Πόλεμος στο Ισραήλ – Χριστοδουλίδης: «Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα έχει σχεδιασθεί»

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στάθηκε στην πρόθεση της Κύπρου να συμβάλλει το συντομότερο δυνατόν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και τις λεπτομέρειες της πρότασης για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, μιλώντας σήμερα (20/11) στο AP.

Ακόμη, τόνισε ότι η πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα είναι η «μόνη που συζητείται επί του παρόντος, σε διεθνές επίπεδο».

Χαρακτήρισε την πρόταση ως «έναν εφικτό τρόπο», προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά η ποσότητα της βοήθειας που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα.

«Ο σχεδιασμός για τον διάδρομο των περίπου 370 χιλιομέτρων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να εισρέει στη Γάζα μόλις κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός», γνωστοποίησε.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την πρόταση για τον θαλάσσιο διάδρομο, επεσήμανε ότι η προοπτική να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των αποστολών είναι περίπλοκο ζήτημα, το οποίο απαιτεί σύνθετες διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με όλη την ύλη της συνέντευξης στο διεθνές πρακτορείο είδησεων Assosiated Press ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανάμεσα σε άλλα διευκρινίζει πως η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα να ξεκινήσει άμεσα να στέλνει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με σκάφη που έχουν την ικανότητα να πλεύσουν σε ρηχά νερά, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στο έδαφος.

Επιλέον αναφορικά με τα δημοσιεύματα του Cyprus Confidential, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως ζήτησε «προσωπικά από μια “τρίτη χώρα” , την οποία δεν κατονόμασε, να στείλει μια έμπειρη ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομικού εγκλήματος για να βοηθήσει στις έρευνες σχετικά με παλιούς και νέους ισχυρισμούς ότι οι κυπριακοί πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις».

Σχετικά με την πρόταση της χώρας του για ένα θαλάσσιο διάδρομο από το λιμάνι της Λάρνακας από την Κύπρο προς τη Γάζα «η μόνη που συζητείται επί του παρόντος σε διεθνές επίπεδο». Είναι εφικτό κατ’ αυτόν τον τρόπο να συμπληρωθεί σε σημαντικό βαθμό η βοήθεια που φτάνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου της Ράφα στην Αίγυπτο.

«Όλοι υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία· η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε, τονίζοντας ότι «όταν λέμε πως είμαστε γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη· είναι κάτι σημαντικό για τη χώρα μας».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στο άμεσο μέλλον, θα χρησιμοποιηθούν πλοία με ρηχό βύθισμα για τη μεταφορά της βοήθειας και ότι η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή με χώρες του Κόλπου που έχουν διαθέσιμα τέτοια πλοία.

«Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα, ώστε όταν η κατάσταση το επιτρέψει, να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή πλωτής αποβάθρας στα ανοικτά της Γάζας, όπου θα μπορούν να ξεφορτώνουν βοήθεια όλα τα είδη πλοίων. Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευασθεί ένα λιμάνι της Γάζας», προσέθεσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν διάδρομο «μονής κατεύθυνσης», όπερ σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε Παλαιστίνιους να χρησιμοποιούν τα πλοία για να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

Η βοήθεια που θα φθάνει στη Γάζα, θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο της δίκτυο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία ΠτΔ ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων
Επόμενο άρθροBook Friday στις 24 Νοεμβρίου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ