolrzUNCbe25YnYfeelnh7AlVesKHQt77-gllnBZL09wcY-V8OA#flat

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Κυριάκου Μάτση που βρίσκεται εντός του Α.Π.Θ. Στεφάνια στην μνήμη του ήρωα κατέθεσαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η ΕΦΕΚΘ, Η ΟΚΟΕ, η Κυπριακή Εστία και η Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους Κύπριοι φοιτητές και εργαζόμενοι και αρκετοί Θεσσαλονικείς.

Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, επισκέφτηκαν το οίκημα της Κυπριακής Εστίας, όπου τον υποδέχτηκαν Κύπριοι που ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη καθώς και Κύπριοι φοιτητές. Αφού ξεναγήθηκε στο ιδιόκτητο οίκημα της Κυπριακής Εστίας απο τον πρόεδρο της Αλέξανδρο Μούστρα, στη συνέχεια είχε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για έναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν σταματήσει, με μοναδικό στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην περιοχή λόγω του πολέμου που συνεχίζεται μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για την πρωτοβουλία της Κύπρου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, το θέμα της Πύλας και το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης απάντησε στις ανησυχίες, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των φοιτητών που αφορούν το μέλλον τους, την ανεργία και την επαγγελματική αποκατάσταση τους όταν επιστρέψουν στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ακόμη την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους της πόλης, και να συνομιλήσει μαζί τους, υποσχόμενος ότι θα έχουν ανοιχτό δίαυλο ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Προηγούμενο άρθροΜισό αιώνα μετά…
Επόμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης: «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Περισσότερη δικαιοσύνη, λιγότεροι φόροι»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ