Μαριάννα Νικολάου: «Η ποίηση είναι ένα μυτερό τόξο που σπάει τις γυάλες μας»

Η συγγραφέας της συλλογής «Εκ Γυναικός» μιλά για τη δύναμη της λέξης, τη γυναικεία ταυτότητα, την εποχή που δεν προωθεί την ποίηση – και τη γραφή ως ανάγκη επιβίωσης.

Η διδάκτωρ Αρχαίου Δράματος και Θεατροπαιδαγωγικής Μαριάννα Νικολάου κυκλοφόρησε πρόσφατα την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Εκ Γυναικός» από τις Εκδόσεις Γερμανός. Σε αυτήν τη συνέντευξη μιλά για την ανάγκη της να γράφει, τη δύναμη της ποίησης στην εποχή μας, τους ποιητές που την εμπνέουν, καθώς και για τον ρόλο της τέχνης στην εκπαίδευση. Με λόγο ειλικρινή και στοχαστικό, περιγράφει τη γραφή ως πράξη επιβίωσης και διαλόγου με την ψυχή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πότε άρχισες να γράφεις;
Νομίζω από τη στιγμή που έμαθα γραφή και ανάγνωση. Έφτιαχνα με τις φίλες μου αυτοσχέδια περιοδικά με άρθρα και ζωγραφιές. Στην εφηβεία, άρχισα να διαβάζω λογοτεχνία και κυρίως ποίηση — και τότε ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα μου ποιήματα. Ήταν ακόμη άγουρα, εφηβικά, γεμάτα από ανεκπλήρωτους έρωτες και υπαρξιακούς προβληματισμούς.

Αργότερα, σπούδασα Αγγλική Λογοτεχνία και άρχισα να γράφω πιο συνειδητά, ιδιαίτερα μετά την υποτροφία “John McGrath” που μου επέτρεψε να παρακολουθήσω θερινό σχολείο στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η συγγραφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Τι σε ώθησε στην ποίηση; Ποιοι ήταν οι λόγοι και ποια η αφορμή;
Με μαγεύει η μεταμορφωτική δύναμη των λέξεων μέσα στο ποίημα. Είναι μια σύντομη φόρμα, αλλά σου επιτρέπει να εκφραστείς σε πολλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα αφήνει χώρο στον αναγνώστη να κάνει δική του την εμπειρία.

Για αρκετά χρόνια έγραφα κυρίως διηγήματα και παραμύθια. Η ποίηση επέστρεψε δυναμικά στη ζωή μου μέσα στην καραντίνα – έγινε για μένα τρόπος επιβίωσης. Ένα μυτερό τόξο που σπάει τις γυάλες, τους θόλους που μας περιορίζουν.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη σύγχρονη ποίηση;
Η σύγχρονη ποίηση περιέχει μικρά, φωτεινά διαμάντια που αξίζει να μείνουν. Είναι αλήθεια ότι η υπερπαραγωγή μπερδεύει, ίσως και κουράζει. Όμως βλέπω πως οι σύγχρονοι δημιουργοί μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς, αισθητικές και πνευματικές αφετηρίες. Υπάρχει ένα αίσθημα «ανήκειν» σε μια γενιά που αναζητά τη φωνή της.

Πιστεύω πως πρέπει να δίνουμε χρόνο και προσοχή στους εν ζωή ποιητές και ποιήτριες. Ίσως τότε να δούμε την εποχή μας αποτυπωμένη στο χαρτί και να νιώσουμε λιγότερο μόνοι.

Η σημερινή εποχή προωθεί την ποίηση;
Όχι ιδιαίτερα. Η ζωή σήμερα δίνει βάρος σε επιφανειακά ζητήματα, ενώ η ποίηση μιλά στην ψυχή, στα συναισθήματα, στην ύπαρξη – και αυτό είναι ξένο για πολλούς.

Αλλά φταίνε και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ποίησης, όταν την κάνουν αποκομμένη, στείρα και αυτάρεσκη. Η ποίηση πρέπει να επικοινωνεί, να συγκινεί, να αφορά. Όχι να καταναλώνεται μόνο από μια ελίτ. Οι μεγάλοι μας ποιητές τραγουδήθηκαν από τον λαό γιατί άγγιξαν κάτι αληθινό.

Ποιοι ποιητές σε εμπνέουν;
Η λογοτεχνία και το θέατρο έχουν αφήσει μέσα μου βαθιά ίχνη. Αν πρέπει να πω ονόματα, αγαπώ τον Ελύτη, τον Καβάφη, την Πολυδούρη, την Κική Δημουλά, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Επίσης, λόγω σπουδών, αγαπώ ιδιαίτερα την αγγλόφωνη ποίηση: Lady Mary Wroth, Emily Dickinson, Sylvia Plath, Anne Sexton, Maya Angelou, Adrienne Rich.

Τα τελευταία χρόνια με εμπνέει και η σύγχρονη ελληνική ποίηση – ξεχωρίζω τον Βασίλη Αμανατίδη και τη Δανάη Σιώζου.

Τι γίνεται ποίηση για εσένα;
Συνήθως ξεκινά από κάτι καθημερινό, μια ιδέα που με βασανίζει ή με αγγίζει βαθιά. Μπορεί να πάρει μέρες ή εβδομάδες για να ωριμάσει. Και έπειτα, κάποια στιγμή, ακούω μια φράση — ένα στίγμα — και από εκεί ξεκινά το ποίημα.

Η πρώτη σου ποιητική συλλογή “Εκ Γυναικός” κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Γερμανός και χωρίζεται σε έξι ενότητες. Πες μας λίγα λόγια.
Η συλλογή αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες: Θέατρο Σκιών, Ανήρ, Θεολογία, Φωτογραφίες, Θήλυ, Σπόνδυλοι. Κάθε ενότητα ερευνά και μια διαφορετική πτυχή της γυναικείας ταυτότητας. Παρ’ όλα αυτά, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες — γιατί τα θέματα που πραγματεύεται είναι πανανθρώπινα: η προσωπική αναζήτηση, οι σκιές μας, ο έρωτας, οι ρόλοι που μας επιβάλλονται, οι ρίζες μας.

Θα υπάρξει συνέχεια;
Το εργαστήρι μου είναι πάντα ενεργό. Δεν σταματώ να γράφω — είναι τρόπος ύπαρξης για μένα. Κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν κι άλλα βιβλία, όταν νιώσω πως το υλικό έχει συνοχή και αξία. Προς το παρόν, προσπαθώ κι εγώ να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη στο πρώτο μου βιβλίο, μέσα από την ανατροφοδότηση που λαμβάνω. Είναι μια γοητευτική διαδικασία.

Ως διδάκτωρ Αρχαίου Δράματος και Θεατροπαιδαγωγικής, έχετε σκηνοθετήσει παραστάσεις με μαθητές ή φοιτητές;
Η δουλειά μου είναι κυρίως ερευνητική και πειραματική. Εστιάζει στο πώς μπορούμε να αναδείξουμε το αρχαίο δράμα μέσα από θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους στο σχολικό πλαίσιο. Έχω συμμετάσχει και σε διάφορα δρώμενα με φοιτητές/μαθητές σε ημερίδες και φεστιβάλ, αλλά το ζητούμενο δεν είναι η παράσταση — είναι η εκπαιδευτική διαδικασία που οδηγεί σε αυτήν.

Η ποιητική συλλογή «Εκ Γυναικός» της Μαριάννας Νικολάου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γερμανός, σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Ένα έργο προσωπικό και ταυτόχρονα συλλογικό· μια καταβύθιση στις πολλαπλές εκδοχές της γυναικείας ταυτότητας, του τραύματος, της αγάπης, της ρίζας και της επιστροφής στον εαυτό.

Βρείτε το στο:

Εκ Γυναικός – Μαριάννα Νικολάου

Για πληροφορίες: info@germanos-publications.gr


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ