O Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Βασίλειος Νικόλτσιος, συλλέκτης πολεμικών και άλλων ιστορικών κειμηλίων, μιλάει στη SPEAKNEWS για την τεράστια ιστορική συλλογή του, μεγάλο μέρος της οποίας εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ερ: Κύριε Νικόλτσιο, είστε κάτοχος μιας μεγάλης ιστορικής συλλογής. Πότε και πώς ξεκινήσατε τη συλλογή;
Απ: Η συλλογή ξεκίνησε το 1974, με μια ιταλική ξιφολόγχη που μου έκαναν δώρο. Ποτέ πριν δεν είχα νιώσει τόσο χειροπιαστά την ιστορία, δεν είχα νιώσει «την κόψη του σπαθιού την τρομερή». Σφίγγοντας την ξιφολόγχη στο χέρι σου μεταφέρεσαι σε δύσκολες για τον ελληνισμό εποχές. Από τότε συλλέγω καθημερινά με πάθος, προσπαθώντας να συνθέσω το παζλ της νεότερης ιστορίας μας. Όσο αγαπώ τη συλλογή, άλλο τόσο αγαπώ τη νεότερη ελληνική ιστορία. Τα ιστορικά κειμήλια δίνουν σάρκα και οστά στα ιστορικά γεγονότα, σε φέρνουν σε απευθείας επαφή με την ελληνική ιστορία. Όσο και αν εντρυφήσεις σε ένα ιστορικό βιβλίο, άλλες, ουσιαστικότερες πληροφορίες σου παρέχει μια ιστορική συλλογή.
Ερ: Πού έχει φτάσει η συλλογή σας και πώς είναι αξιοποιημένη σήμερα. Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον;
Απ: Η συλλογή σήμερα αριθμεί περισσότερα από 20.000 κειμήλια. Στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκτίθεται το κύριο μέρος της συλλογής, 7.500 κειμήλια, ενώ 2.000 ακόμη κειμήλια εκτίθενται σε 12 Μουσεία και Εκθεσιακούς Χώρους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μεγάλος αριθμός κειμηλίων παραμένει αποθηκευμένος. Σκοπός μου είναι να δημιουργήσω ένα μεγάλο ιστορικό μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα στην Αυστραλία, διότι εκεί υπάρχει ελληνισμός που διψάει για ιστορία. Συνέλλεγα κειμήλια έχοντας τη ψυχή μου στο παρελθόν και τα μάτια μου στο μέλλον. Τα κειμήλια αυτά αναδύθηκαν από το σκοτάδι της αποθήκευσης και παραδίδουν σήμερα μαθήματα ελληνικής ιστορίας. Ανήκουν σε μένα, αλλά παραχωρήθηκαν σε μουσεία, γιατί βαθιά πιστεύω ότι ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Ανασύρθηκαν από την αφάνεια, για να γίνουν κτήμα όλου του κόσμου. Για μας τους συλλέκτες τα κειμήλια είναι η χαρά μας, η υπερηφάνειά μας, αλλά είναι πολύ εγωιστικό να τα χαιρόμαστε μόνο εμείς και οι φίλοι μας. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο έχω δημιουργήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 200 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, αξιοποιώντας τη συλλογή.
Ερ: Πώς επιλέγετε ένα κειμήλιο;
Απ: Διαλέγω αντικείμενα που έχουν τη δυνατότητα να αφηγηθούν μια ιστορία, ακόμη και σήμερα. Επιλέγω αντικείμενα που συμπληρώνουν το πάζλ της ελληνικής ιστορίας. Προμηθεύομαι αντικείμενα, που λείπουν από τη συλλογή. Προσπαθώ να συμπληρώσω όλη τη σειρά των αντικειμένων, που ολοκληρωμένα πια θα μπορούσαν να μας παρέχουν όλη την ιστορική γνώση. Σε μια στρατιωτική στολή φροντίζω να εξασφαλίσω το χιτώνιο, το παντελόνι, τα παπούτσια, το καπέλο, τη ζώνη, τα παράσημα, τα διάσημα, τα αμφιμασχάλια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να συμπληρώσει την στολή. Βασικός κορμός της συλλογής μου είναι τα ξίφη, τα παράσημα, τα μετάλλια και τα όπλα. Το όπλο συμπυκνώνει και εκφράζει όλη τη δύναμη της μάχης, γι’ αυτό και αποτελεί βασικό στοιχείο της συλλογής. Από την άλλη, τα ξίφη, τα παράσημα και τα στρατιωτικά μετάλλια είναι τα σύμβολα της τιμής, της αρετής, της ανδρείας και της θυσίας. Μεταφέρουν το άρωμα, το χρώμα και τον ήχο της εποχής. Συλλέγω, κυρίως, κειμήλια του Ελληνικού Στρατού και των κατά καιρούς αντιπάλων και συμμάχων στρατών.
Ερ: Τι νομίζετε ότι επιτυγχάνετε συλλέγοντας κειμήλια;
Απ: Έχω τη χαρά να συλλέγω ιστορικά κειμήλια, να τα διασώζω, να τα συντηρώ, να τα τεκμηριώνω, να τα μελετώ, να τα διαφυλάττω και να τα εκθέτω για το παρόν και το μέλλον.
Βασίλειος Νικόλτσιος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βασίλειος Νικόλτσιος είναι Συνταγματάρχης ε.α., φαρμακοποιός, συλλέκτης ιστορικών κειμηλίων, συγγραφέας, ζωγράφος και γλύπτης. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Ρούπελ, το οχυρό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, του ηρωισμού , βραβεύτηκε το 2019 με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Διετέλεσε για 15 χρόνια Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και σήμερα είναι Διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Εργάστηκε για την αναβάθμιση όλων των Στρατιωτικών Μουσείων της χώρας και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία σχεδόν όλων των νέων Στρατιωτικών Μουσείων.
Το 2014 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, για εξαίρετες υπηρεσίες προς την Πατρίδα. Το ίδιο έτος παρασημοφορήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το Σταυρό Αξίας και Τιμής, Α’ τάξεως, για διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.