Από τον Αντιστράτηγο ε.α.
Φοίβο Κλόκκαρη
Λευκωσία, Οκτώβριος 2024
Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ),ημικατεχόμενη από την Τουρκία επί μισό αιώνα, διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο επιβίωσης λόγω μεγάλης τρωτότητας της εθνικής ασφάλειας της, που οφείλεται στην Τουρκική επιθετική στρατηγική, την αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύ της, την υιοθέτηση λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό και την δημογραφική αλλοίωση της.
Τουρκική επιθετική στρατηγική:
Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική στρατηγική σε βάρος της Κύπρου, η οποία πηγάζει από τον εθνικό όρκο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1920 περί ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η στρατηγική της συντάχθηκε την δεκαετία του 1950 από την Κυβέρνηση Μεντερές και έχει ως στόχο τον έλεγχο όλης της Κύπρου, την οποία επιβουλεύεται ως ζωτικό χώρο επέκτασης της.
Υλοποίησε σταδιακά, αδίστακτα και μεθοδικά τη στρατηγική της και μέχρι σήμερα πέτυχε να διχοτομήσει βίαια την Κύπρο, να την αλλοιώσει δημογραφικά και να την θέσει υπό την ομηρία της με ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ), πού έχουν προωθημένη διάταξη και δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά τών ελευθέρων περιοχών.
Η Τουρκία, ατιμώρητα, παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την επιθετικότητα της κατά της Κύπρου σε όλους τους τομείς για να ολοκληρώσει τον στόχο της.
Αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύς τής ΚΔ:
Η επικράτηση για μακρό χρονικό διάστημα τής «σχολής σκέψης», ότι οι μικρές χώρες είναι μάταιο να δίδουν βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση τους και η σύγκλιση στίς διακοινοτικές συνομιλίες, να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις το Κυπριακό κράτος μετά τη λύση (όπως πρόβλεπε και το σχέδιο Ανάν), είχε δυσμενείς επιπτώσεις στή στρατιωτική ισχύ τής ΚΔ.
Συμπιέστηκαν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα και μειώθηκε απότομα η στρατιωτική θητεία , με συνέπεια να επηρεασθεί αρνητικά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ιδιαίτερα στους τομείς τού εκσυγχρονισμού των μέσων και οπλικών συστημάτων, και τής επάνδρωσης των μονάδων της.
Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου (ΔΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου, που λειτούργησε την περίοδο 1993-2000 και ενίσχυσε τήν αμυντική ικανότητα τους στην Ανατ. Μεσόγειο, σήμερα είναι ανενεργό λόγω τής πολιτικής τού κατευνασμού, που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι τής Τουρκίας.
Υιοθέτηση λύσης Τουρκικών όρων στο Κυπριακό:
Οι κυπριακές κυβερνήσεις υιοθέτησαν για το Κυπριακό την λύση ΔΔΟ, που είχε απορρίψει με δημοψήφισμα ο κυπριακός Ελληνισμός το 2004.
Η υιοθέτηση της συνιστά υποταγή στις απαιτήσεις τής Τουρκίας και Βρετανίας. Με εισήγηση τής Βρετανίας, η ΔΔΟ συμπεριλήφθηκε και στο ψήφισμα 649/1990 τού ΣΑ/ΗΕ. Είναι λύση που καταλύει τήν ΚΔ, νομιμοποιεί την διχοτόμηση, επεκτείνει τον έλεγχο τής Τουρκίας σε όλη τη Κύπρο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές λειτουργίας ενός δημοκρατικού κράτους.
Δυστυχώς, καλλιεργήθηκε στο λαό η ψευδαίσθηση, ότι η ΔΔΟ <<επανενώνει>> την Κύπρο.
Το πλέον ανησυχητικό είναι η επιδίωξη επανέναρξης συνομιλιών για το κυπριακό, με δύο λύσεις Τουρκικών όρων στήν τράπεζα τών διαπραγματεύσεων (ΔΔΟ,δύο κράτη), όπως θα συμβεί στην επικείμενη Τριμερή Διάσκεψη τής 15 Οκτωβρίου 2024 στη Νέα Υόρκη.
Δημογραφική αλλοίωση ΚΔ:
Η Τουρκία, αφού τουρκοποίησε και ισλαμοποίησε βίαια τις κατεχόμενες περιοχές, με την εκρίζωση τών Ελλήνων και την μαζική εμφύτευση Τούρκων εποίκων, τζαμιών και ιμάμηδων, απεργάζεται το ίδιο και για τις ελεύθερες περιοχές, στις οποίες προωθεί παράνομα μουσουλμάνους μετανάστες, που έφθασαν σε ανησυχητικό ποσοστό.
Η Τουρκία υλοποιεί στη Κύπρο σχέδιο εθνοκάθαρσης, με στόχο η πλειοψηφία του πληθυσμού στο νησί να γίνει μουσουλμανική.
Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα τού Ελληνικού πληθυσμού που συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η επιβίωση τής Κύπρου κινδυνεύει λόγω μεγάλης τρωτότητας τής εθνικής ασφάλειας της, που οδηγεί σε τουρκοποίηση της. Άν χαθεί η κύπρος θα ακολουθήσουν και τα νησιά τού Ανατ.Αιγαίου.
Επειγόντως πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του Ελληνισμού στο Κυπριακό. Να αντιμετωπισθεί η θανάσιμη απειλή τών ΤΔΚ, τήςΔΔΟ και τής δημογραφικής αλλοίωσης, που επικρέμεται ώς Δαμόκλειος σπάθη επί τής Κύπρου.
Απαραίτητες αναθεωρήσεις :
• Καταγγελτική πολιτική κατά Τουρκίας: ΚΔ και Ελλάδα να ασκούν πίεση στα ΗΕ πρός εφαρμογή τών ψηφισμάτων του ΣΑ/ΗΕ, για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και εφαρμογή των αποφάσεων τού ΕΔΑΔ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αρνείται επί μισό αιώνα να εκτελέσει η Τουρκία. Πίεση και προς τήν ΕΕ για επιβολή κυρώσεων εναντίον τής Τουρκίας, λόγω τής συνεχιζόμενης κατοχής στη Κύπρο, όπως έπραξε στη περίπτωση τής Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Έστω και πολύ αργά, η ΚΔ να επιβάλει κυρώσεις στους σφετεριστές Ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα.
• Ενδυνάμωση τής στρατιωτικής ισχύος (ΣΙ): Επειγόντως να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα τής ΚΔ , σε ποσοστό τουλάχιστον 3% επί τού ΑΕΠ, για να ενισχυθεί η ΕΦ με τελευταίας τεχνολογίας μέσα και οπλικά συστήματα. Να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι στρατηγικές συνεργασίες τής ΚΔ με Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και να ενισχυθούν οι αεροναυτικές δυνάμεις τής ΕΦ και οι υποδομές τους. Είναι απαραίτητο να αναβιώσει το ΔΕΑΧ Ελλάδας-Κύπρου , και να αναβαθμισθεί σε άρτια αμυντική συμμαχία δεδομένου ότι ο αμυντικός χώρος είναι ενιαίος, τα συμφέροντα κοινά και αντιμετωπίζεται κοινός εχθρός (Τουρκία). Η ΣΙ είναι η βασική ασπίδα προστασίας μας. Τα ΗΕ αδυνατούν να επιβάλουν στην Τουρκία την εφαρμογή τού διεθνούς δικαίου και η ΕΕ δεν τής επιβάλλει κυρώσεις, επειδή έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με αυτή.
• Απόρριψη τής λύσης ΔΔΟ: ΚΔ και Ελλάδα να απορρίψουν την λύση ΔΔΟ στο Κυπριακό, που εξυπηρετεί τον στόχο τής Τουρκίας να θέσει υπό τον στρατηγικό έλεγχο της όλη την Κύπρο. Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης. Νά ενδυναμωθεί η εθνική ισχύς τής ΚΔ και ιδιαίτερα η στρατιωτική πτυχή της, όπως έπραξε η Ελλάδα και ο αγώνας μας, με όλα τα πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα, να επικεντρωθεί στην ουσία τού Κυπριακού που είναι ο τερματισμός τής Τουρκικής κατοχής. Η απομάκρυνση τών ΤΔΚ και Τούρκων εποίκων, που αποτελούν πλέον την συντριπτική πλειοψηφία στα κατεχόμενα.
• Αντιμετώπιση τής δημογραφικής αλλοίωσης: Να τεθεί φραγμός στη ραγδαία δημογραφική αλλοίωση των ελευθέρων περιοχών με λήψη δραστικών μέτρων παρεμπόδισης εισόδου παράνομων μεταναστών και παροχή οικονομικών κινήτρων στούς Έλληνες για αύξηση τού αριθμού των γεννήσεων .
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.