«Δυστυχώς και η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με σημαντικά προβλήματα. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντιμετωπίζει θέμα ηγεσίας δεν σημαίνει ότι ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να αφήνει σχολεία σε υποβαθμισμένα κτίρια χωρίς δασκάλους και καθηγητές. Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ έναν προϋπολογισμό για τις επισκευές σχολείων, ο οποίος θα έπρεπε να έχει κατατεθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, πριν δηλαδή από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει στάση γιατί δεν στηρίζει τη δημόσια παιδεία, όπως πρέπει. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως, και με την Νίκη Κεραμέως, ως Υπουργό Παιδείας και τώρα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ανέβηκε το όριο των μαθητών ανά τάξη και μετά έγινε συντονισμένη προσπάθεια από το υπουργείο να συγχωνευτούν τμήματα ώστε να μειωθούν έτσι οι απαιτήσεις σε καθηγητές και διδακτικό προσωπικό και όλα αυτά σε περιπτώσεις ακατάλληλων ή μικρών αιθουσών», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.
Πρόσθεσε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Εγώ ρωτώ ποια είναι η προτεραιότητα του Υπουργείου: Να έχουμε καλά σχολεία και μαθητές με σωστή διδασκαλία ή λιγότερα τμήματα για να έχουμε λιγότερες απαιτήσεις διδασκόντων; Θεωρώ ότι το να προσπαθείς με κάθε τρόπο να ανεβάσεις τον πληθυσμό των τμημάτων χωρίς να στοχεύεις στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι αντιεκπαιδευτικό και κατά της δημόσιας Παιδείας. Άρα ναι, θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη δημόσια Παιδεία και υποστηρίζει την ιδιωτική Παιδεία. Αυτή η επιλογή συνδέεται και με τα οικονομικά συμφέροντα που είναι πίσω από την ιδιωτική Παιδεία. Το έκανε έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και δεν είναι συνεπής με τις απόψεις περί αριστείας γιατί έχουμε ως χώρα πολλά σοβαρά θέματα ακόμα και με την αξιολόγηση και πιστοποίηση ιδιωτικών κολεγίων, εφόσον η κυβέρνηση δεν προχώρησε κάτι τέτοιο».
Παράλληλα έστειλε και τις ευχές του για τη νέα σχολική: «Κάθε πρώτη ημέρα των σχολείων είναι μια όμορφη ημέρα, μια όμορφη στιγμή. Αισθάνομαι κι εγώ αυτή τη νοσταλγία για την πρώτη μέρα, γιατί το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος γνώσης αλλά είναι και ένας χώρος κοινωνικοποίησης και δημιουργίας. Να ευχηθούμε σε όλη τη σχολική οικογένεια, στους μαθητές, τους δασκάλους, τους καθηγητές και του γονείς, μία καλή χρονιά. Προτρέπω τους νέους και τις νέες να διεκδικήσουν τη γνώση. Γιατί η γνώση είναι ένα σημαντικός παράγοντας της ελευθερίας τους αλλά και της δημοκρατίας μας. Απαραίτητο στοιχείο για να έχουν όλοι τη δυνατότητα της πρόσβασης σε όλα τα αγαθά της ζωής. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας, ως πολιτεία, είναι να υπάρχει πρόσβαση στη γνώση. Από αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε «Tο ερώτημα που έρχεται από την κοινωνία είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι σοβαρός για την επόμενη ημέρα για να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικό το ρόλο της αντιπολίτευσης και αύριο να διεκδικήσει μία κυβερνητική προοπτική. Δεν είναι το πιο σημαντικό το προσωπικό στοιχείο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η για τη ανακίνηση αυτού του θέματος ούτε ακόμα και την ανακίνηση και προετοιμασία προσωπικών κινήσεων. Ανήκω σε ένα κόμμα και δουλεύω σε μια ομάδα. Είμαι στρατιώτης και στέλεχος του κόμματος αυτού. Δεν κάνω πολιτική καριέρα, δεν έχω προσωπική φιλοδοξία στην πολιτική. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην πορεία μας με την πολύ σημαντική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο σαββατοκύριακο. Δεν πρέπει να μπουν λογικές προσωπικών φιλοδοξιών σε αυτή τη συζήτηση».
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη φορά στην εκλογή προέδρου και να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε ο πρόεδρος ή η πρόεδρος και τα κεντρικά στελέχη να είναι και αποτελεσματικό επιτελείο για την κοινωνία και να υπηρετούν το ίδιο σχέδιο», σημείωσε.
Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα «πρέπει να ξεπεράσει αυτή την κρίση». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος: «Χθες, είχαμε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για να δούμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα μετά τη δύσκολη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη μομφή στον Στέφανο Κασσελάκη. Μας προβληματίζει γιατί αφήνει μία αρνητική εικόνα πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση που μας αφορά όλους. Πρέπει να δούμε πώς θα επουλώσουμε αυτό το αρνητικό αποτύπωμα και πώς θα μπορούμε να προτείνουμε κάτι για την επόμενη ημέρα. Δεν δημιουργήθηκε η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά είναι σύμπτωμα της κρίσης».
Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική που ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε «Στην Κεντρική Επιτροπή αυτό που είπα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι αυτό που εφαρμοζόταν ως πολιτική από την ηγεσία μας, δεν ήταν σε αντιστοιχία και ερχόταν σε αντίθεση και με τις προβλέψεις του καταστατικού και με τις αποφάσεις του Συνεδρίου αλλά και με τους πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Οδηγούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε μία εσωστρέφεια και συρρίκνωση με αρχηγικά φαινόμενα που δεν αντιστοιχούσαν στη συλλογικότητα. Αυτή είναι η δημόσια τοποθέτησή μου για τον Στέφανο Κασσελάκη».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να επουλώσει το αποτύπωμα αυτής της εξέλιξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να ξεφύγει από την περίοδο των τάσεων του παρελθόντος, που διαχώρισαν και δημιούργησαν κλειστούς στρατούς. Πρέπει την επόμενη μέρα να είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να δουλεύουμε όλοι μαζί και να τον κάνουμε καλύτερο και πιο δυνατό. Χρειάζονται πολλοί περισσότεροι για την κοινωνία. Ίσως η δύσκολη περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να είναι καταλύτης για να είναι καλύτερη η επόμενη ημέρα», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συνέντευξης:
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.