Ερντογάν – Σολτς στο Βερολίνο: Για τη Γάζα συμφωνούμε ότι… διαφωνούμε

Κάνοντας έμμεση αναφορά στο Ολοκαύτωμα ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι του Ισραήλ»

Παραμένοντας σταθεροί στις θέσεις τους σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια εμφάνισης τους ενώπιον του Τύπου, τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προέβησαν σε δηλώσεις.

«Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας – είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», υπογράμμισε ο καγκελάριος, ενώ υπενθύμισε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

Έπειτα πρόσθεσε ότι «_Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα_».

«Κανείς δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ», απάντησε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος σε Παλαιστίνιους «ομήρους», που βρίσκονται υπό κράτηση από Ισραηλινούς σε φυλακές. Επιπλέον σημείωσε πως σε αντίθεση με τη Γερμανία η Τουρκία από τη μεριά της δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ, γι αυτόν τον λόγο μπορεί να μιλάει ξεκάθαρα.

Κοινό σημείο συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών. Ο καγκελάριος για ακόμα μια φορά καταδίκασε ευθέως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ από τη Χαμάς. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «δεν είναι μυστικό ότι για την τρέχουσα κρίση έχουμε διαφορετικές – εν μέρει πολύ διαφορετικές – απόψεις. Συμμεριζόμαστε όμως την ανησυχία για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας».

«Ο κόσμος μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογαν. Αναφέρθηκε στην τεράστια διαφορά εξοπλισμού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στηρίζοντας πως οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, μεν αλλά ψεύδονται και το αρνούνται δε. «Η Γάζα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Έχει ισοπεδωθεί. Υπάρχουν 13.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και όμηροι στην ισραηλινή πλευρά», δήλωσε κάνοντας λόγο στις καταστροφές νοσοκομείων, εκκλησιών και τζαμιών.

«Παρότι ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών δεν επιτρέπονται από την Τορά. Ούτε στην Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα μείνουμε σιωπηλοί; **Αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα πληρώσουμε το κόστος, όπως δείχνει η ιστορία. Και η ψυχολογία της ενοχής δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Δεν είμαστε ένοχοι απέναντι στο Ισραήλ. Εάν ήμασταν, ίσως δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να μιλήσουμε τόσο ξεκάθαρα. Δεν έχουμε περάσει την εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους ανθρώπους. Και ως πρωθυπουργός έχω μιλήσει με σαφήνεια κατά του αντισημιτισμού. Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε**», δήλωσε, κάνοντας αναφορά με έμμεσο τρόπο στη Γερμανία και στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί.

Ωστόσο επικρατεί κλίμα συνεργασίας των δύο πολιτικών για να επιτευχθούν  «ανθρωπιστικών εκεχειρίες» στην περιοχή. Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε κατάπαυση του πυρός. «Εάν η Τουρκία και η Γερμανία το καταφέρουν, τότε θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε την περιοχή από τις συνεχείς συγκρούσεις», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: EURONEWS

Προηγούμενο άρθροΗ τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη «παρόν»
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Διακρίσεις υφίσταται συστηματικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ