Ένα φιλοσοφικό οδοιπορικό στη Χάγη, με χιούμορ, αιχμές και υπαρξιακή πυξίδα
Ο συγγραφέας Μηνάς Πέτρου επιστρέφει με ένα ιδιαίτερο έργο – μια νουβέλα διαλόγου ανάμεσα στον Άγγελο και τον Ξένο, στο μνημείο του Σπινόζα, στην καρδιά της Χάγης. Με όχημα τη φιλοσοφία και προορισμό την κοινωνική αφύπνιση, οι «Ανθοφόροι στο Den Haag» είναι ένα τολμηρό αφήγημα που φέρνει τον στοχασμό στο σήμερα.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο συγγραφέας μιλά χωρίς περιστροφές για την παιδεία, την κοινωνική σήψη, τα Τέμπη και την πράξη ως πράξη σκέψης.
Τι είναι οι «Ανθοφόροι στο Den Haag»;
Οι «Ανθοφόροι» είναι μια φιλοσοφική νουβέλα που εκτυλίσσεται στον εξωτερικό χώρο της Νέας Εκκλησίας, στο Σπούι, στο κέντρο της Χάγης.
Γιατί εκεί συγκεκριμένα;
Εκεί θάφτηκαν, αφού λιντσαρίστηκαν, κατακρεουργήθηκαν και κανιβαλίστηκαν, οι αδελφοί Ντε Βιτ – οι σημαντικότεροι πολιτικοί της εποχής του Σπινόζα. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο του ίδιου του Σπινόζα, τα οστά του οποίου έχουν χαθεί. Οι ήρωες του βιβλίου, ο Άγγελος και ο Ξένος, πάνε να αφήσουν λίγα λουλούδια. Όμως, ο Ξένος δεν αφήνει τον Άγγελο σε ησυχία. Τα άνθη μετατρέπονται σε βάρη, κι έτσι οι δύο ήρωες γίνονται τελικά… αχθοφόροι.
Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να το γράψετε;
Οι λόγοι κυρίως ήταν τρείς:
- Ήθελα να καταδείξω τη σχεδόν παντελή απουσία της φιλοσοφίας από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα – στη χώρα που τη γέννησε. Τα εγγλεζάκια στην εφηβεία παίζουν τον Ευθύφρονα στα δάχτυλα, τα γαλλάκια κάνουν απίστευτες ώρες φιλοσοφίας στη Μέση Εκπαίδευση. Εδώ, τα δικά μας παιδιά διδάσκονται τη χρήση ενός βραστήρα νερού, που λέει κι ο Ζουράρις.
- Ήθελα να δείξω πως τα βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα δεν είναι μακριά από την καθημερινότητα. Είναι προσιτά και αφορούν όλους.
- Η κοινωνική αλλαγή θα έρθει μόνο ως αποτέλεσμα της πράξης των πολλών. Όχι από κάποιον «σωτήρα», αλλά από τη συλλογική στάση – όπως θα έλεγε κι ο Πλάτων, όχι από «επιτρόπους», αλλά από εμάς τους ίδιους.
Τέμπη;
O tempora o mores! Όσοι νομίζουν ότι τα εκατομμύρια σιωπηλών ανθρώπων ζητούν μόνο «δικαίωση για τους 57», κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ησυχάσουν, ακόμη κι αν όλοι οι υπεύθυνοι οδηγηθούν στη φυλακή. Το πρόβλημα που γεννά «Τέμπη» είναι βαθύ και διαχρονικό: η τέχνη του να οικειοποιούμαστε τα πάντα, να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, να περνάμε καλά εμείς και οι δικοί μας, μέχρι να συμβεί κάτι. Κι όταν συμβεί, το διαχειριζόμαστε όπως-όπως, μέχρι να φτάσουμε στη γελοιότητα – και τότε θυσιάζουμε τα ελάχιστα.
Ε λοιπόν, ο κόσμος δεν τα καταπίνει πια αυτά όταν μιλάμε για ανθρωποθυσίες. Μην εκπλαγείτε αν αύριο ο επόμενος αχθοφόρος διοριστεί… ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας. Κι ο επόμενος παιδόφιλος… ας σταματήσω εδώ.
Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη σκέψη και θεωρούν ότι η σκέψη είναι ήδη πράξη – και δεν την εκχωρούν. Απευθύνεται σε όσους αγαπούν τους διαλόγους παλιάς κοπής, αλλά δεν χάνουν και το χιούμορ τους. Σε όσους τολμούν να σταθούν μπροστά στον Σπινόζα και να τον ρωτήσουν: «Αν ήσουν σήμερα εδώ, τι θα μας έλεγες;»
Βιογραφικό
Ο Μηνάς Πέτρου γεννήθηκε το 1971. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη ( Ειδίκευση στη Συστηματική Φιλοσοφία: Ηθική και Πολιτική Φιλοσοφία). Έγραψε δύο βιβλία : «Ελύτικα κι Αλήτικα» και «Ανθοφόροι στο Den Haag» (Εκδόσεις Γερμανός).
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.
Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ
