ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Α.Ε.

Συνέντευξη Περικλής Βλάχος

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης μιλάει στην SPEAKNEWS, για το μεγάλο στόχο να γίνει η Θεσσαλονίκη ένα διεθνές κέντρο προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, μέσα από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, και την αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η πόλη.

Κύριε Λουφάκη, εξηγήστε μας σας παρακαλώ, τι είναι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας;

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας είναι μία ανώνυμη εταιρεία που ανήκει 100% στο κράτος, δεν έχει κερδοσκοπική μορφή και σκοπός της είναι να προωθήσει την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στην περιοχή. Για να το κάνει αυτό προσπαθεί να φέρει σε επαφή την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις, τόσο στη περιοχή μας όσο και διεθνώς. Αφενός να δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ των “παικτών” του οικοσυστήματος και αφετέρου να προωθήσει και να κάνει την περιοχή μας γνωστή στο εξωτερικό.

Πώς θα πετύχετε αυτό τον στόχο;

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, το ανθρώπινο δυναμικό της. Το πόσο καλό είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, φαίνεται από την επιτυχία που έχουν οι άνθρωποι που φεύγουν στο εξωτερικό και διαπρέπουν. Ενώ λοιπόν έχουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν έχουμε σχεδόν τίποτα άλλο. Ούτε τις υποδομές, ούτε τα κίνητρα για να προσελκύσουμε επενδύσεις σε αυτό τον τομέα. Το σημαντικότερο πράγμα που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι αυτό το προτέρημα, αυτή η ευκαιρία έχει γίνει κατανοητή, και αρχίζουμε σιγά σιγά και προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα να την υλοποιήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η πρωτοβουλία του Τhess INTEC.

Μπορείτε να μας πείτε και λίγα λόγια για το ThessINTEC;

Το Τhess INTEC είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την εταιρεία διαχείρισης του τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης και τον κ. Ευθυμιάδη πριν από 3 χρόνια. Είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τεχνολογικού πάρκου όπου θα μπορέσουν να έρθουν και να εγκατασταθούν τα τμήματα έρευνας και τεχνολογίας και ανάπτυξης εταιρειών τόσο ελληνικών, όσο και ξένων. Άρα λοιπόν αυτό το μεγάλο τεχνολογικό πάρκο στα 760 στρέμματα που γίνεται δίπλα στο αεροδρόμιο είναι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει την περιοχή μας, να δημιουργήσει πάρα πολλές δουλειές και δουλειές καλοπληρωμένες. Είναι ένα έργο μεσομακροπρόθεσμο, δεν είναι εύκολο. Πιστεύω ότι σε 4 χρόνια θα μπορούμε να έχουμε κάποιες εταιρείες να εγκαθίστανται εκεί μέσα.

Γιατί στη Θεσσαλονίκη;

Ιδιαίτερα στο χώρο της έρευνας και της ανάπτυξης και της καινοτομίας η Θεσσαλονίκη έχει τα εξής πλεονεκτήματα: Είναι η κατεξοχήν πανεπιστημιούπολη της χώρας. Έχει εξαιρετικά υψηλό αριθμό νέων ανθρώπων που ζουν εδώ, έχει λοιπόν όλες τις δυνατότητες για να παράσχει ανθρώπινο δυναμικό σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Δεύτερον, η πόλη έχει μία βαλκανική διάσταση την οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε. Σε απόσταση από δύο έως έξι ώρες υπάρχουν γύρω μας μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες που επίσης έχουν ανθρώπινο δυναμικό, όπως η Σόφια, η Κωνσταντινούπολη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι. Τρίτον, η Θεσσαλονίκη, είναι μία πολύ όμορφη περιοχή. Όλα τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα έχουν γίνει σε περιοχές που είναι όμορφες. Ένας νέος άνθρωπος που μένει στη Σόφια, ή στα Σκόπια, με πολύ μεγάλη ευκολία θα μετεγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Και τέταρτον, το οποίο δεν είναι αμελητέο, ιδιαίτερα όταν θέλεις να κάνεις συνεργασίες με χώρες εκτός ΕΕ, είναι ότι είμαστε στον πυρήνα της ΕΕ το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό!

Ποια μπορεί να είναι τα κέρδη για την πόλη;

Καταρχήν μιλάμε για χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα αμείβονται καλύτερα από ότι οι θέσεις εργασίας που σήμερα υπάρχουν. Όλο αυτό δημιουργεί ένα εισόδημα, το οποίο θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής ακόμη περισσότερο. Και βεβαίως κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανώς να μείνουν και να αξιοποιηθούν εδώ, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας. Αλλά μόνο οι άνθρωποι που θα πρέπει να δουλεύουν γύρω από τον πυρήνα των επιστημόνων, που θα επανδρώσουν αυτά τα κέντρα, αποτελούν ένα σημαντικό όφελος για την περιοχή.

Πώς θα ξεπεραστούν τα χρόνια προβλήματα (γραφειοκρατία, φόροι, υψηλά μεροκάματα) που αποτρέπουν τις επενδύσεις από το εξωτερικό;

Η λύση είναι να πάμε σε εργασίες που θα εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και τυχόν τεχνογνωσία που έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μεγαλύτερη τιμή από το εξωτερικό. Η έρευνα και η καινοτομία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Οι επενδύσεις στο τομέα της γνώσης είναι αυτές που κατεξοχήν μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις κάτι τέτοιο. Φυσικά πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Όταν θα πεις στη Pfizer ότι για κάθε ευρώ που δίνεις στους εργαζόμενους σου θα δίνεις δύο ή δυόμιση στο κράτος υπό τη μορφή ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, ενώ στην Αμερική δίνει μισό ενδεχομένως, καταλαβαίνετε πως αυτό αποτελεί τη συνταγή για να τους πεις «σήκω φύγε». Αυτό πρέπει να διορθωθεί και νομίζω ότι προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς μπορεί να συνδεθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και να ευνοηθεί από αυτή;

Το κτίριο στο οποίο είμαστε, είναι αφιερωμένο στη νεανική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, εδώ θα υπάρχουν υποδομές για νέες εταιρείες, έτσι ώστε να βοηθηθούν στα πρώτα τους βήματα. Και βεβαίως θα είναι ένας χώρος συνάντησης, και στόχος μας είναι να υπάρχει μία όσμωση, μία επικοινωνία, μεταξύ εταιρειών που υπάρχουν και είναι ήδη καταξιωμένες, με τη δουλειά που κάνουν νέες ομάδες και νέοι άνθρωποι εδώ.

Πώς θα αξιοποιήσει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας το δυναμικό των πανεπιστημίων της πόλης;

Τα πανεπιστήμιά μας είναι αυτά που μας τροφοδοτούν με το υλικό για να προχωρήσουμε και να πάμε μπροστά. Και γι’ αυτό η συνεργασία με τα πανεπιστήμια είναι αναγκαία. Στο Thess INTEC θα συμμετέχουν και τα τρία πανεπιστήμια, θα συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Αν δεν υπάρχουν τα πανεπιστήμια δεν έχουμε τίποτα. Αυτό το οποίο ουσιαστικά διαφημίζουμε είναι τα πανεπιστήμια μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ