Ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά ο μήνας των μαθητών, των σπουδαστών και των φοιτητών, ο μήνας των νέων! Ο μήνας των προγραμματισμών και της οργάνωσης των διακοπών. Οι πρώτες μέρες του Ιουνίου παραδοσιακά είναι ταυτισμένες με την εντατικότερη προετοιμασία των νέων για τις εξετάσεις (πανελλήνιες, εισαγωγικές, εξαμήνου κ.α.). Φέτος, οι εξετάσεις ξεκίνησαν, αλλά με σαφώς διαφορετικούς όρους. Πολλές μετατέθηκαν για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, άλλες έγιναν εξ αποστάσεως.
Αλλά δεν είναι μόνο οι εξετάσεις. Όλα τα πλάνα του καλοκαιριού, ό, τι είχαμε καταχωρημένο στη μνήμη ως θερινή πραγματικότητα, βρίσκεται στο μεταίχμιο. Οι διακοπές θα γίνουν και δεν θα γίνουν. Οι τουρίστες θα έρθουν και δεν θα έρθουν. Κάποια ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν, κάποια όχι. Οι συναυλίες και οι παραστάσεις μπορεί να γίνουν, μπορεί και όχι. Ο ιός είναι ακόμη εδώ (;).
Μέσα όμως σε όλη αυτή την αμφιβολία, αναδύεται και μια νέα βεβαιότητα. Τουλάχιστον για το χώρο της παιδείας. Ποια είναι αυτή; Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει, σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Ίσως να ήταν καιρός της. Διακοπές εξ αποστάσεως είναι αδύνατο να κάνει κάποιος, εκπαίδευση όμως μπορεί! Και όπως φαίνεται αυτά που θεωρούνταν δεδομένα ως εκπαίδευση, δηλαδή το σχολείο, η αίθουσα, το αμφιθέατρο, τα θρανία, τείνουν να ανατραπούν. Το καινούριο είναι εδώ, και δεν πρέπει να το φοβόμαστε, αλλά να το ενστερνιστούμε και να το καλλιεργήσουμε.
Υποδεχόμενοι λοιπόν το καινούριο στον τομέα της παιδείας, διαπιστώνουμε με μεγάλη χαρά ότι η τεχνολογία και η ανάπτυξη βρήκαν το δρόμο και για την πόλη μας! Το 2020 δεν έφερε μόνο προβλήματα, έφερε και εξελίξεις σε σημαντικά θέματα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, που αναπτερώνουν τις ελπίδες για έξοδο της πόλης από την χρόνια εσωστρέφεια.
Λίγες ώρες πριν την έκδοση αυτού του τεύχους, στις 25 Ιουνίου συγκεκριμένα, υπογράφτηκε στη Θεσσαλονίκη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον τεχνολογικό κολοσσό CISCO, για τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο, ένα από τα 15 μόλις αντίστοιχα σε όλο τον κόσμο, θα δημιουργηθεί στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων, θα αποτελέσει ένα χώρο όπου start ups και πανεπιστημιακά ιδρύματα θα ενώσουν τις δυνάμεις με την CISCO, προκειμένου να παράγουν καινοτομία, και να δώσουν τεχνολογικά προηγμένες λύσεις σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με έξυπνες πόλεις, έξυπνη μετακίνηση, τηλε-εργασία, τηλε-ιατρική και τηλε-εκπαίδευση.
Κατά την υπογραφή του μνημονίου, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερακάκη, του Υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Γενικού Διευθυντή της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, κ. Αντώνη Τσιμπούκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι στόχος είναι να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε ψηφιακό κέντρο και χαρακτήρισε την απόφαση της Cisco να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη ως εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία πολύ σημαντική και ευχάριστη είδηση, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα αν τοποθετηθεί δίπλα στη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και στην δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς «ThessINTEC», που έχει ήδη προχωρήσει η νομοθέτησή του και προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023.
Η Θεσσαλονίκη ως κέντρο ψηφιακής ανάπτυξης για την νοτιοανατολική Ευρώπη; Γιατί όχι! Ας είμαστε αισιόδοξοι. Με τις κινήσεις αυτές η πόλη ανοίγεται προς το διεθνή χώρο, και ταυτόχρονα προσφέρει ευκαιρίες στο εσωτερικό της, ιδίως σε ότι αφορά την αξιοποίηση του τεράστιου φοιτητικού, πανεπιστημιακού και ερευνητικού δυναμικού της.
Η καινοτομία, η νεωτερικότητα, η εκμετάλλευση της προηγμένης τεχνολογίας και η περαιτέρω ανάπτυξή της, είναι ο μόνος δρόμος αυτή της στιγμή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, ώστε να μπορέσει να γίνει το άλμα προς το μέλλον. Η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις παντού, όχι μόνο στο επιχειρείν, αλλά και στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην καθημερινότητα μας.
Με την ελπίδα ότι η πρόοδος θα νικήσει τους φόβους και την αμφιβολία.
SPEAKNEWS