
Τα γεγονότα της δεκαετίας του ’80 κατά τα οποία ο Γιάννης Τσεκούρας, πολιτικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας «φωτογραφήθηκε» ως αρχηγός της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ξετυλίχθηκαν απόψε στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Π.Α.Κ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βιώματα – Αναμνήσεις – Αποτίμηση. Ματιές στο αύριο».
Μιλώντας για τον Γιάννη Τσεκούρα, τον προσωπικό του φίλο, όπως τον χαρακτήρισε, ο Αθανάσιος Παπαναγιώτου ιδρυτής της εταιρείας «Δρομέας» είπε ότι τον γνωρίζει από το 1974 ενώ πορεύτηκαν μαζί στο πλαίσιο του ΠΑΚ και μετά του ΠΑΣΟΚ. «Ο Γιάννης ξεκίνησε στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) αμέσως μετά την ίδρυσή του το 1968. Βρέθηκε στην Ελβετία, ως μετανάστης, υποψήφιος σπουδών και στο πλαίσιο αυτής της παραμονής του βρέθηκε γρήγορα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ανταλλάξανε τις πρώτες κουβέντες, τις πρώτες ανησυχίες και συνέχισε μια επαφή που γρήγορα δημιούργησε μια σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η σχέση αυτή αποτυπώνεται και στις επιστολές ένθεν και ένθεν καθώς οι δύο άνδρες ταυτίστηκαν και ιδεολογικά αλλά και ως προς το τι έπρεπε να κάνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χούντας που υπήρχε στην Ελλάδα. Αυτή η συνύπαρξη με τον Ανδρέα στο πλαίσιο του ΠΑΚ, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες που έχει καταγράψει ο Γιάννης στο βιβλίο του, δείχνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον. Και εδώ είναι το ερώτημα πώς κατέληξε αυτή η συμπεριφορά του Ανδρέα, να τον αποπέμψει με αυτόν τον ανήθικο τρόπο από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε.
Ο κ. Παπαναγιώτου σημείωσε ότι ο Γιάννης Τσεκούρας ανέλαβε στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη νεολαία του κόμματος, κερδίζοντας την αναγνώριση των νέων με την προσωπικότητα, την πολιτική, τις ικανότητές του. «Αυτό δημιούργησε ανησυχίες στον Ανδρέα. Όπως κάθε αρχηγός κόμματος, έτσι και εκείνος ήθελε να ελέγχει και το αύριο» είπε και πρόσθεσε ότι «την περίοδο εκείνη υπήρχαν και πολλοί οι οποίοι δεν θέλανε την άνοδο του Γιάννη σε ανώτερα κλιμάκια ή τη διάλυση της δικής τους φιλοδοξίας. Έτσι και αυτοί τροφοδοτούσαν με τη σειρά τους διάφορα σενάρια στον Ανδρέα». Στο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης του οργανογράμματος του ΠΑΣΟΚ, το εκτελεστικό γραφείο αποφάσισε να διακόψει την παραμονή του Γιάννη Τσεκούρα στην Ελλάδα με ποινή διαγραφής αν το ανακοίνωνε ενώ όταν στελέχη του ΠΑΚ ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου διαγράφηκαν και εκείνα.
«Τον Γιάννη τον διαγράψανε τρεις φορές, όχι μία. Ωστόσο ήταν άκρως ανέντιμο από τον Ανδρέα η ‘φωτογράφιση’ του Γιάννη ότι είναι αρχηγός της ’17 Νοέμβρη’. Εγώ ο οποίος ήμουν κοντά στον Γιάννη, ένιωσα και ο ίδιος τον κίνδυνο που αντιμετωπίζαμε, πόσο μάλλον ο ίδιος που, όπως γράφει και στο βιβλίο του, αισθανόταν ακόμη και τον κίνδυνο για τη ζωή του και λογικό είναι να αντιδράσουν κάποια θύματα της 17 Νοέμβρη» πρόσθεσε ο κ. Παπαναγιώτου.
Για τις ημέρες εκείνες του 1986, στις οποίες το πρόσωπο του Γιάννη Τσεκούρα εμφανιζόταν στις εφημερίδες ως το πρόσωπο του αρχηγού της «17 Νοέμβρη», ο φίλος του και συγκάτοικός του σε διαφορετικούς ορόφους της ίδιας πολυκατοικίας, τραπεζίτης Χριστόδουλος Αντωνιάδης ανέφερε: «Είμαι σε θέση να σας πω από πρώτο χέρι την ένταση γύρω από το πρόσωπό του και πόσο μεγάλη ήταν. Δεδομένης της αναλήθειας των υπαινιγμών και των κατηγοριών, διαβάζοντας και το βιβλίο τώρα επιβεβαίωσα αυτά που πάντα, με αφορμή την ταλαιπωρία του Γιάννη σκεφτόμουν από τότε. Σε κανέναν αθώο άνθρωπο δεν αξίζει τέτοιας έντασης πίεση. Απολύτως σε κανέναν».
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, επικεφαλής στη Διεύθυνση Βόρειας Ελλάδας του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Τσεκούρα, ανέφερε ότι βρισκόταν και ο ίδιος στο σπίτι του, μαζί με τον καθηγητή Άρη Ιγνατιάδη εκείνη τη δύσκολη νύχτα του 1986, όταν, όπως είπε, «μια ατυχής δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου τον έστειλε παρά λίγο στο γκρεμό καθώς τον ‘φωτογράφιζε’ ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη». «Είπαμε πολλά πράγματα εκείνη τη νύχτα. Ο Γιάννης το αντιμετώπισε με γενναιότητα. Προφανώς μέσα του ήξερε ο ίδιος τι τράβαγε αλλά ήταν απόλυτα ψύχραιμος και μας είπε πάρα πολλά πράγματα. Εκείνη η νύχτα για μένα δημοσιογραφικά ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου γιατί πώς μπορούσα ως δημοσιογράφος να κρατήσω μια τέτοια δημοσιογραφική βόμβα μέσα μου και να μην τη δημοσιεύσω την άλλη μέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα ιστορικό ντοκουμέντο, ένα πυρηνικό πολιτικό όπλο. Παράλληλα έκανε λόγο για έναν σεμνό άνθρωπο, ο οποίος, «παρά τις φουρτούνες που πέρασε και για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος, έρχεται σήμερα να παραδώσει στη δημόσια σφαίρα μια μαρτυρία από μια διαδρομή συναρπαστική».
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, την οποία χαιρέτισε ο εκδότης Ανδρέας Γερμανός, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών και μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης χαρακτήρισε το βιβλίο αυτοβιογραφικό και τόνισε πως παραθέτει αρχειακό υλικό ιστορικής αξιοποίησης και συμβάλλει στη συζήτηση για το αύριο.
Ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε για όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, μεταξύ των οποίων το ΠΑΚ, η αδυναμία συνεννόησης των αντιστασιακών οργανώσεων, οι συγκεντρώσεις του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ στο εξωτερικό, το συνέδριο του ΠΑΚ στη Γερμανία για το ιδεολογικό πρόγραμμά του, η συνάντηση κορυφής του ΠΑΚ με το ΚΚΕ, τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο και η σύσκεψη του ΠΑΚ στην Ελβετία όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις τερματισμού του ΠΑΚ και καθόδου στην Ελλάδα για την προετοιμασία του νέου πολιτικού φορέα, του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, τις διαγραφές και τις αναταράξεις σε αυτό και την έλευσή του στην εξουσία, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιάννη Τσεκούρα και την 17η Νοέμβρη. Σημείωσε ακόμη ότι αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος επανενεργοποιήθηκε στο ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ρεαλιστικό – ουτοπικό μοντέλο που προτείνει πλέον σήμερα για το μέλλον.
Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε έκφραση της άμεσης δημοκρατίας τα δημοψηφίσματα που εφαρμόζει η Ελβετία, ανέφερε ότι για τη διενέργειά τους χρειάζεται μια σφαιρική ενημέρωση για το θέμα τους και η εύκολη συμμετοχή όλων των πολιτών στη διαδικτυακή ψηφοφορία ενώ παρέθεσε τα λόγια του φιλοσόφου Ζαν Ζακ Ρουσό ότι «λαός που αναθέτει τις εξουσίες του στους αντιπροσώπους του δεν είναι λαός ελεύθερος. Η δημοκρατία ή είναι άμεση ή δεν υπάρχει». Σημείωσε παράλληλα, ότι το μεγάλο λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ότι πρόσδεσε τον πολιτικό φιλελευθερισμό στον οικονομικό φιλελευθερισμό και έτσι προέκυψαν η κρίση και οι βαθιές ανισότητες στις κοινωνίες που οδηγούν σε δυσαρέσκεια και σε κίνδυνο της δημοκρατίας. Όπως είπε, η αντιμετώπιση αυτών δεν βρίσκεται μόνο στη μεγαλύτερη ισότητα, αφού πρέπει να υπάρχουν και ίσες ευκαιρίες για όλους καθώς και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των αποκαλούμενων μη προνομιούχων.
«Το βιβλίο αυτό περιέχει και προτάσεις για το μέλλον, από έναν άνθρωπο ενεργό πολίτη, επιστήμονα και ακαδημαϊκό δάσκαλο, ο οποίος πάλεψε εντός των καταστάσεων στο παρελθόν, εξακολουθεί να παρατηρεί τις εξελίξεις στο παρόν και αξιοποιεί την εμπειρία του επιχειρώντας να δει προς το αύριο» τόνισε ο κ. Αντωνιάδης και πρόσθεσε: «ο συγγραφέας προσανατολίζεται στη νέα γενιά και εστιάζει στην ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης του τόπου να γίνει πιο πρακτικό και αποτελεσματικό, πάντα σε προοδευτική κατεύθυνση».
Π.Γιούλτση
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ
