Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η χθεσινή σύσκεψη στην Πεντέλη είχε πολύ μεγάλη σημασία γιατί παρουσιάστηκε ένα συνολικό σχέδιο για όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών, την πρώτη αρωγή, τη στεγαστική συνδρομή. Συνολική, σημείωσε, ότι είναι και η προσπάθεια αποκατάστασης μέσω του προγράμματος AntiNero αλλά και πόρων απευθείας από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι το σχέδιο έχει αρχή, μέση και τέλος. Ήταν μία πολιτισμένη συζήτηση, με επιχειρήματα, με επισημάνσεις και προς το κράτος, η οποία περιγράφει για μένα και την πραγματικότητα που βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι», συμπλήρωσε.
«Είπε έναν αριθμό ο πρωθυπουργός, γιατί αυτός ο αριθμός αυξάνεται από βδομάδα σε εβδομάδα, είναι σχεδόν 4.000 οι ενάρξεις πυρκαγιών, τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία -να σημειώσω- ακόμα δεν έχει τελειώσει. Όλες οι υπόλοιπες πυρκαγιές αναχαιτίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά ή το πολύ σε μία δύο ώρες», τόνισε ο κ. Μαρινάκης ενώ αναφέρθηκε στη πυρκαγιά στην Αττική. Είπε ότι τα εναέρια μέσα ενήργησαν μέσα σε 5 λεπτά και το πρώτο επίγειο μέσο έφτασε σε 7 λεπτά αλλά η φωτιά αυτή δεν αναχαιτίστηκε γρήγορα. «Έγινε μία συζήτηση για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτής της πυρκαγιάς, γιατί ακόμα και μία να ξεφύγει, είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει το κράτος να βελτιώνεται. Κυρίως έγινε η συζήτηση για το Ρέμα και για την εξάπλωση στο Ρέμα», σημείωσε ενώ είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει τον πραγματογνώμονα.
«Μια κριτική που ακούγεται, δικαίως πάρα πολλά χρόνια, σε όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, είναι ότι δεν δίνεται καθόλου βάρος στην πρόληψη. Γιατί για την αντιμετώπιση, μπορώ να σας πω ότι έχουμε περισσότερους από 17.000 πυροσβέστες, περισσότερους από ποτέ, 700 προσλήψεις από πέρσι, φέτος, αύξηση των ομάδων δασοκομάντος από 6 σε 16, αλλά όλα αυτά έχουν αξία, τα εναέρια μέσα από 61 γίναν 89, αλλά σου λέει κάποιος “ναι εντάξει, έχει πολύ πιο ισχυρή ομάδα αντιμετώπισης”, πολιτικής προστασίας δηλαδή -να μην ξεχάσουμε ότι η πολιτική προστασία ήταν μια διαλυμένη Γενική Γραμματεία και αξίζει τον κόπο κάποια στιγμή να γίνει ένα ρεπορτάζ, γιατί αυτό είναι μια παρακαταθήκη που μένει», ανέφερε. Και συνέχισε: «Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα αυτή που ζούσαμε. Εγώ μίλησα για την επίθεση στους ανθρώπους του πεδίου. Μέτρο σύγκρισης είναι ο κακός εαυτός αυτής της χώρας και το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται έστω και μια φορά -ελπίζω να είναι και η μοναδική αυτό το καλοκαίρι- να μην δημιουργηθεί ξανά. Παρά όμως όλα αυτά, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία να αναδειχθούν, γιατί είναι μια παρακαταθήκη για τη χώρα. Αυτός ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, που χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται, το Συντονιστικό Κέντρο, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι το οποίο έχει έρθει για να μείνει. Υπάρχει μια κριτική που είναι δίκαιη, δεν είναι ότι είναι υπερβολική, τι κάνετε για την πρόληψη. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι φέτος λειτούργησε ο μηχανισμός των drones. Σίγουρα η μία πυρκαγιά που ξέφυγε, δημιουργεί δίκαια και λογικά ερωτήματα. Όμως πόσες άλλες, όπως η προχθεσινή στο Μαρούσι αναχαιτίστηκε γιατί εντοπίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και είχαμε επέμβαση μέσα σε λίγα λεπτά; Σας το ξαναλέω, ο αριθμός 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, που είναι πολύ περισσότερος από πέρυσι, και η επιτυχής αναχαίτηση τους, οφείλεται και στην πρόληψη. Ένα άλλο στοιχείο που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και εδώ δείχνει και πόσα χρόνια χάσαμε ως κράτος, αλλά και πόσα πρέπει να τρέξουμε, με κάτι το οποίο είναι μια κατάκτηση συλλογική, όπως είπε ο πρωθυπουργός, της φετινής χρονιάς, είναι ότι 8 στα 10 οικόπεδα που επλήγησαν, σπίτια, οικήματα, που έχουν πλέον σήμανση, δηλαδή κίτρινη ή κόκκινη, ήταν ακαθάριστα τα οικόπεδα τους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Το να αποδώσουμε ευθύνες ή να αυξήσουμε τα πρόστιμα, ή να κουνήσουμε το δάχτυλο, ή να πούμε δεν φταίμε εμείς φταίει κάποιος άλλος, υπάρχει μία ανάγνωση, γιατί το κράτος έχει πάντοτε τις ευθύνες του όταν κάτι συμβαίνει και έχει τέτοιο αποτέλεσμα. Υπάρχει όμως μια ανάγνωση, η οποία λέει ότι για πρώτη φορά ήρθε μία κυβέρνηση και όχι μόνο σε επίπεδο οικοπέδων, σε επίπεδο drones, σε επίπεδο στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, σε επίπεδο οργάνωσης της πολιτικής προστασίας, που είδε ζητήματα για τα οποία πολλά χρόνια κάποιοι έκλειναν τα μάτια. Έγιναν λοιπόν περισσότεροι από 800.000 καθαρισμοί οικοπέδων. Υπάρχει λοιπόν ένα case study στο οποίο πρέπει να πατήσουμε, το οποίο τι λέει, κατά πάσα πιθανότητα αν το οικόπεδο είναι καθαρισμένο και δηλωμένο, άρα δεν είναι τιμωρητικός ο λόγος αυτού του μέτρου, θα γλιτώσει από μία φωτιά που μπορεί να ξεφύγει».
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε επίσης ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός περί χαμηλής απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς το 55% των χρημάτων τα οποία προορίζονται, για τα προγράμματα AntiNero, τα προγράμματα δηλαδή πολιτικής προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. «Το πρόγραμμα AntiNero, είναι πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν όμως του προγράμματος AntiNero, από εθνικούς πόρους, πλέον δηλαδή των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνονται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας. Αυτά όλα είναι προγράμματα τα οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό το 1% είναι ένας μύθος τον οποίον συντηρεί η αντιπολίτευση», προσέθεσε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.
«Έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία αντιμετωπίζει, κυρίως μέσω του αρχηγού της, μια καταστροφή ως ευκαιρία εργαλειοποίησης, ως ευκαιρία στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης», επισήμανε.
Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και με αφορμή λογοπαίγνια περί εκκένωσης του Μαξίμου με τα 112. «Αυτό το 112 ο ίδιος ο εισαγγελέας της υπόθεσης για το Μάτι -όχι εγώ, όχι ένας της ΝΔ ή της κυβέρνησης- το επικαλέστηκε ως διαδικασία, που θα είχε σώσει ανθρώπινες ζωές», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ειδικό σχέδιο των 10 σημείων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του αστικού ιστού, κάλεσε την αντιπολίτευση να δει ότι είναι κάτι που προσπαθεί το κράτος να ολοκληρώσει χρόνο με το χρόνο. «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στη δύσκολη όψη, στην αρνητική όψη, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τη θετική όψη. Έχουμε, πλέον, καθαρισμένα οικόπεδα που προστατεύονται. Εκτάσεις οι οποίες καθαρίστηκαν από αυτό το πρόγραμμα δεν τους άγγιξε η φωτιά. Οκτώ στα δέκα σπίτια τα οποία, είτε ολοσχερώς είτε προσωρινώς, καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές προσωρινές, δεν ήταν καθαρισμένα τα οικόπεδά τους και, ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος είπαν δύο δήμαρχοι χτες συγκεκριμένα δεδομένα. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και η ανάλυση του δημάρχου Βριλησσίων, του κ. Πισιμίση, επειδή εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με τους δήμους -γιατί εδώ πρέπει να πούμε και τον ρόλο τον καλό που παίζουν οι δήμοι, πολλές φορές οι δήμοι πρέπει να τρέξουν γρήγορα, αλλά κάνουν και μια προσπάθεια και ήταν στο πεδίο- με την εφαρμογή του προγράμματος σε συγκεκριμένες εκτάσεις η φωτιά πέρασε και δεν ακούμπησε», ανέφερε λέγοντας πως πρόκειται για δύσκολη μάχη με τη φύση, με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Επιπλέον ανέφερε ότι στη σύσκεψη εντοπίστηκαν δύο σημεία. Το ένα αφορούσε τα ρέματα και το άλλο την αποκομιδή των καθαρισμένων όπου υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και εκπονείται σχέδιο για τους επόμενους μήνες με στόχο να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.
Σχετικά με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είχαμε να ακούσουμε από εν ενεργεία εκπρόσωπο των πολιτών, είτε στο εθνικό Κοινοβούλιο είτε στο Ευρωκοινοβούλιο, τέτοιες εκφράσεις από τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης. «Εκφράσεις οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από χυδαίες, είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστέες. Δυστυχώς, μπορεί να εντοπιστούν τέτοια παραπτώματα. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιας τάξεως, μεγέθους, υβρεολόγιο και απειλές, εγώ δεν θυμάμαι σε κανένα από τα κόμματα του -όπως λέμε- δημοκρατικού τόξου. Είναι η πρώτη φορά. Αλλά και πάλι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε και έλεγε ότι δεν μπορεί να ταυτίζεται ένας ολόκληρος ΣΥΡΙΖΑ, ένα ολόκληρο κόμμα με τον Νίκο Παππά, εν προκειμένω, αποπέμπεται από την ευρωομάδα, η συζήτηση θα είχε τελειώσει. Δυστυχώς θα εκπροσωπούσε τη χώρα ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αλλά όχι ένα από τα κόμματα της χώρας μας ή δεν θα ανήκε σε μία από τις ευρωομάδες», ανέφερε σημειώνοντας πως «δεν θα κατηγορούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ αν είχε κάνει το αυτονόητο».
Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε μνημείο υποκρισίας τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι λέει ξεκάθαρα ψέματα.
«Ψέμα πρώτο ότι ο διάλογος του Νίκου Παππά ήταν με έναν αστυνομικό, ο οποίος έχει βρίσει τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει αποπεμφθεί από το 2021 από την Ελληνική Αστυνομία. Είναι διαγραμμένος από τη Νέα Δημοκρατία. Έχει αποπεμφθεί πάρα πολλά χρόνια. Εγώ δεν το ήξερα, απλά είδαμε, το αναζητήσαμε και δεν το αμφισβητεί και κανείς. Η κατηγορία ήταν: Α, ναι, έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν έχει αποπεμφθεί από την Αστυνομία. Ψέματα.
Ψέμα δεύτερο: Μα σου λένε ναι, αλλά ο κ. Παππάς προκλήθηκε, τον βρίζουν. Εδώ έχω δύο επισημάνσεις. Πρώτον, υπάρχουν πολλοί διάλογοι -όχι όλοι- πολλοί διάλογοι που φαίνεται ότι απαντάει με αυτό τον τρόπο σε όχι υβριστικά σχόλια. Αλλά να πω και κάτι άλλο. Αν υιοθετήσουμε αυτή τη λογική, που επισήμως χθες υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κάθε πολιτικός, από τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κασσελάκη, τον κ. Ανδρουλάκη, τους υπουργούς, τους βουλευτές, θα έπρεπε να κάθε μέρα να βρίζεται στο inbox -για να συνεννοηθούμε- των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς ο βόθρος υπάρχει. Πολλοί θα στείλουν απειλητικά μηνύματα και σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε δεχθεί όλοι μας μηνύματα, χυδαία μηνύματα που βρίζουν τις οικογένειές μας. Υπάρχει μία πάρα πολύ απλή λύση. Υπάρχει η λύση της αγνόησης και υπάρχει και η λύση την οποία τη σέβομαι απολύτως, το να το στείλεις αυτό στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα. Είναι αδιανόητο να συζητάμε τώρα σοβαρά το 2024 ότι ένας εν ενεργεία εκπρόσωπος των πολιτών, απαντάει με αυτό τον τρόπο. Δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε. Ήταν μια απλή απόφαση αποπομπής. Όσο πιο γρήγορα την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο λιγότερη ευθύνη θα είχε. Χθες με την ανακοίνωση ταύτισης με τον Νίκο Παππά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε επισήμως στο κάδρο αυτής της πολύ ρυπαρής υπόθεσης», ανέφερε.
Για το θέμα του ελέγχου για την πισίνα στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη σημείωσε ότι υπάρχει άδεια από το 1978 για βόθρο και πως τα πράγματα μιλούν από μόνα τους.
Σε ό,τι αφορά το τραγικό δυστύχημα σε λούνα παρκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά στην οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του και δήλωσε πως ο λεγόμενος καταμερισμός ευθυνών είναι ξεκάθαρος. «Ο Δήμος έπρεπε άμεσα να σφραγίσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αν ο Δήμος δεν κάνει τη δουλειά του και αυτό δεν θα το κρίνω εγώ, ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με πάρα πολύ αυστηρή διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που προφανώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση κι αλίμονο αν δεν γινόταν και βέβαια από κει και πέρα υπάρχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, εφόσον αποφασίσει να κινήσει διαδικασίες. Είναι δεδομένο ότι θα ερευνηθεί μία υπόθεση που είχε τόσο τραγική κατάληξη, την απώλεια ενός συνανθρώπου μας», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις ύβρεις κατά αστυνομικών είπε ο νόμος είναι ξεκάθαρος για το αδίκημα της εξύβρισης και δεν υπάρχει λόγος για ειδική νομοθέτηση επ’ αυτού.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.