Ένας καφές που ξεχείλισε – Κατηγορούν τον Ερντογάν για υποχώρηση στο Κυπριακό

Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Βουδαπέστη συνεχίζει να πυροδοτεί  αντιδράσεις, ειδικά στον εθνικιστικό Τύπο στην Τουρκία.

Η φιλική «διπλωματική κουβέντα» θεωρήθηκε από διάφορους εθνικιστικούς κύκλους ως ένδειξη υποχώρησης της Άγκυρας, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι η προσέγγιση αυτή υποσκάπτει το όραμα της λύσης δύο κρατών, όταν οι διεθνείς πιέσεις για μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο εντείνονται.

Αντίστροφη μέτρηση για τις κυπριακές εκλογές και η Τουρκία σε “πολιτική ύφεση”

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Αϊντινλίκ, γνωστή για την εθνικιστική της γραμμή, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία χάνει μια καίρια ευκαιρία να αναδείξει τη θέση της υπέρ της λύσης δύο κρατών πριν από τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο.

««Η Τουρκία χάνει την ευκαιρία να παρουσιάσει την ΤΔΒΚ στον κόσμο. Ένα χρόνο πριν από τις εκλογές στο νησί και την ώρα που οι οπαδοί της ομοσπονδίας βρίσκονται στην επίθεση, ο ηγέτης της ΤΔΒΚ Τατάρ δειπνεί με τον Χριστοδουλίδη και ο πρόεδρος Ερντογάν ποζάρει μαζί του στον καφέ. Η λύση  των δύο κρατών μένει στα λόγια», έγραψε στο πρωτοσέλιδό της, ασκώντας κριτική στη στάση που κρατά η Άγκυρα.

«Εάν αφιέρωνε δύο μέρες (σε αυτό), πολλές χώρες θα αναγνώριζαν την ΤΔΒΚ»

Από τη μεριά του, ο πρώην εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Χουσείν Ματζίτ Γιουσούφ, προειδοποίησε ότι, αν ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, κινδυνεύει να χάσει το διεθνή έλεγχο της κυπριακής πολιτικής ατζέντας, αφήνοντας περιθώριο στους “ομοσπονδιακούς” υποστηρικτές να κερδίσουν έδαφος στις τουρκοκυπριακές εκλογές.

«Από όσο καταλαβαίνω, η Τουρκία έχει μια πολιτική ύφεσης όσον αφορά την ΕΕ.

Αυτό που θέλουμε από την Τουρκία είναι να λάβει μέτρα για την αναγνώριση. Υπάρχουν χώρες και πραγματικοί φίλοι που θα άκουγαν την Τουρκία. Εάν ο πρόεδρος Ερντογάν αφιερώσει δύο ημέρες, εάν συναντηθεί με τους ηγέτες αυτών των φιλικών κρατών για δύο ημέρες από το πρωί έως το βράδυ, θα υπήρχαν πολλές χώρες που θα αναγνώριζαν την ΤΔΒΚ».

«Ο Ερχιουρμάν, ένθερμος υποστηρικτής της ομοσπονδίας»

«Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τουφάν Ερχιουρμάν είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της ομοσπονδίας. Συνεργάζεται με το Κόμμα ΑΚΕΛ στη Νότια Κύπρο. Είναι κοντά στις ελληνοκυπριακές θέσεις. Αν πάμε στις εκλογές χωρίς την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, οι ομοσπονδιακές του θέσεις μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς. Επομένως, η ΤΔΒΚ θα πρέπει να αναγνωριστεί πριν από τις προεδρικές εκλογές», συνέχισε ο Γιουσούφ,ο οποίος θεωρεί ότι η τετραμερής σύνοδος κορυφής είναι καθ’ οδόν.

Καθ’ οδόν η τετραμερής

«Αυτή η απροειδοποίητη συνάντηση στη Βουδαπέστη ερμηνεύεται στους διπλωματικούς κύκλους ως ότι η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής, που ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είναι επίσης καθ’ οδόν», υποστηρίζει.

«Υπάρχουν ρωγμές κατά της ΤΔΒΚ»

Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο του Ντενκτάς, υπάρχουν ρωγμές ακόμη και στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών κατά της «ΤΔΒΚ». Το Καζακστάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, όπως λέει.

Αδράνεια στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»

Την ίδια στιγμή, ο απόστρατος αντιναύαρχος Ντενίζ Κουτλούκ επέκρινε τη διπλωματική συμπεριφορά της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως έχει καθυστερήσει υπερβολικά στην προώθηση της ΤΔΒΚ στη διεθνή σφαίρα.

««Δεν είναι λογικό να τονίζουμε υπερβολικά τις συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ή των συνεδριάσεων της ΕΕ. Δεν είναι ικανές να λύσουν κανένα πρόβλημα. Δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Κουτλούκ, υποβαθμίζοντας την πολιτική αξία των διεθνών συναντήσεων για το Κυπριακό.

«Ο φόβος της ελληνοκυπριακής διοίκησης»

Η πίεση για διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» παραμένει αμείωτη, ωστόσο η τουρκική διπλωματία δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει τη δυναμική που απαιτείται. Όπως υποστηρίζουν αρκετοί Τούρκοι αναλυτές, η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως κυρίαρχης οντότητας αποτελεί απειλή για το κυπριακό καθεστώς και την Ελλάδα, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυπριακή πολιτική, ΗΠΑ και ΕΕ

Οι εξελίξεις στη Βουδαπέστη και το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Άγκυρας για μια “βελτιωμένη” σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να θέσουν νέες προτεραιότητες, σύμφωνα με τον Ντογού Περιντσέκ, πρόεδρο του Κόμματος Vatan (Πατριωτικό Κόμμα), μιλώντας σε εκπομπή του εθνικιστικού Ulusal Kanal.

«Πηγές της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, φαίνεται ότι αναζητείται τρόπος ενίσχυσης τόσο των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με τον έξω κόσμο όσο και των σχέσεων της Τουρκίας, ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια τέτοια αναθεώρηση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε ξανά την προεδρία.

Η στάση των Τουρκοκυπρίων πολιτικών απέναντι στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο και η μετέπειτα πορεία των εξελίξεων θα επηρεάσει και την κυπριακή πολιτική της Άγκυρας», υποστήριξε ο Περιντσέκ που στηλιτεύει τη «χαλαρή» στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν.

«Γιατί ο πρόεδρός μας δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να απευθυνθεί στον κόσμο και να ζητήσει την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου; Η ΤΔΒΚ δεν είναι μουσουλμανική χώρα; Από πού προέρχονται οι βόμβες που πέφτουν βροχή στη Γάζα; Από τη Νότια Κύπρο…», αναφέρει.

Καθόλου τυχαία συνάντηση…

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, σε ανάλυσή του, επισημαίνει πως οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας θα είναι καθοριστικές τόσο για τις σχέσεις της με την Κύπρο όσο και για τη γενικότερη στάση της απέναντι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά χωρίς η τουρκική κυβέρνηση να το «φωνάξει»…

«Ενώ αυτή η πρώτη συνάντηση Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 καλύφθηκε από τον διεθνή Τύπο, δεν έχει γίνει ακόμη καμία δήλωση από την Προεδρία.

Παρατηρήθηκε ότι οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Ερντογάν στη Βουδαπέστη μετά από πρόσκλησή του δεν έκαναν ρεπορτάζ για αυτό το θέμα.

Πηγές που ενημέρωσαν το YetkinReport ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν «αυθόρμητη» και «υπό τη μορφή μιας κουβέντας για καφέ». Το γεγονός ότι ο διερμηνέας του Ερντογάν ήταν παρών στη συνάντηση δίνει την εντύπωση ότι δεν ήταν τυχαία συνάντηση», εκτιμά ο Μουράτ Γετκίν.

Πηγή : sigmalive.com


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ