Με αφορμή την συμπλήρωση 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη μαζί με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και την Κυπριακή Εστία Β. Ελλάδος πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της τουρκικής εισβολής. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένη, στο Γ’ Σώμα Στρατού παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Πρόξενος Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Μιλτιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Ημέρα μνήμης για την προδοσία και την καταστροφή του 1974, ημέρα μνήμης αλλά και τιμής για τους νεκρούς μας.
Σήμερα τελούμε το 46ο ετήσιο μνημόσυνο όσων έπεσαν ηρωικά το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που το ακολούθησε. Παρά τις τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και τις πολλές μάχες που έδωσε με κατακτητές, ο κυπριακός λαός δεν πέτυχε τη δικαίωση των αγώνων του, αφού ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-59 δεν εκπλήρωσε τον πόθο της ένωσης της Κύπρου με τη Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αγωνίστηκε ανδρώθηκε και σε λίγα μόνο χρόνια πέτυχε το θαύμα μιας ευημερούσας Κύπρου.
Τα πάντα όμως διακόπηκαν με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 που διέπραξε η Χούντα των Αθηνών με τους συνεργάτες της στην Κύπρο. Οι Συνταγματάρχες εφάρμοσαν τα ειδεχθή σχέδιά τους ενάντια στην έννομη τάξη της Κύπρου και στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Η δημοκρατία κατέρρευσε, η τάξη καταλύθηκε και στο νησί επικράτησε το χάος. Τις μέρες που ακολούθησαν η Τουρκία ολοκλήρωσε τη στρατιωτική της προετοιμασία που από καιρό έκανε εις βάρος της Κύπρου και εκμεταλλευόμενη διπλωματικά το πραξικόπημα στις 20 Ιουλίου, στο όνομα δήθεν της «αποκατάστασης της ειρήνης», εισέβαλε απροκάλυπτα στο νησί.»
Και στη συνέχεια ο κ. Μιλτιάδης υπογράμμισε:
«Τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας έφεραν θάνατο, καταστροφές, λεηλασίες, βιασμούς ενώ το 37% του εδάφους της Κύπρου πέρασε στα χέρια των κατακτητών και έκτοτε η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη. Ο λαός μας έζησε την καταπάτηση των ιερών και των οσίων του, τον βίαιο ξεριζωμό, τις χιλιάδες των προσφύγων των αγνοουμένων και των νεκρών, Κύπριων και Ελλαδίτων, που επέδειξαν ηρωισμό και αυτοθυσία προασπίζοντας την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της χώρας μας. Σε όλους κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ εκφράζοντας τη μεγάλη ευγνωμοσύνη μας για την ηρωική τους προσφορά.
Όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στην πορεία για ολοκλήρωση των διχοτομικών σχεδίων της για την Κύπρο. Περιφρονεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και επιδεικνύει παντελή έλλειψη βούλησης για οποιαδήποτε συνεργασία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χρέος να συνεχίσει με επιμονή και συνέπεια τον αγώνα για τη λύση του Κυπριακού,απελευθέρωση και επιστροφή των προσφύγων στην πατρώα γη την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου. Η λύση πρέπει να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού.
Θέλουμε να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη Κύπρο, χωρίς τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις και στρατεύματα, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού. Μία λύση, απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διαρκή ειρήνη στην πατρίδα μας, δίνοντας σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.
Την ίδια ώρα, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, απαιτεί τον άμεσο τερματισμό από την Τουρκία των προκλητικών και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα με τις προειδοποιήσεις μάλιστα, και για περαιτέρω κλιμάκωσή τους στο επόμενο διάστημα.
Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τάσσονται παράλληλα ενάντια στο διεθνές δίκαιο, δημιουργώντας πρόσθετα μια ευρύτερη απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από πλευράς μας, δηλώνουμε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς και ειρηνικού περιβάλλοντος στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πάντοτε στο πλευρό μας την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη της Ελλάδος και θέλω προς τούτο να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση».
Καταλήγοντας ο Γενικός Πρόξενος τόνισε:
«Η επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής εκτός από τα μνημόσυνα και τις επετειακές εκδηλώσεις, πρέπει να αποτελέσει ημέρα προβληματισμού και αυτοκριτικής, ημέρα ανασύνταξης των δυνάμεων .
Ο αγώνας που διεξήγαγαν οι ηρωικοί πεσόντες στο πραξικόπημα και την εισβολή δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Σαράντα έξι χρόνια μετά χρέος όλων των Ελλήνων, είναι η αποτροπή καταστάσεων όπως αυτές που οδήγησαν στην τραγωδία και η διατράνωση της απόφασης πως ο Ελληνισμός, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του, ξέρει να υπερασπίζεται τα δίκαιά του με εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Το μνημόσυνο των πεσόντων στην τραγωδία του 1974 ας είναι παράδειγμα για αποφυγή λαθών, πηγή δύναμης και εφαλτήριο διεκδίκησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας.