Παρουσίαση βιβλίου “Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην ανθρωπόκαινο” της 2ης βελτιωμένης και επαυξημένης έκδοσης του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ζαχαρία Σκούρα

Οι Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης

σας προσκαλούν στην παρουσίαση της Δεύτερης, Βελτιωμένης και Επαυξημένης έκδοσης

του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ζαχαρία Σκούρα με τίτλο:

“Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην ανθρωπόκαινο”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

  • Χαιρετισμοί

Ομιλητές:

  • Μανόλης Ξεξάκης

Μαθηματικός – Ποιητής – Συγγραφέας

  • Γιώργος Μουμουζιάς

Φυσικός – Δρ. Χημείας – Επιθεωρητής Εργασίας – Συγγραφέας

 

Συντονίζει: ο Παντελής Σαββίδης

Δημοσιογράφος

 

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να εκφράσουν ερωτήσεις και σκέψεις.

 

1ο Κείμενο

(Από τον πρόλογο του Κώστα Μπλιάτκα, Βιολόγου, Συγγραφέα και Δημοσιογράφου)

«Από την κληρονομικότητα μέχρι την πράσινη επανάσταση, από την βιοτεχνολογία μέχρι τη βιοηθική, από το γονίδιο μέχρι το γονιδίωμα του ανθρώπου και τις νέες περιπέτειες της ζωής την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ζαχαρίας Σκούρας, συγγραφέας αυτού του ελκυστικού, αλλά παράλληλα και επιστημονικά εμπεριστατωμένου βιβλίου, μετατρέπει καθημερινές απορίες, αμηχανίες και αγωνίες μας σε ένα γοητευτικό ταξίδι.

Αυτήν τη βελτιωμένη και επαυξημένη Β ́ έκδοση πράγματι επέβαλαν μεταξύ άλλων (επί της πρώτης του 2019) η συγκλονιστική εμπειρία της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή και η ξέφρενη είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας.

Η επικαιροποίηση όμως αυτή δεν θίγει τον αρχικό φιλοσοφικό, ουμανιστικό αλλά και διερευνητικό-αμφισβητησιακό χαρακτήρα του ιδιότυπου αυτού αφηγήματος που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που ψάχνει απάντηση ακόμα και στα βαθύτερα και πιο ερεβώδη ερωτήματα για τη ζωή»…

 

2ο Κείμενο

(Από τον Πρόλογο της Δεύτερης έκδοσης)

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη έκδοση δοκιμάσθηκαν οι αντοχές του ανθρώπου, τα συστήματα, υγειονομικά-οικονομικά-κοινωνικά, οι επιστήμες, οι μεταφυσικές αντιλήψεις, οι θρησκείες, η παγκοσμιοποίηση.

Η πανδημία COVID-19, η κλιματική αλλαγή (με τις συνεχιζόμενες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, γίνεται όλο και πιο εμφανής, όλο και πιο δραστική, πείθοντας και ανθρώπους που καλόγνωμα δυσπιστούσαν για τα φαινόμενα), η βιοτεχνολογία, οι ολιστικές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη. Εκεί, που τα χρόνια της ανθρωπότητας κυλούσαν αργά, τώρα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η πληροφορία αυξάνεται εκθετικά, δεν ακολουθείται όμως από τη σοφία.

Τι πάθαμε, τι μάθαμε; Πώς θα πορευτούμε;

Μετά την εξάντληση της 1ης έκδοσης, θεωρήσαμε αναγκαίο να διορθώσουμε και να εμπλουτίσουμε τα κείμενα, τις αναφορές, τις εικόνες, τα κεφάλαια και τις ενότητες, ώστε η 2η έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας, «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η Ζωή στην Ανθρωπόκαινο» να είναι πιο βελτιωμένη, πιο αυξημένη (περισσότερο από 50%) και πιο κοντά στις εποχές που αλλάζουν με ταχύτητα.

 

3ο Κείμενο

(Από το Οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γιατί η ζωή είναι πολύπλοκη; Ποιες ήταν οι αντιλήψεις για τη ζωή των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών; Τι είναι η αυτογένεση, η πανσπερμία, η αρχέγονη σούπα, η Γαία, οι υδροθερμικές αναβλύσεις; Τι είναι η βιοποικιλότητα, η γενετική ποικιλομορφία, το είδος, ο οργανισμός, το κύτταρο, το γενετικό υλικό; Είμαστε δέσμιοι των γονιδίων και της κληρονομικότητας; Μπορεί το DNA να αποκαλύψει την καταγωγή μας και το μέλλον μας; Υπάρχει ιδιαιτερότητα; Τι είναι η κάθετη και τι η οριζόντια κληρονομικότητα; Τι είναι ο γενότυπος, το περιβάλλον και ο φαινότυπος, και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας; Πού και πόσο διαφέρουμε από τον χιμπατζή; Τι είναι ο Δημιουργισμός, ο Bιταλισμός, ο Eυφυής Σχεδιασμός, η Νέα Σύνθεση, ο Νεοδαρβινισμός, ο Νεολαμαρκισμός, ο Λυνσεκοϊσμός; Τι ρόλο παίζει το περιβάλλον στη ζωή μας; Είναι οι φυσικοί πόροι ατελείωτοι; Τι είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη; Τι είναι η Kλιματική Aλλαγή; Τι είναι η «Ανθρωπόκαινος»; Τι είναι ο LUCA, ο FECA και ο LECA; Τι είναι το Μικροβίωμα; Τι είναι οι «ολιστικές τεχνολογίες»; Τι είναι η «ομική»; Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Τι είναι η βιοτεχνολογία; Τι είναι η Βιοηθική; Τι είναι η Βιοπληροφορική; Μπορούμε να ξαναγίνουμε νέοι; Μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας; Τι κατανοούμε και γιατί ανησυχούμε;

Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζει, να συνυπάρχει, να αντιλαμβάνεται τη μοναδικότητά του μέσα από την ύπαρξη και τη συνύπαρξη, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, τις πεποιθήσεις και το επάγγελμα.

——-

O Ζαχαρίας Σκούρας είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσ/νίκης (ΑΠΘ). Μετεκπαιδεύθηκε και εργάστηκε σε Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης, είναι μέλος Επιστημονικών Εταιρειών και κριτής επιστημονικών άρθρων και βιβλίων. Δίδαξε προ- και μετα- πτυχιακά μαθήματα και επέβλεψε εργασίες, διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών εργασιών, ανακοινώσεων και βιβλίων, καθώς και εκλαϊκευμένων άρθρων στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο σε θέματα που αφορούν τη γενετική, τη βιοτεχνολογία, τη βιοηθική, τη φιλοσοφία, την κοινωνία, την εξέλιξη. Έδωσε ομιλίες, συμμετείχε σε διαδικτυακές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, οργάνωσε συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, συζητήσεις και διαλέξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς. Διετέλεσε καθηγητής Γενετικής, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας, μέλος της Συγκλήτου, της Επιτροπής Ερευνών, της Επιτροπής Δια Βίου Εκπαίδευσης, της Επιτροπής Δεοντολογίας καθώς και Αντιπρόεδρος του ΔΣ Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ (ΣΑΑΠΘ), Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΣ του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας (ΕΓΑ). Επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «Ταξίδι στη ζωή» στο διαδικτυακό κανάλι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ WEB TV (οι εκπομπές βρίσκονται στο YouTube) με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την κοινωνική ζωή, το επάγγελμα και την επικαιρότητα των ημερών. Επιμελείται και διοργανώνει θεματικές, διαλέξεις και συζητήσεις στα Ανοικτά Πανεπιστήμια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τη μουσική, παίζοντας κρουστά και κιθάρα, κυρίως μέσα από τους δρόμους των μπλουζ, της τζαζ και της μπαλάντας.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν τα βιβλία του:

  • Σκούρας ΖΓ (2015) Αναζητώντας τη ζωή. Από την αρχαιότητα μέχρι τον 21ο αιώνα. Εκδόσεις ΖΗΤΗ, σελ 370.

  • Σκούρας ΖΓ (2019) Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην Ανθρωπόκαινο. Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σελ 254.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ